Artan

277,75 10 18:10
54,45 10 18:10
291,50 10 18:10
11,78 9.99 18:10
39,64 9.99 18:10
Artan Hisseler

Azalan

19,17 -10 18:10
42,00 -9.99 18:10
58,85 -9.95 18:10
7,81 -9.92 18:10
100,00 -9.83 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

8.423.783.298,90 18:10
8.279.675.248,75 18:10
7.897.836.716,17 18:10
7.784.719.756,22 18:10
7.554.836.368,50 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 17/90 İlkİlk ... 715161718192767 ... SonSon
Arama sonucu : 717 madde; 129 - 136 arası.

Konu: Neden temettü ödeyen sanayi şirketlerine ortak olmalıyız

1.  Alıntı Originally Posted by pit Yazıyı Oku
    Söylediklerinizde haklılık payı var. Hisse yatırımcısı olarak bakınca temettü çok da anlamlı görünmeyebiliyor. Temettü tarihinden 1 gün önce bile alınsa temettü hakediliyor. Ancak 1. maddede dediğiniz şirketler genellikle temettü+hisse fiyat değişimi olarak enflasyon üzerinde getiri sağlıyorlar. Koç grubu şirketleri yatırım konusunda da muhafazakar değiller. Bilakis, tüpraş, froto, ttrak yatırımlarla büyümüş şirketler.
    Ülkenin genel yatırım ortamı çok da iyi olmadığı için yüksek vergileri olmasa yurt dışı temettü hisseleri alırım.
    Yüksek enflasyon, yüksek maliyetler, hantal sayılabilecek bürokrasi, iş yapmanın zorluğu, iç pazarın göreceli olarak küçük olması (alım gücü düşük), geleneksel olarak milletçe "iş anlamında" emperyalist bir kafada olmamamız yeni yatırımları önlüyor.

Ama sizin de dediğiniz gibi bu vergilendirmeler olmasa ABD borsasından harika bir temettü portfüyö oluştururdum. Seçenekler / sektörler o kadar fazla ki. Şekerci dükkanındaki çocuklar gibi olurduk

2. Uzaklara dalmanıza ve Bizim bana göre sözde borsacı finanscıların söyledikleriyle yatırım kararı almayı sağlıklı bulmuyorum.

Ben onlardan çokmu iyi biliyorum hayır bunu idda da etmiyorum. Ben hepinize diyorum ki araştır öğren hesapla ondan sonra kafana hangisi yatarsa ona yatırım yap koşulsuz inanma.

Bizim milletimize ben sorgulama ve araştırma yeteneğini bir türlü aşılayamadım gittim.

herkes sürünün başındaki çobana göre hareket etmeyi pek seviyor.

gerek tuncay turşunun gerekse diğer benzer görüşler hakkında bir kaç kelam edeceğim.

Şunun adına temettü verimi yüksek hisse diyeceğine de ki karını arttıran net karını faaliyet karını arttıran şirketlere yatırım yapın de geç illede temettü demenin mantığını anlayamamaktayım. Çünkü sizin bu söylemeniz yüzünden insanlar yatırım yaptığı temettüsü bol hisseyi bu sene temettü vermedi diye satıyor. Çünkü sen temettü verenler dedin diye. Çünkü sorgulamadan araştırmadan hesaplamadan aciz bir milletiz.

Önce TEMETTÜNÜN bizlere ve şirkete kattıkları ve katmadıklarını ölçmelisiniz.

Şirketler elde ettiği kardan temettü verirler. O halde bu şirket karının yarısından fazlasını hem yatırımcılara hemde kendi ceplerine indiriyorlar doğrumu temettü sadece bizim cebe değil patronun diğer hissedarlarında cebine gider.

Tuncay turşu demişki hem büyüsün hemde % ten büyük temettü versin. Birkere söylediği şey en başta tezatlık oluşturuyor.

Sorgulayın bir şirket hem elde ettiği karın yarısından fazlasını şirket ortaklarının tümüne ve patronda dahil olmak üzere cebine indirecek ama sen diyeceksin bu şirkete hadi büyü yaw nasıl büyüsün hangi parayla büyüyecek kredi çekip faiziyle büyüyor. Ondan sonra tutup e temettü vermiş ama büyümede olması lazım diyorsun. Kardeşim bir karar ver bu şirket büyüyüp yatırımmı yapsın yoksa mevcut fabrikalarla elde ettiği karı mı dağıtsın.

İşin garibi kredi çekmeyip net karındakı parayı yatırıma dönüştüren şirketlere tüh, kaka diyorsun. Şirket temettü dağıtsa suç dağıtmasa ayrı bir suç. Net karını yatırıma dönüştürüp yeni bir fabrika daha açan şirketlerden hiç bahsetmiyor veya kaale almıyorsun. Ama büyümeye gelince iş temettü hisseside büyüsün istiyorsun.

Madem yatırımcıya bir mesaj bir bilgi vermek istiyorsun. Önce deki Bir şirketten ne kadar temettü alırsanız alın bu şirket hisse fiyatı yada bir başka değişle şirketin kendisi büyümediği sürece istediğiniz kadar temettü alın isterseniz %40 temettü verimliliği olan bir hisseyi alın hiçbirşey kazanamazsınız önce bunu bir açıkla bakalım değil mi ? Tuncay turşular yüzünden insanlar temettüyü faiz gibi zannediyorlar. Faiz gibi değil temettü yaw şirketin hisse fiyatı büyümediği sürece milyarlarca temettü alsanızda ana paranız aldıgınız temettülerle beraber yine ana paranız kadardır. hiçbirşey katmaz faize yatırsanız %10 karda olacaktım dersiniz. İnanmayan otursun hesap etsin.

Arif ünver hep ABD yi temettü konusunda örnek verir bu yuzden bizim yatırımcılarımızda zannediyor ki abddeki hisseler ne güzel temettü dağıtıyor ne güzel yatırımcılar var orada keşke ordan hisse alsak hayali kuruyorlar.

ABD bugun dunya ekonomisinin anasımı anası peki bu ekonominin yani bu abd hatta dünya ekonomisinin baba şirketleri kim hiç baktınız mı ?

Facebook google amazon berks hathaway ebay vb daha sayarım isimleri aklımda değil.

BU şirketler hiçbirisi 0,01 kuruş dahi temettü dağıtmamıştır.

BU şirketler abd ve dünya ekonomisinin % kaçını oluşturuyordur siz düşünün artık...

Ama saygı değer arif ünverler ve tuncaylar yaw bu şirketler hiç temettü dağıtmamış ama dünyanın en büyük şirketleri bunlar DEMEZLER......

Ondan sonra küçük yatırımcının bunlara saygı duymasını isterler. Duyamıyorum kı objektif bakmıyorsun kı olaya niye bu dünyanın en büyük şirketlerinde hiç bahsetmiyorsunuz. Niye bizim şirketlere keşke bizimkilerde facebook google gibi amazon gibi yada buffetin şirketi gibi büyüsünler demiyorsun.

UZUN VADELİ YATIRIMCIYA GELİNCE warren buffetin tarzı uzun vade diye sayfa sayfa dolduruyorsun. warren buffetin temettü ile ilgili söylediği "YATIRIMCILARIMIZ TEMETTÜ ALMADIKLARI İÇİN ŞİMDİ DAHA ZENGİNLER" cümlesini hiçbir makalene yerleştırmıyorsun.

Hadi bunlar yerleştirmedi. Bizim yatırımcımızda bu cumlenın üzerine hiç düşünmüyor buda ilginç Bir analiz etmeye calış sorgulamaya calıs bu buffet ne demek istedi de ?

Benim hiçbir yazımı okuma hiçbirini kaale alma ama buffetin "YATIRIMCILARIMIZ TEMETTÜ ALMADIKLARI İÇİN ŞİMDİ DAHA ZENGİNLER" demekle ne demek ne anlatmaya calıstıgını sorgula bakalım belki doğrunun ne olduğunu daha iyi anlayabilirsin. Temettünün ne zman ne kadar ve nasıl dağıtıldıgını belki kavramış anlamış oluruz.

Şu cümlemide unutmayın Bir şirket ne kadar yüksek temettü veriyorsa okadar hantallaşmaya müsaittir. hantallaşmaya davetiye cıkartır. Çünkü iç finansman yerine dış finansman kullanmak zorunda kalacak dış finansmanda faiz yükü getirecek. Temettünün dağıtılacağı zaman vardır dağıtılmayacağı zaman vardır.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

3. Erhan,

Buffet temettü vermeyi sevmiyor ama kemikleşmiş düzenli temettü ödeyen firmalar yıllardır portföyünün büyük kısmını oluşturuyor.

4.  Alıntı Originally Posted by flexy Yazıyı Oku
    Erhan,

Buffet temettü vermeyi sevmiyor ama kemikleşmiş düzenli temettü ödeyen firmalar yıllardır portföyünün büyük kısmını oluşturuyor.
    benim sana sordugum gıbı soruları aslında kendinize veya buffete soruyormuş gibi cevaplamalısınız.

bu sorulardan sonra anlayabilirsiniz ne oldugunu soruyorum. (kendinizle konuşuyormuş gibi düşünün)

1-Temettü ödememesinin sebebi sadece kişisel olarak temettü ödememeyi sevmemesi mi ? hangi gerekçeyle bu varsayımda bulunuyorum? Buffettin mektubunda temettü ile ilgili söylediklerini okudum mu acaba orada ne demiş?

2-temettü ödemeyi sevmiyorsa nasıl temettü ödeyen şirketleri alabiliyor bu ikisi birbiriyle çelişen cümleler ?

3-YOksa şirketlerini temettü ödüyor diye değilde, baska sebeplerden ötürümü seçti ? seçtiği hisseleri seçerken temettüye bakıp bakmadığının bir kanıtı var mı elimde ? BUgun erhanında seçtiği bir çok hisse senedi temettü ödüyor bu onun temettü veren hisseleri seçtiği anlamına mı gelir ?

4-Binlerce yatırımcı buffeti örnek almaya calısıyor. Onun yatırımlarına güveniyor. Akıllı bir adam olduğunu düşünüyor . Bu kişiler buffetin yatırım yaptığı hisselerimi alması mantıklı yoksa buffetin kendi şirketine ortak olmasımı daha mantıklı ? Kendi şirketine ortak olması daha mantıklı sanırım fakat temettüye bir sempatisi varsa kendi şirketinin kesinlikle temettü dağıtması gerekiyor buffet dediğimiz adam ky yi seven alcak gönüllü iyi bir adam yatırımcılara bir sürü makaleler yazılar maddeler halinde tavsiyeler sunmuş birisi şirketinin dagıtacağı 3 kuruş temettüyümü kıskanacak ? bunu buffetin temettüyü sevmemesine bağlamak çeşitli çelişkiler dogurmuyor mu bu kadar basite indirgenebilir mi bu konu acaba.

5-Niçin buffetin söylediği koca harflerle yazılan cumlenın üzerinde hiç düşünmüyorum. YATIRIMCILARIMIZ TEMETTÜ ALMADIKLARI İÇİN ŞİMDİ DAHA ZENGİNLER cümlesiyle ilgili bir kompozisyon yazıyormuş gibi düşünürsem ne diyebilirim acaba ? BU cumle bize ne anlatıyor neyi kastedıyor bu cumleden ben temettüyü sevmiyorum anlamı çıkamaz çünkü kendini değil yatırımcıları kastetmiş o halde yatırımcılara tam olarak neyi anlatmaya calısmış. Temettü almayınca nasıl daha zengin olabilir yatırımcı bana ilginç geldi nasıl yani ? erhan biliyordur belki :D

EVET BİLİYORUM ne demek istediğini :DDDDD biraz şımardım sanki
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..

5. Hadi şimdi Berkshire Hathaway’e dönelim ve yukarıdaki temettü politikalarının nasıl uygulandığına bakalım. Tarihsel olarak, Berkshire piyasanın çok üzerinde getiri elde etti ve kârlarını dağıtmayıp bünyesinde tuttu, böylece her dağıtılmayan bir dolarlık kâr için bunun üstünde piyasa değeri yarattı. Bu koşullar altında, büyük ya da küçük olsun herhangi bir kâr dağıtımı hissedarlarımızın finansal çıkarlarının aleyhine olurdu.

Doğrusu, başlangıç noktamızı incelediğinizde, önemli oranda kâr dağıtımı yapmamız felakete sebep olabilirdi. Charlie ve ben daha sonra Berkshire Hathaway Inc., Diversified Retailing Company ve Blue Chip Stamp (şimdi hepsi şu anki durumda birleşti) olmak üzere üç şirket kontrol ettik. Bluechip sadece küçük bir temettü ödedi, Berkshire ve DRC hiç ödemedi. Eğer bu şirketler tüm kârlarını temettü olarak ödeseydi, şimdi büyük ihtimalle hiç kârımız olmayacaktı, belki hiç sermayemiz de olmayacaktı. Üç şirket de aslen, paralarını üç şekilde kazandılar: 1) Berkshire tekstilden; 2) Diversified mağazacılıktan ve 3) Blue Chip de ikramiye kuponlarından. Bu köşe taşı şirketler (Başkanınız ve Başkan Yardımcını tarafından dikkatlice seçildiklerini not edin) sırasıyla 1)hayatta kaldı ama neredeyse hiçbir şey kazanmadı, 2) büyük kayıplara maruz kalarak küçüldü, ve 3) satışları ilk girdiğimiz zamanın %5’ine düştü. (Kim demiş hepsini birden kaybedemezsiniz diye?). Bunların üstesinden sadece müsait olan fonları daha çok kazanan işlere yatırarak gelebildik. (Kötü kullanılmış gençliğin üstesinden gelir gibi). Açıkça, çeşitlendirme bizim çok işimize yaradı.

Mevcut operasyonlarımızı, geçmiş büyümemizi yakalayamayacağımızı bilerek de olsa büyütmeye devam edeceğiz. Aynı zamanda çeşitlendirmeyi de sürdüreceğiz. Fakat ileriye yönelik getiri beklentilerimiz, dağıtılmayan ve elde tutulan her bir dolar için, bir doların üstünde piyasa değeri yaratımı olduğu sürece tüm kârı bünyede tutmaya devam edeceğiz. Eğer gelecekteki getiri beklentimiz bu noktanın altına düşerse, verimli kullanamadığımız tüm kârı dağıtırız. Bu yargıda bulunurken, hem geçmiş, hem de gelecek kayıtlarımızı göz önünde bulunduracağız. Bir yıllık sonuçlarımız tabiatı gereği oynak olduğu için beş yıllık sonuçların tarihsel değerlendirme için uygun olacağını düşünüyoruz.

Şu anki planımız, dağıtılmamış kârlarımızı sigorta şirketlerimiz için sermayeye dönüştürmek. Bir çok rakibimizin finansal koşulları çok zayıf ve yayılma konusunda çok isteksizler. Dahası, sektör için büyük prim kazançları yaklaşıyor ve büyük ihtimalle 1983 yılındaki 5 milyar dolara karşı 1985 yılında 15 milyar dolar olacak. Bu koşullar bizim için çok kârlı işler yaratabilir. Tabii ki, bu sonuçlar kesin değil fakat, gelecek beklentileri geçmiştekilere oranla çok daha iyi.

tamamı için http://www.lattedenborsaya.com/2017/...r-serisi-1984/

6. Düşünen her insan ‘’NEDEN’’ sorusunu sorar...

7. Temettü dağıtım politikasının firma değeri üzerine etkisi ve BİST 30 endeksinde bir uygulama. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış doktora tezi

http://acikerisim.selcuk.edu.tr:8080...123456789/5170

Dosya linki sayfanın sol altında.

2004-2013 yıllarına ait XU030 endeksine dahil şirketler üzerinde yapılan bir araştırma. Bist-Tüm hisseleri üzerine yapılan bir çalışma kendi arşivimde varsa yada internet üzerinde rastlarsam onu da paylaşacağım.

Sayfa 17/90 İlkİlk ... 715161718192767 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •