bu yılki maliyetler tüm piliç firmalarını zor durumda bırakacak ne yazık ki ...daha önceki yorumlarımda da belirtmiştim...girdiğim marketlerde en çok bulunan ve fiyatı en ucuz marka banvit ve ak piliç idi...ak piliçi ilk defa görüyordum...tanınmamasına rağmen banvitin sadece 250 kuruş altına fiyat verebiliyordu...hatırlarsanız geçmişte imaj açısından bile olsa fiyatını artırması daha iyidir demiştik...ama şirket nedense en ucuzu olmak istiyor..erpiliçin fiyatı sürekli banvitten yüksek idi..
demek istediğim bu tür kötü piyasalarda en ucuz olabilen ve bu sırada da kar etmeyi başarabilen şirketler ayakta kalır...bunu başaramayan ya zarar etmemek için zam yapmalı (ki arz fazlası olan bu piyasada bu imkansız gibi bir şey ) yada zarar içinde debelenecektir...zarar içinde debelenenler ve banka kredilerini ödeyemeyenler ise mecbur satış pazarına görücüye çıkacaklar...
piliç sektörü türkiyede büyük bir sektör ama nedense çok da düzensiz..türkiyenin ekonomik sıkıntılarından direk etkileniyorlar...zor duruma düşen şirketler büyük bir ihtimalle büyük meblağlı yatırımlar yapmışlar bu yatırımlarını da döviz cinsinden yapmışlar...döviz aşırı artınca da bu kredilerini ödeyememişler...doların yükselmesi ülkemize hiç zarar vermez diyenlerin ibretle görmesi gereken olaylardır bunlar...basından takip ettiğimiz kadarıyla önümüzdeki 5-6 aylık süreçte çektikleri döviz bazlı kredilerin altında ezilecek çok şirket olacak...işte ekonomik istikrarsızlığın şirketlere yansıması bu şekildedir...bu şirketlerin kapanması ise işsizliğe neden olur..işsizlik de genel anlamda türkiye geneli durgunluğa neden olur...
işte basit gibi görülen döviz yükselişinin halka dolaylı yansıması bu şekilde oluyor..bu kadar emek ver şirket kur ,büyü ,yatırım yap...sonra da bu hallere düş...emek kaybı...gerçekten de çok yazık...
bu konu daha dün gündeme geldi bana göre piyasa alakası olsun olmasın bu ihtimali bir şekilde satın almaya başlayabilir..yani banvite alışlar gelebilir...ama yine de bizim dikkatli olmamız gerek..olası sert çıkışlarda trade uygun görünüyor...satıp aşağıdan yerine konulabilirse iyidir bence...ama bunu herkes de yapamaz...neyse dostlar benim elimde yoktur ama gönlüm her zaman banvitten yanadır ve gönlüm ky dostlarımızın kazanmasından yanadır...
ben hepinize başarılar diliyorum..
ALLAH ım bana doğruyu doğru, yanlışı da yanlış olarak göster ve bana doğru ile amel etmeyi nasip et
Yer İmleri