Alıntı Originally Posted by inti Yazıyı Oku
1. Ekonomik büyüme nedir?

"Bir ülkede 1 yıl içinde üretilen mal ve hizmetlerin cari fiyatlar cinsinden (piyasa fiyatı) toplamıdır" diyip işin içinden sıyırmak isterdim ama Tartışmalı bir konudur. Ekonomik büyüme literatürü vardır.

Temiz bir nehir örneğini alalım. Temiz bir nehir GSYH artışına bir katkı yapmaz, Buna karşılık kirlenmiş bir nehir ona üç aşamada katkı yapar: Önce atıklar nehre atıldığında ki, para el değiştirmiştir. İkinci olarak insanlar nehrin kirli suyunu içip hastalanıp tedavileri yapıldığında para el değiştirir. Ve nihayet, eğer herhangi bir teknoloji nehrin suyunu temizlerse, yine GSYH de bir artış ortaya çıkarâ€.

Teşekkür ederim, azıcık anlar gibi oldum. Tabii ki bu eksikliğin sizin anlatımınızla bir alakası yok, benim bilgi eksikliğimden kaynaklanıyor. Ancak kafamda bir şeyler oluştu.

2. Cari fazla, ekonomideki en süper şey sayılır mı?

Gelişmekte olan ülke iseniz cari fazla yaratabiliyorsanız ne mutlu size.

Cari fazla veren ülkelere baktım da, listenin tepesinde Almanya var. Ancak listenin altlarında İran da var. İrandaki alım gücünü ve piyasayı araştırmam lazım. Hatta bilen arkadaşlardan açıklama gelirse çok sevinirim.


3. Ekonomi ve yatırım öğrenmek, "günlük hayatta kullanmak" için açıköğretim iktisat okumak faydalı olur mu?

Pas geçiyorum

Arkadaşlar sorum hâlâ güncel, mümkünse tavsiye bekliyorum. Aslında ben okumayı kafama koydum, gerekirse uykumdan kısacağım. Ancak mantıklı bir süreç olmayacaksa ve zamanımı kitaplara ayırarak daha fazla şey öğrenebileceksem vazgeçeceğim.


4. TCMB'nin para basması piyasayı ve alım gücünü, nasıl etkiler? (Yıldız Tilbe'nin meşhur olan önerisi.)

TCMB, belli kurallar içerisinde para yarattığı için alım gücünü etkilemez. Alım gücümüzü etkileyen dövizin hareketleridir

Dövizler ve hisse senetleri piyasada bollaştıkça (satıldıkça) değeri azalıyor. Yani arz miktarı arttıkça değer azalıyor diye biliyorum. Hatta, Hitler (Drittes Reich) döneminde bol sıfırlı paraların (20 Milyar Mark değerinde tek banknot) basıldığı ancak bu paraların alım gücünün azaldığı hakkında bir şeyler okumuştum.

5. TCMB'nin para basması ile iç borçlanmayı kapatabileceğini okudum, geçmiş tarihte bankaların müşteri mevduatlarını ödeyememesi durumunda bu yönteme neden gidil(e)memiş?

TCMB'nin hazinenin ihraç ettiği tahvilleri(birinci piyasa) alması kanun çerçevesinde yasaklanmıştır .651 sayılı Kanunu'nun 56. maddesi.

Bunu hiç anlayamadım hocam, yani sormak istediğim; "mevduatları ödemek için para basılması" idi.
Daha açık anlatabilirseniz sevinirim.
Açıklamalar için teşekkür ederim, ancak dediğim gibi; bilgi eksikliğimden dolayı bazı şeyleri anlayamadım.
Ayrıca JonDowes'ten de destek istiyorum, özellikle 3. sorum için.
Tekrar teşekkür ederim.