Sayfa 618/777 İlkİlk ... 118518568608616617618619620628668718 ... SonSon
Arama sonucu : 6213 madde; 4,937 - 4,944 arası.

Konu: $$$$$$$$$.........dolar.........$$$$$$$$$

Gund bu topiği geçen sene bu ayda açtın..Kasım Aralıktan beri ne konuşuyoruz..

-Fiscal tedbirler; Trump'ın vergi indirimleri, kamu harcamaları..

-Fed'in taperi-her ay artan miktarlar..

-İyi gelen veriler sonrası FED'in faiz arttırımlarının sıklaşacak olması..

Gund bunlar yeni..gerçekten yeni..

Bunlar geçen sene varmıydı..yoktu..hatta yine belirttik geçen sene aylık 200 milyar dolar büyük MB'ları tahvil alıp para çoğaltmaya devam ediyorlardı..

Bırak artık eskiyi, 2010 felan..Nisan'dan itibaren, piyasaların yüzleşmesinden itibaren olaya bak..

Ha dersen ki ben eskiye de bakarım..o zaman her dış sallantıda nasıl sarsıldığımıza bir bak..mesela Trump'ın gelişi 2016 sonu-2017 başlarına..Perşembe'nin gelişi Çarşamba'dan belli idi..

Ve ben bu sebeple bir gün doların arkasından mal mal bakacağız diye çok tekrarladım buralarda..yani duruma göre, olay gerçekleştikten sonra söylemiyorum bunları..

Hatırlıyorum yine eskiye bakmıştın bir zamanlar..geçen sene dedin ki dolar uzun süre sabit kalabilir..kıstasın neydi, geçmiş!!..dolar 8-10 sene sabit kalmıştı..o zamanda demiştim eski çamlar bardak oldu..gerekçeleri sıralamıştım yine..

Eskiye bakma yeni olana bak Gund....
    Son düzenleme : enki; 03-10-2018 saat: 17:03.

2. enki
    geniş açıdan bakmazsan yanılırsın..

FED demişken..

https://www.bloomberght.com/haberler...tekleyebilirim

çatlak sesler gelmeye başladı..
    2019 da ipe un sermeye başlayabilirler..

Biz kendi ayağımıza sıkmazsak güzel şeyler olabilir..
    Kendi ayağımıza sıkmada o kadar USTAlaştıkki artık altında bir çapanoğlu aramaya başladım..

3. Birşeyi açıklığa kavuşturalım..
    Ben dolar düşecek cart curt uçacaz demiyorum..

FED in etkisi 1.50-7 hareketinde yüzde 40-50 den fazla değil diyorum.

4.  Alıntı Originally Posted by gundwane Yazıyı Oku
    Birşeyi açıklığa kavuşturalım..
    Ben dolar düşecek cart curt uçacaz demiyorum..

FED in etkisi 1.50-7 hareketinde yüzde 40-50 den fazla değil diyorum.
    yerinde tespitler sn gund.

mesela brezilyanın 2008 sonrasındaki bol para ortamında deliler gibi nemalanacak yer arayan sıcak paraya stopaj getirdiğini biliyor musunuz..

http://www.scielo.br/pdf/rep/v37n1/1...7-01-00108.pdf

amaç; yerel paranın aşırı değerlenmesini engelleyerek ekonomik sürecin verimini artırmak..küresel rekabette geriye gitmemek..

5.  Alıntı Originally Posted by effendy75 Yazıyı Oku

mesela brezilyanın 2008 sonrasındaki bol para ortamında deliler gibi nemalanacak yer arayan sıcak paraya stopaj getirdiğini biliyor musunuz..

amaç; yerel paranın aşırı değerlenmesini engelleyerek ekonomik sürecin verimini artırmak..küresel rekabette geriye gitmemek..
    Zamanında aşırı önden yüklemeli faiz artışlarıyla doları bir TL'ye çekersen şimdi 7 yi geçmesin diye dua etmek dışında elinden bişey gelmez.. durmuş abinin kulakları çınlasın 🙂

Alıntı Originally Posted by effendy75 Yazıyı Oku

Bravo sn effendy, mali politikaların ne demek olduğunu anlamışsınız..

Alıntı Originally Posted by enki Yazıyı Oku
    Ayrıca söz söylenecekse o sallantıda yabancı yatırımcıya bono ve borsada vergiyi sıfırlayanalara(yerliye yapılmazken) söylenmelidir..gerekirse bırak vergiyi sıfırlamayı, tobin vergisi bile koyabilirsin..ancak uçup kaçmak, ucuz dövizin nimetlerinden faydalanmak söz konusu olunca kim yapacak bunları, iktidar mı..

Alıntı Originally Posted by enki Yazıyı Oku
    Sn. effendy, Durmuş Yılmaz işini yapıyor, TCMB ana sayfasında verilen görevi ifa ediyor, siz baş aktör diye sorumlu tutuyorsunuz..enterasan..tabiki muhalefet eleştirilmez değil..ancak ülkeyi yönetenler dururken muahalefeti eleştirmek pek moda oldu epeydir..

Yahu Unakıtan yabancılara kaputülasyon gibi uygulamayı getirmiş..adamların portföy yatırımlarından vergiyi kaldırıyor..daha ne olsun Allah aşkına..

O yıllardan itibaren(öncesi var-uzun konu) ülke ithalat cenneti olmuş..imalat yaparken batanlar iş bilmemezlikle suçlanmış..yine o zamanlar Cumhurun reisi içeride sıkışan imalatçıları/fabrikatörleri fabrikalarını Mısır'a taşısınlar diye uçakta onlara eşlik etmiş..daha ne olsun..

Geçen yazdım ekonomide 2000 yılında %24 olan imalatın payı ilerleyen yıllarda dahada artması gerekirken 2017 itibarıyla %12'ye düşmüş..daha ne olsun..

Döviz getiren sektör ayvayı yemiş..döviz getirmeyen betonlar(yabancıya satılanlar hariç) baş tacı edilmiş..hemde dışarıdan alınan devasa kaynaklarla..daha ne olsun..

Neyse siz bana inanmayacağınız için daha açıklayıcı olsun diye Cüneyt Başaran'ın bugünkü yazısından kısa bir alıntı yapıyım size;

Neymiş, esas olan mali politikalarmış..

Kur atağı, fiyat istikrarı ne demek iyice irdeleyin bence..

7.  Alıntı Originally Posted by enki Yazıyı Oku
    Bravo sn effendy, mali politikaların ne demek olduğunu anlamışsınız..
    Eywallah hocam 🙂

Alıntı Originally Posted by gundwane Yazıyı Oku
    enki
    geniş açıdan bakmazsan yanılırsın..
    Gund dostum bak sana geniş açı sunayım..

Cari açığıda uzun vadeli yatırımları çekmek yerine kısa vadeli sermaye girişi ve portföy yatırımları ile finanse etmeye çalıştılar. Gelen kısa vadeli sermayenin rehavetine kapılan bölge ülkeleri aşırı büyümenin verdiği rahatlıkla yapısal problemleri çözmek istemediler. Bir süre sonra kredilerde yaşanan anormal şişkinlik, yabancı sermayeye olan aşırı bağlılık, yanlış ve verimsiz yatırımlar, ihracatta kaybedilen rakbet avantajı, lüks tüketim mallari ithalatındaki artış bölgede ekonomik bir krizin ayak sesleri haline geldi.
    Bir yerlerden hatırlıyormusun..ben hatırlıyorum, 1997 Uzakdoğu krizinden ufak bir kesit..

Sayfa 618/777 İlkİlk ... 118518568608616617618619620628668718 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •