O zaman siz kaşındınız, o yazı ve hemen sonrası taze yumurtladığım ilave 2 yazıyıda ekleyeyimde görün. Patlarsa bana kızmayın.
Haftalar önce, abd de uzun süredir düzenli olarak iyi veriler geldiğini, bu iyiye giden verilerin devam edip edemeyeceğini sormuştum.?
Aynı anda AB verileride düzenli olarak iyi geliyordu ve asya verileride.
AB verilerinin iyi gelmesi anlaşılabilirdi, asya verilerininde, ancak ABD verilerinin iyi gelmesinde, TEMEL anlamda bir iyileşme olmadığından, mantığı yoktu.
ABD nn dahada önceki dönemine göre değişen şey trump denen bebeğin başa geçmesi olmuştu.
Adam hakkaten acınası halde ya.!!!
Geçen gün fotoğrafı vardı, uçağa binerken, uçak merdivenlerinde arkası dönük fotoğrafı vardı. Ayakkabısına kocaman beyaz lokanta peçetesi takılmış, onunla uçağa biniyor.
Düşünün adam ne kadar yanlız. Restoranda peçete ayakkabısına bi şekilde yapışmış. Bu adamın çevresi koruma ve devlet görevlileri ile dolu. Lokantadan çık(artık nerde son yemeği yedi ise, lokanta değilde beyaz saray olur, o dahada kötü.), arabaya bin, arabayla hava alanına gel, binada yürü, binada yüzlerce görevli var, binadan çık, uçağa git, hala peçete ayağında. Arada bir kişi çıkıpta, ayakkabınıza peçete sıkışmış dememiş. Adam o kadar yanlız. Tek suçu kötü bir adam olması değil, abd derin devletinin görevlisi olmaması. derin devlet adamı kukla gibi evirip çeviriyor.
Her neyse konu başka.
ABD verileri, sanayi yada başka sektörlerde iyileşme olduğundan değil, temel değişikliklerin iyi yönde olmasından değil. Tamamen trump ın aptalca hareketlerinden oluştu. Adam ABD nin kötüye gidişini hızlandıracak hamleler yaptı, ama bu hamleler ABD verilerini geçici olarak düzelmiş gösterdi.
Şöyle düşünün, dişiniz ağrıyor. Diş ağrısının sebebini arayıp bulup tedavi ettirmiyorsunuz, ağrı kesici yutuyorsunuz. Ağrı kesici sizi iyi gösteriyor ama bu arada dişiniz çürümeye hızlanarak devam ediyor. Ağrı kesicinin işi bittiğinde, çürük dişiniz çok daha ağrılı olarak ortaya çıkacak.
trump ın yaptığı buydu.
Kendi ve diğer ülkelerdeki sanayi şirketlerini tehdit ederek, vergilerini artırdı. Kendi ülke içinde üretim çok pahalı olmasına rağmen fabrikaları ABD de kuracaksınız dedi, bazı fabrika sahipleri buna uydu.
Bu ve buna benzer ağrı kesicilerle ABD nin verilerini geçici olarak düzeltti.
1 yıl civarıdır abd den hep iyi veri geliyordu, ilk defa dün kötü veri geldi. O veri neydi.
tüh ya, veriyi kaydetmemişim. Neyle ilgiliydi? Ciddi bi kötü veriydi.
Her neyse...
Zaten arka planda başka verilerde vardı görebilenler için. Son 1 yıl içinde bazı bankalar işçi çıkarma ve küçülme yoluna gitmişti. Düşünün 2008 krizinden sonra tırlarla bu bankalara USd aktarıldı ama yinede şu an kötü sinyaller gelmeye başladı. Hepsinden değil ama bi kaçından. bankaların kötü verileri sonuna kadar gizlemek zorunda olduklarınıda unutmamak gerekir çünki tamamen güven kurumları. batana kadar süperiz demek zorundalar, yoksa kimse bu bankaya para getirmez, kredi almaz.
Ford 25 bin kişi çıkarıyor, buda önemli bir veri.
Yani trump kötüye gidişi hızlandırdı.
Avrupanın nin verilerinin iyiye gitmesi balon değil ama ABD nin alımları durdurması, ABD den çok bol para kazanan avrupalının yükselişinide sekteye uğratacaktır.
Ne kadar sekteye uğratacak.?
ABD yi ne kadar takmadıklarına bağlı. USD yi yok sayıp avro ile asya ve güney amerika ile ilişkilerini düzeltirlerse, çok fazla etkilenmezler. Kötü etkilenirler tabiki ama kapasitelerine bağlı olarak geçici olur. ABD yi ne kadar çabuk kesip atacaklarına bağlı.
Almanya ilk uyanan lardan.
fransada alman yanın kuyruğuna takılmış ama ingiltere beyaz atlı prensin öpücüğünü bekliyor, derin uykuda...
10 kere bi çok yerde yazmışımdır.
abd uzun süredir duraklama dönemindeydi, deniz bitince gerileme dönemine girdi.
abd ve ingiltere ilk batacaklardan onu fransa takip edecek, almanyanın kurtarma şansı yüksek çünki abd ve ingiltere ile bağlarını yıllardır koparıp asya ile entegre olmaya çalışıyor, zaten almanlar saldırgan sömürgeci ama acayip bi millet, sanayisi sağlam. 2 dünya savaşınında göbeğindeydiler dümdüz oldular ama şu an görüyorsunuz.
Dün abd borsası çakılınca, bu yazıyı yazayım dedim.
tabi hepsini önceden görmüş ve bu günleri defalarca yazmıştım.
İleriyide yazdım... anlayabilene tabi...
dünki o veri neydi ya!

---------------
TLnin USD-AVRO karşısında %100 değer kaybetmesinden sonra NİHAYET Türkiye içindeki yatırımlarda CİDDİ artış olmaya başladı.
2 yatırım bursada gerçekleşti, biri reno otomobil fabrikası 100 milyona enjektör tesisi açtı, diğeri daha büyük bir yatırım japonlar çelikle ilgili bir tesis açtı.
Şimdide arçelik firması 500 milyonluk bir fabrika kurmaya karar verdi.
Kurulan fabrikalar hızla artacaktır eğer doviz bu yükseklikte devam ederse.
İhracat artıp ithalatda azalacaktır çünki artık ithalat çok kârlı değil.
Madem dovizin ucuz olması bu kadar zararlıydı, neden USD yi 1,20 TL ye kadar düşürüp ülkeyi İTHALAT CENNETİ haline getirdik.
Bu arada ithalat dövizlerini karşılayabilmek içinde nerdeyse TÜM ÜLKEYİ SATTIK, vergileri çok çok artırdık, herşeyden para almaya başladık filan.
Geri zekalılık ve kötü niyetten başka bişeyden değil. Ülkeyi ucuz mal çöplüğüne çevirip zenginleştik sandık...
Bak sinirlerimi bozdunuz... o sebeple detaya girmeyeceğim...
heber okuyayım...
Aramızda kalsında, arçeliğin kurduğu fabrikanın faydası kadar zararıda olacak. koç holdingin her işi böyle. TV fabrikası kuruyor. TV nin en pahalı parçası ekran paneli nerde üretiliyor? Türkiyede değil. koreden alacak büyük ihtimalle, nerdeyse tüm dünya koreli 2 firmadan alıyor. Tabi en azından fabrika kurmuş, tüm TV yi ithal etmemiş. Yinede asardım ben bu koç holdingide neyse...
---------------
Bi kaç ABD verisi daha kötü gelirse, FED faiz artırımlarına veda edebilirsiniz.
Faiz artışı kalkarsa, üstüne düzenli kötü gelen abd verileri.! bingooo..
USD, diğer paralar karşısında düşmeye başlayacaktır, USD nin düşmesi demek EMTIA fiyatlarının artışa geçmesi demek. Altında artışa geçecektir.
USD nin düşmesi demek bizim borsanında önümüzdeki haftalar çıkışa geçmesi demek.
Tabi bizim siyasileri hep hesaba katmak gerekir. USD dünyaya karşı düşer ama bizim siyasetçiler yüzünden bize karşı düşmeyip tersine artabilirde.
trump aradı, pozisyonun süper, kıpraşma dedi.
Hangi ABD verileri kötü geldi.
Bir kaçını yukarlarda yazmıştım, bi kaç orta irilikteki abd bankasında işten çıkarmalarmı ne vardı, yoksa iflasmıydı.?
FORD 25 bin işçi çıkarıyor, ABD nin ikinci büyük perakende devi sears iflas etti, perakende devinin iflası ne demek, halk alımı azaltmış demektir. Halk niye alımı azaltır, fakirleştiği için.
ABD yeni konut satışları son 4 aydır düşüyor muş, eylül verisi %0.5 düşüş beklenirken, %5.5 düşüş gelmiş.
Bi kaç hafta daha bi kaç önemli kötü verinin gelmesi demek, FED in faiz artışı kararlarını gözden geçirmesi demek.
Yazmamışsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer İmleri