Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
BİR KAYNAKTAN BULDUM EĞER DOĞRU ORANLAR İSE. FAİZ GİBİ DÜŞÜNEREK BİLEŞKE YAPTIM

ŞU KAYNAK http://ekonomiatlasi.com/enflasyon-orani

10,000 TL parayı bileşke faize sokmuş gibi oldum o yıldan itibaren

405,000 TL ye ulaşıyoruz / 10,000 = 40,5 kat

İlk 30 dışındakinlerin hepsini eleyebiliriz. peki 1998 yıllarında ilk 30 içinden kaç hisseyi seçebilirdik ozman buyuk ihtimalle 300 adet belkide 200 adet hisse vardı gerçekten bu listedeki ilk 30 dan kaçını seçebilecektik ? Objektif olmak gerekirse bence çok zordu çünkü şu an bu listede olmayıp da adından cok soz ettıren ve cok konusulan bir çok hisse senedide vardı ozmanlar.

Yani enflasyonunda üzerinde faiz geliri elde edilmiş. Dediğin gibi ilk 30 harici fiyasko. Yalnız şöyle bir tespitim var hocam.
1 ocak 2001-1 ocak 2010 arası enflasyon %305
1 ocak 2010-1 ocak 2019 arası enflasyon %130
Yani 2.5 katlık bir fark var. Bu sayfada hisselerin 2009 krizinden günümüze
Ve 2001 krizinden günümüze enflasyondan arındırılmış değer artışlarını hesapladım. Net bir şekilde 2009 dan günümüze kadar olan getiriler 2001 den günümüze kadar olan getirilere oranla çok daha iyi sonuçlar verdiğini buldum.
Çünkü yüzde 305 ve yüzde 130 bileşik olarak hesaplandığında günümüze yüzde 830'luk bir enflasyon ortaya çıkıyor. Para eriyor resmen.
Bir de attığın taşın kurbağayı urkutmesı meselesi var tabi.gram altın 2001 den günümüze enflasyondan arındırılmış 4.5 katlık bir artış sunmuş veya seninde paylaştığın gibi mevduat örneği.
hisseler daha fazla ama bunlar 20-30 hisse kadar.
Benim buradan çıkardığım bir kaç sonuç var.
1- eğer borsa yatırımı yapıyorsan ülke hakkındaki gelecek 20-50 yıllık süreçte iyimser beklentilerin mutlaka olmalı.
2-hisse yüzde yüz karlılık rakamına ulaştığında yarısını elden çıkarıp değeri görece düşmüş portföyde olan veya olmayan sağlam şirketlere para transferi yapılmalı.
3- teknik ve temel analizden de faydalanıp elimizde ki hisselerde gerçek manada şişen hisselerle ileride buluşmak üzere yolları ayırmalı.
4- yabancı hisse senetleri fon veya direkt yatırımları.
Önümüzdeki dönemde ABD hisselerinde ciddi alım fırsatları ortaya çıkabilir fakat oraya yatırım yapmak da araştırdığım kadarıyla çok pahalı.belki farklı metodlar olabilir.
5- portfoyde yüzde 30 dolaylarında gram altın mutlaka bulundurmak.
6-sirketlerin detaylı analizini yapmak bundan 20 sene sonra hisselerin üçte biri yok olacaktır. Getiri tablosuna baktığımızda 20 yıldır hep aynı köklü şirketler. Bundan 20-50 sene sonra da bu şirketler bu karlılık rakamlarına devam edebilecekler mi? Veya borsa da olacaklar mı? Bunun analizini doğru yapmak.
7- riski mümkün olduğunca abartmadan bölmek.
Mevduat, yabancı para mevduat ,altın, hisse, bes gibi.
Hisselerden farklı sektör ve şirket sayılarını arttırmak.(esas faydadan mahrum kalmanıza neden olabilir.)
8- sandalye şirketlerden veya ciddi zarar yazan şirketlerden kesinlikle uzak durmak.
9- borsa bir zengin olma yeri değil. Bu amaçla yatırım yapmamak. Elinizde kaç tane daha warren buffet örneği var. Eğer zengin olmak gibi bir isteğiniz varsa krizleri fırsata dönüştürmede ender ülkelerden biri olan ülkemizde ticaret yapma imkanı var.
İstanbul'da tezek satsan alıcısı var ama bunu becerebilmek gerekli.
Her şeyden önemlisi her ne kadar yüksek olsa da ülkede gelecekte 2009-2019 arası bir enflasyon olması gerekli. Yoksa bütün yatırımları mahvediyor. Alım gücümüz eriyor bir de o boyutu var o daha önemli.
Kanser resmen.
Biraz fazla yazdım galiba acemi halimle 😀
Haydin selametle...