Originally Posted by
Dewquarts
Selam arkadaşlar.24 yıl bu sektörde çalıştım.Son 14 yıl banka aracı kurumlarında yönetici olarak çalıştıktan sonra bir iki ay önce sektörü bıraktım.Hlgyo hakkında yazılanları okuyunca bir bilgi vermek istedim ki son zamanlarda olanlardan dolayı kafa karışıklığı yaşamayın.Asunim şirketine yasak geldi.Ardından bu şirkete ait hisseler hakkında dolaşıma geçmesi hakkında kap haberleri geldi.Bu durum nedir anlatmaya çalışayım.Öncelikle asunim şirketi yasak yediği anda tüm hisse senetleri blokeli hale gelmiş olur.Yani bunlar yasak süresi olan 6 ay boyunca satışa konu edilemez.Bunun istisnaları vardır.Eğer müşteri bu hisse senetlerini kredili olarak aldıysa aracı kuruluşlar spk’ya başvurarak kredili hisselerin satışı için süreli satış yetkisi alırlar.Kap’a gelen haberlerde bu borsaya satışı için kote edilen senetler müşterinin kredili senetleri.Bildiğim kadarı ile 4 kap haberi geldi konuyla ilgili.Aracı kuruluşlar kredi pozisyonları yasal marjları sürdürdüğü müddetçe ve müşteri ile ilişkileri iyi ise (müşteri ekstra para getirmesi halinde ) kredili pozisyonları satmak zorunda değildir ancak ak yatırım ve deniz yatırımdan gelen satışlardan anlaşılıyorki kredi marjları sıkıntılı duruma geldiği için bu iki kurum satış yapmış.Deniz ve Ak yatırım satışları sanırım bitti.Diğer iki kurum hangisi bilmiyorum.Deniz ve Akta kredisiz senetleri kalan kurumlara virman yaptıysa marjı senet bu fiyatların altına gelmediği müddetçe sıkıntıya uğramaz.Ancak senedin fiyatı daha aşağılara gelirse marj sıkıntısından dolayı diğer kurumlarda satış yapabilirler.Tabiki müşteri yeni bir kaynak yaratmadığı müddetçe.Aslında ortada bir oyun filan yok.Şirkete güvenip harekete başlayan bir adam spk’nın yasağı yüzünden ve kredili pozisyonlarının aracı kurumlar tarafından satılması yüzünden milyonlarca lira kaybetmiş ve küçük yatırımcıda bundan dolayı zarar görmüştür.Umarım biraz olsun kafanızdaki sorulara cavap bulabilmişsinizdir.Saygılar
Yer İmleri