Alıntı Originally Posted by HAMZA SÜTBIYIK Yazıyı Oku
hisse senedi portföyünü viop 30 ile hedge etmek ne demek ? bist 30 da ağırlıklı hisseler endekse en çok etki edenler hangileri ? garan-akbnk /// tcell /// bimas /// eregl /// thyao /// kchol ... şimdi bu birbirine benzemez bilanço yapılarına sahip hisselerin etkilediği viop 30 endeks kontratını , kendi hisse portföyünüzü hedge için kullanıyorsunuz öyle mi ? bu bilanço yapıları birbirinden farklı hisselerle endeks kontratının yönünü kestirebilmek oh lala şalala .... elinizdeki hisselerden yukarda yazdıklarım var mı ? hedge işini profesyonel fon yöneticileri bile eline yüzüne bulaştırır...
çok haklısınız gerçekten vadeli ve kaldıraçlı işlem yaparken çok dikkatli olmak gerekiyor.. işlemin vadeli olması belli bir süre sonra zararınızı artık kara çevirme ihtimalinizin kalmamasına, kaldıraçlı olması ise küçük değişimlerin büyük zararlara yol açmasına neden olabilir
viop 30 endeksini kullanmamın sebebi hisse senetlerinden oluşan bir portföy için en uygun olan sözleşme olduğunu düşünmemden kaynaklanıyor... küçük sayılabilecek hisse senedi portföyümde tüpraş, isdemir , soda, işyat, psdt, kordsa ve egeen var... bu şirketlerin ortalaması da genel olarak veya özelde çok kötü geçen son bir yılda bist 30 endeksini yenmeyi başarmış .. bu da benim için yeterli oluyor...
dediğiniz gibi hedge olayı terste kalma durumunda karı silebileceği gibi zararı da katmerleyebilir.... ancak enflasyonun koptuğu, yüklü miktarda dış borcu olan bu borcu çevirmek için dolar bazında yıllık yüzde 8e varan faiz ödeyen sürekli cari açık veren ülkemizde sadece borsanın yükselişinden kar elde etmeye çalışmanın bizi çok yıpratacağını çeşitli önlemler almamız gerekeceğini düşünüyorum .. bu şehrin büyüyeceği yerlerden arsa alıp imara açılmasını beklemek de olabilir ancak şu an cüzi bir birikimim olduğu için bu tarz hamleler yapamıyorum...
tekrar belirtmek isterim ki kesinlikle yatırım tavsiyesinde bulunmuyorum... sadece ilgilenen arkadaşlar varsa tecrübelerimi paylaşmak risklerin neler olduğundan bahsetmek istedim... iyi geceler dilerim ... saygılar