-
-
Sayın Meritçi, umarım dediğiniz gibi olur, kotasyon şartları mevzuatını daha detaylı incelemem lazım.
Özetlemeye çalışırsam;
1) Enerji Ofisi 2014 Mayıs Değerleme Raporunda kullanılan indirgenmiş nakit akımları yöntemine göre 2014-2020 yılları için öngörülen serbest nakit akımları (bin TL) sırasıyla:
704, -866, 423, 1532, 2175, 2874, 3474
Uç yıl için ise 3074 öngörülmüş (2020 den sonra vergi ödemeye başlayacağı varsayılarak 2020 den daha düşük öngörülmüş)
2) Gerçekleşen nakit akımları ise sırasıyla: 3289, -5162, 8407, 1656, 2296, 3914 ve 2020 için tahminen 4400
3) Raporun yazıldığı tarihte bu rakamlar bilinseydi, %12,7 AOSM (iskonto) oranı ile değerleme 32 milyon TL çıkacaktı. (Uç yıl için, o zamanki yüzde 6 büyüme varsayımı ile, vergi yükümlülüğün 2020 den daha önceki yıllarda başlamış olması gerçeğini de hesaba katarak)
4) Raporun yazıldığı tarihte, bu rakamların yanı sıra, yüzde 6 olarak öngörülen enflasyon oranı yerine son altı yılda ortalama yüzde 11 gerçekleşen enflasyon da doğru tahmin edilebilseydi AOSM kabaca yüzde 18 civarı olacaktı. Bu durumda değerleme 26,5 milyon TL olacaktı.
5) 2014 Mayıs itibarıyla olan Enerji Ofisi değerlemesini enflasyon anlamında bugüne yansıtmak için 3 numaralı maddedeki varsayımı kullanırsak yüzde 6 enflasyonla 5,5 yılda 44 milyon TL, 4 numaralı maddedeki daha gerçekçi varsayımı kullanırsak yüzde 11 enflasyonla 5,5 yılda 48 milyon TL ediyor (Enerji Ofisinin bugünkü değerlemesi)
6) COSMO nun değerini hesaplamak için basit bir varsayım kullanıyorum, Enerji Ofisine ortak olduğunda, faaliyeti olmayan, 4,5 milyon özkaynağı, 6 milyon sermayesi olan bir şirketti. (bugünkü holding solo geçmiş yıl zararı olan yaklaşık 2 milyon TL de burdan kaynaklanıyor gibi aşağı yukarı). Dolayısıyla COSMO değeri = 4,5 m + 0,6*(Enerji Ofisi)
Bu değer de yukarıdaki 3 ve 4 numaralı maddelere göre 27-29 milyon gibi çıkıyor.
Ancak benim ilave bir değerlendirmem var, raporda bu zamanlar için 40milyon cirolardan bahsediliyor ama henüz 25 leri yeni zorlamaya başladı. Operasyonel olarak çok iyi yönetilip marjlarını çok yükseltmiş olan şirketin, 2018den itibaren geçiş süreci sona eren mevzuat şartlarını eskiden beri sağlamış olmasının da rüzgarıyla yuarıdaki değerlememe yüzde 50 daha eklemek istiyorum. Benim önümüzdeki yıl sonu için beklentim 45-50 milyon TLdir.
En son kapanış piyasa değeri: 11 milyondan az.
Saygılarımla.
-
Zirvesini gördü, değerine koşamasa da adım adım yürüyor.
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri