Sayfa 453/1006 İlkİlk ... 353403443451452453454455463503553953 ... SonSon
Arama sonucu : 8042 madde; 3,617 - 3,624 arası.

Konu: Viop - XXII

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    İstanbul/L.A
    Gönderi
    723
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    -2 para birimi arasındaki adil denge kuru hesaplaması satın alma paritesine göre hesaplanabilir ;Önce cari açık vermediğimiz bir yıl referans alınır,sonra 2 ülkenin reel enflasyon farkları hesaplanarak,daha sonra iş güçlerinin verimlilik artışları ile düzeltme yapıldıktan sonra
    denge kuruna denk gelen parite hesaplanabilir,ama burada sorun TUİK'in enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmaktan çok uzak olmasıdır,ama bu veriler doğru kabul etsek bile bulunan rakam yine de "1usd:5-6 TL" çıkmıyor,çok daha yukarı seviyede bir rakam çıkıyor.
    Esasen hiç bu hesaplamaları yapmaya gerek duymadan bir ülkenin denge kuru ekonominin doğal büyüme hızında(Türkiye için %5),cari açık vermediği döviz kurları denge kurudur diyebiliriz.

-Ama özellikle gelişmekte olan ülkelerde para birimi nadiren denge değerinde olur,bazen değerli bazen değersiz olur.Örneğin 2003-2013 döneminde IMF ve Avrupa Birliği ile görüşmelere başlama kararı ile çift çıpa ile ,on milyarlarca dolar para doğrudan ve portföy yatırımı olarak Türkiye'ye girdi ve paramız aşırı değerlendi,şimdi ise tam tersi bir durum var,muhtemelen paramız olumsuz sebepler yüzünden(dış ticaret açığı ve cari açık,bütçe açığı,kısa vadede gsyih'ya oranla yüksek oranlı dış borç ödemesi,eriyen merkez bankası rezervleri,dış politikada gerginlikler,doğrudan yatırım gelmemesi,portföy yatırımları çıkışı,reel olarak negatif faizler,merkez bankasının büyük bir parasal genişlemeye gitmesi ve para basması,tüketici kredilerinde patlama ,enflasyon beklentilerinin çok yükselmesi,şirketlerin aşırı borçlulukları...) tetikleyici bir nedenle ,denge değerinin ötesinde aşırı değer kaybedecek(ilk hareketten sonra ,doğru politikalarla kayıplarının bir kısmını geri alabilir).Ama çok sayıda değişken olduğundan ne kadarlık bir değer kaybedebilir ,bir seviye verebilmek mümkün değil.

-Döviz mevduatları yasaklayabilirsiniz,serbest piyasa ekonomisinden çıkabilirsiniz,bu bir politik tercih,ama sonuçlarını da göğüslemeniz gerekir.Yani bu durumda Özal dönemi öncesinde olduğu gibi Hazine dışında kimse yurt dışından borçlanamaz,Türkiye ekonomisi de borçla dönen bir ekonomi olduğu için ,kendi yağınızla kavrulursunuz,"net borç ödeyici olarak" ekonominizin büyüme hızı küçülür.Tabii,bu durumda, işsizlik oranlarının tarihi yüksek oranlarda olduğu bir ülkede işsizliğin düşük büyüme hızıyla nasıl azaltılabileceği iktidar partisi için yakıcı bir sorun olur.
    İsim vermiyim ama büyük holdinglerden birinin mali grup başkanı ile, 2018 yılında JP morgan'ın ekonomik modeline rakkamlar koyarak bir çalışma yaptık. o zaman doların olması gereken rakkamı 5.5 olarak bulmuştuk ki bunun çok üstüne çıktı fakat 2019 da 5.5TL ye geri geldi. Tabii ki hesap kitap ile hesaplamadım ama o günkü bulduğumuz değer üstünden gidiyorum ve enflasyonuda %15 olarak alırsak 7.25 gibi oluyor bu sene için. Ama bunun içine ABD'nin bastığı sonsuz dolar ve negatif faiz faktörünü katarsanız ciddi şekilde bir iskonto olması lazım. Ben olacağınıda düşünüyorum. Bence dolarda çok ciddi bir düşüş görücez, geçen 7TL sonrası 5.5 lara gerilemesi gibi. Ama bunun için ABD'da corona paniğinin bitmesi ve basılan paraların, gelişmiş ülkelere akmaya başlaması lazım. Totalde 11M $ civarı çıktı diye biliyorum bizden. En az 2 kat olarak geri gelir diye düşünüyorum.

Matah bir ülke olduğumuzdan değil, dünyada eksi faizli ÇOK para olacağından ve bizden rahat para kazandıkları için...

2.  Alıntı Originally Posted by trust06 Yazıyı Oku
    camlar shortlanabilirdi aslında...
    yarın duruma bakmak lazım
    İş yatırım alırken kasaya karşı oynama olur.

Tüm yorumlarım asla/zinhar alım veya satım tavsiyesi değildir.
    "Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile değildir."

3.  Alıntı Originally Posted by iki gozum Yazıyı Oku

Altının yükselişi tüm varlıkları değersizleştirdi.

YTD
    Sayın sevgili iki gozum...büyük bir zevkle takip ediyorum

Ekstre çok göz kamaştırıcıydı

Alıntı Originally Posted by iki gozum Yazıyı Oku

Bir Kızılderili atasözü der ki: "Benim hayatımı yargılamadan önce benim ayakkabılarımı giy ve benim geçtiğim yollardan, sokaklardan geç.
    Benim takıldığım taşlara takıl, yeniden ayağa kalk ve aynı yolu tekrar git, benim gittiğim gibi, anca o zaman beni yargılayabilirsin..."
    Hayat hoş gerisi boş

4.  Alıntı Originally Posted by trust06 Yazıyı Oku
    tüpraş petkim belki nemalanır artık...
    bari 80 ile kapasaydınız Tüpraşı,

5.  Alıntı Originally Posted by ayhan53 Yazıyı Oku
    bugün topik hem ayulara hem boğalara kazandırdı yada çift taraflı kaybettirdi terse kalanları
    Emeği geçenlere teşekkürler... İyi akşamlar.
    Başkan elin uğurlu geldi, hergün ekşin hergün adrenalin oluy
    hep sen aç viob başlığını
    Hamdım Piştim Yandım

Alıntı Originally Posted by mert45 Yazıyı Oku
    Sayın sevgili iki gozum...büyük bir zevkle takip ediyorum
    Ekstre çok göz kamaştırıcıydı .

sn Mert45, bende sizi büyük keyif alarak takip ediyorum,teşekkürler.
    Gençlere kötü havalarda nasıl balık avlanır,uygulamalı örneklerle öğretmeye çalışıyorum.

7.  Alıntı Originally Posted by ariston Yazıyı Oku
    İş yatırım alırken kasaya karşı oynama olur.

alanın vereceği zaman da gelir üstat. yarını görmek lazım, takip etmeli elbette...

8. Yabancı 3 ayda AKBNK tahtasını ağlatmış, emeklilik fonları da satmış.

Tüm yorumlarım asla/zinhar alım veya satım tavsiyesi değildir.
    "Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile değildir."

Sayfa 453/1006 İlkİlk ... 353403443451452453454455463503553953 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •