üstadım.
üstadım.
Hocam emeğinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler. Nnf reytingi düşüp Oph reytingi artmaya devam ederse Nnf Oph değişimi yapmayı düşünüyorum. Yoluma 3 hyf ile devam etmeyi düşümüyorum. Sayı arttıkça sanki tüm endeksi alıyomuşum gibi düşünüyorum. 3 üstüne hisse toplarken de çıkamamıştım biraz ya herrü ya merrücü nir yapım var. Ama borsa beni 10 yıl boyunca hiç üzmedi fonda üzmez inşallah.
Hocam merhaba; Sn. Hellistheothers'ın anlattığı yöntemi 01.01.2018-24.11.2020 arasındaki verilere uyguladım. Günlük relatif hedef değeri %0,10 olarak aldım. Bu hesaplama sonunda seçtiğim örnek fonlar için aşağıdaki değerlere ulaştım.
TCD 51,67
TKF 40,94
MAC 24,84
GMR 8,99
EID -5,06
GL1 -7,48
ACC -7,85
TLH -58,71
Verilerin başlangıç gününe ve hedef relativ getiriye bağlı olarak sonuçlar çok farklılaşabilir. Örneğin başlangıcı 2 Kasım 2020 alırsak, şu sonuçlara ulaşıyoruz:
MAC 2,34
TCD 0,70
EID 0,29
TKF -0,98
TLH -1,75
GL1 -1,76
GMR -5,55
ACC -18,12
Sorduğunuz iki fonun son üç yıldaki ve son bir aydaki diğer fonlara göre durumu hakkında bir fikir vermesi için paylaşıyorum.
İyi akşamlar
Yöntem; Hellistheothers üstadın yukarıda linki verilen postunda açıklanmakta. Kısaca özetlemek gerekirse, bir fon, her gün BIST 100 endeksinin bir relativ değer kadar (%0,10 mesela) üstünde performans göstermeli kabulü yapılıyor. Yani tüm tarama zamanı süresince, her gün BIST100'ün %0,10 üstünde performans gösteren fon için bu katsayı 0 olarak hesaplanır.
Fonun, BIST100'ün %0,10'dan daha fazla üstünde sonuç aldığı her gün o fon "+" puan kazanır; BIST100 + %0,10'dan daha kötü performans gösterdiği her gün fon "-" puan alır. "+" ve "-" puanın seviyesi de ne kadar geçtiği/geçildiğine bağlıdır.
Yani sadece, belli bir zaman aralığında endekse göre getiri farkını göstermiyor. Her işlem gününde endekse göre relativ başarıyı ölçüyor. Hatam varsa üstad düzeltir umarım. Selamlar.
Son düzenleme : eusebio; 25-11-2020 saat: 23:33. Sebep: yazım hatası
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Daha kolay hesaplanacak bir başka rating ve değerlendirme yöntemi açıklayacağım yarın bu arada. Herkes çok genel olarak bakabilsin diye. Aslında geçmişte onu da açıklamıştım ama tekrar yazacağım. Çok basit bir yaklaşım.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yer İmleri