Caatsa yaptırımları geldi.
Yaptırımlar BIST açısından zararsız görünüyor.
SSB(Savunma Sanayii Başkanlığı) na kredi yasağı gelmiş. Yabancı finans kurumlarından 10 milyon USD yi geçen kredi alamayacakmış.
SSB nin bağlı ortaklıkları var. Onlarıda kapsar herhalde bu yaptırımlar.
Bağlı ortaklıklarından en önemlisi TUSAŞ(TAI-TEİ). Pek çok savunma sanayii aracı üretip satıyorlar. Dışarıda büyük miktarda ihracat yapıyor. Daha yeni Tunusa 3 adet ANKA IHA sattı. 80 milyon USD alacak.
TUSAŞ Ürünlerinde Motor dahil çoğu parçayı kendisi üretiyor, ama ithal parçalarda var. abd den aldığı parçada vardır mutlaka. O parçaları kullandığı ürünleri ihraç edmeyecek, çözüm üretmek zorunda kalacak. Başka ülkeden alacak yada kendisi yapacak. IHA larda kullanılan CATS lere(hedefleme sistemi) kanada şirketi ambargo koyunca, Aselsan ın ürettiği CATS ler kullanılmaya başlandı. abd nin yasak koyması aslında iyi oluyor.
Kredi konusu sorun yaratacağını sanmıyorum. Büyük geliri var. Hem TL hemde doviz olarak. Zaten devlet kuruluşu. Hazinede tayyip para unuttuysa, oradan alır. Ama şirket büyük kârda.
TUSAŞ ve bağlı ortaklıkları yanlış bilmiyorsam BIST de değiller. Bir tek Aselsanın ortak olduğu bir şirket var SSB altında. Oda çok önemsiz görünüyor.
Birde S400 anlaşmasında imzası olan SSB yöneticilerine yaptırım gelmiş. tayyip ve ailesine gelseydi, abd ve ingilterede yüzmilyonlarca dolarlık yatırımları var. S400 alım emrini veren tayyip. Belgede imzası olanlar mecburen SSB üst yöneticileri, emir üzerine imzalamışlar. abd ciddi olsaydı tayyip ve ailesine yaptırım gelirdi.
Birde "tayyip Peygamber gibi adam. Gerekirse öperim" diye demeç veren işadamı kılıklı tipler var. Onlarada yaptırım gelmemiş.
Hali ile göstermelik bir yaptırım.
Eğer tayyip 1 aydır yaptığı gibi batıya boyun eğerse, Ocak ayı sonu abd başganı olduğunda, biden'danda birşey çıkmaz. Mart ayındaki abd ve AB toplantılarındanda bir şey çıkmaz.
Olay tamamen USD de yaptıkları gibi, sopa göstererek bişeyler koparma olayı. Son 1 aydır koparmaya başladılar, sopayı vurmaya gerek kalmıyor.
Sabaha unuturum diye şimdiden yazdım. Kendimde tekrar okur hatırlarım.
.

Alıntı yaparak yanıtla

Yer İmleri