Sayfa 1205/1230 İlkİlk ... 205705110511551195120312041205120612071215 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 9,633 - 9,640 arası.

Konu: ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

1. ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

Cauti abiye ek olarak karşıt yatırımda psikolojinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bunla basa çıkmak, temel ve teknik analizin dışında ayrı bir meziyet ister.

Benim tanıdığım bu isi en iyi yapan Serkan Ünal Bey var. Kendi YouTube kanalı var, açıp izleyebilirsiniz. Herseyden önce o psikolojiye hazırlanmanız lazım bence. Çünkü siz ayi piyasasında yatırım yapiyosunuz. Nasıl boğa piyasasında sürekli yukarı gideceğimiz hissi(şuanki gibi) varsa ayida da siz aldıkça düşecek, çok kötü günlerin ufukta olduğu ,gelecek kaygılı mesajlar eksik olmayacak ve siz tam ayi piyasasının sonlarında yeter artık diyip çıkacaksınız.

Bu psikolojiye kesinlikle önden hazırlanmanız lazım. Yoksa benim gibi deneyimleyerek tecrübe edersiniz

2. Buradaki arkadaşlarla bir fikir alışverişi yapmak istiyorum.

Kendim dahil çevremde bir kaç arkadaşımın işyerleri tamamen, kalıcı olarak evden çalısmaya döndü. Yani plazalarda 3-4 kati olan yerler, koca ofisleri olan şirketler buralara kilit vurdu.
    Peki bu yaklaşım hangi sektörleri nasıl etkiler ? Bu etkiyi Pandemi etkisi gibi dönemsel olarak düşünmeyin lütfen. Kalıcı olarak bi etki var ve pandemide sonra da devam edecek gibi düşünün.

Benim ilk aklıma gelen pozitif olarak gıda parekendecileri geliyor. Çalışırken tost veya pogaca ile geçiştirilen öğünler kahvaltıya, öğlen yemekleri evde hazır gıdalarla hızlıca hazırlanmaya başlandı.

3. Herhangi bir oran, rakam belirtmek doğru olmayabilir. Ben, en güzel parayı böyle işlemlerde kazandım mesela TUPRS örnek verebilirim yakın zamanda 80 tl ve altında hem de dolar bozup maliyet yaptık başlığında herkes ağlıyor küfürler ediyordu investing öyle 40 tl hedefler havalarda uçuşuyordu. Zordur psikolojisi, ben şuna kanaat getirdim bazı insanlar yapabilir bazıları da yapamaz, yapamayan insanlardan iseniz kasmaya gerek yok sonradan öğrenmek çok zor.

Şunu gördüm piyasada kendini tanıyan, kendine karşı dürüst olan, tarzını bilen herkes ( kendi tarzi ile) para kazanabilir. Kendini kandirip olmadigi biri gibi davranmaya çalışan herkes de mutlaka kaybeder.

Ekran izlerken surekli zarar mi ediyorsunuz? İzlemeyin. Temel analizle alıp sabredemeden satıyor musunuz? Almayın daytrade yapın. Mutlaka sizin de kazandığınız / kazanci koruduğunuz bir yöntem vardır ona yönelin, onun için de kendinizi keşfetmeniz ve kendinize kusurlarınıza karşı dürüst olmanız lazım en zor şey aslında bu. Bundan sonrası geliyor. Neyi iyi yapıyorsanız, orada ısrar ettikçe başarı artıyor.

Şunu da ekleyeyim burada böyle geçmişe grafiğe vs. Açıp bakmak konuşmak çok kolay, pek çok insan yatirim psikolojisini yönetemiyor, onlardan iseniz fonlardan sepet yapmak da çok mantıklı bir alternatif.

Alıntı Originally Posted by erdi Yazıyı Oku
    Herkese merhaba, buradaki arkadaşlara ve Cauti Bey'e bir sorum olacak.
    Temeli sağlam, Bist 100 içinde yer alan bir hisse düşünelim.
    Bu hisse bir şekilde tepeden % 50 düşmüş olsun. Herkes daha da düşeceğini düşünüyor ve çoğu kişi almaya korkuyor. Bu tarz bir hissede karşıt yatırım yapmak için tepeden % kaç düşmesi gerekiyor ? Böyle bir yüzdesel oran var mı?

Daha önce bu tarz bir soruyu hisse ismi de vererek TAV için sormuştum. O zaman 13-14 TL aralığında gidip geliyordu.
    2 ya da 3 ay oldu soralı ,şu anda hisse 21 TL.
    Borsada olmaz diye bir şey yok ama %50 bu tarz bir hissede karşıt yatırıma girişmek için yeterli bir yüzde mi sizce ?

O zaman Syn. Cauti her ay azar azar almanın daha mantıklı olduğunu söylemişti.
    Aynı zamanlarda şans o ki, bu soruyu bir röportajda Yunus Şahin isimli bir analiste sordular. Tav için değil de THY için sordular.
    O mesela THY - 5 TL' ye düşerse ancak karşıt yatırımdan bahsedilebilir dedi .
    SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul
    Gönderi
    3,057
     Alıntı Originally Posted by nosfecagri Yazıyı Oku
    Murat Berk, yky baş analisti, inanılmaz başarılı hiç yanıldığını görmedim. Strateji raporları hep tam isabet, okuması da çok lezzetli.

Unlu menkul yıllık yabancıya hazırladığı raporlar inanılmaz başarılı. Ayrıca o rapor neyi öneriyorsa ünlü birkaç gün sonra birkaç yüz milyonu satmamak üzere aliyor öyle de bir olayı var.

Info menkul günlük raporları son derece derli toplu, okumadan güne başlamıyorum sirket haberleri teknik analiz dünün özeti vb her satırı dolu dolu.

Kötü söz söylemek istemiyorum ama, genel kitleye hitap eden araçlar ( tv vb.. ) nasil ister istemez daha yüzeysel ise genele hitap eden analistler de ister istemez bu şekilde takılıyor. Mesela özgür demirtaş ile 1 saniye harcamaya gerek yok kitlesi farklı derdi popülarite. Tuncay vb bu kategori bende.

Beyaz yaka Cauti abey gibi az bilinen ama çok etkili kişilerin peşinden koşmalı, herkesin yürüdüğü yolda ekmek yok.

Güne İnfo,Tacirler,A1, Yfas ve ziraat yatırım günlük bültenlerine okumakla başlarım. Yatırımcı için doyurucu ve satır arası haberleri yakalamak önemlidir.
    --
    Piyasada beğendiklerim:
    Teknik açıdan çok isim olsa da Burak Arslan, Ahmet Mergen ve Selçuk Gönençler takibimde.
    Temel analiz açısından ise Yunus Şahin derim. Yine aynı ekolden çok kişi var bildiğiniz. Akıl süzgecinden geçirmek en önemlisi.
    Makro(+temel&teknik) açıdan ise Cauti abi
    syg
    --
    Piyasa ile ilgili tüm gerekli siteleri tek bir sayfada bulabilmesi için bir Yatırımcı Rehberi hazırladım.
    https://dividendexpert.blogspot.com/...l-linkler.html
    Son düzenleme : Trade Shark; 18-12-2020 saat: 16:14.
    “Sermaye piyasası, sabırsız kişiden sabırlı kişiye para aktaran bir araçtır". Warren Buffett
    "Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle

5. Öncelikle Cauti Abi ve cevap yazan diğer arkadaşlara teşekkür ederim.

Yaşım gereği çok borsa tecrübem yok, yaklaşık 3-4 yıldır ilgileniyorum.
    Bu bilgi ve tecrübe eksikliğini gidermek için bol bol yatırım hakkında kitaplar okuyorum ve ayrıca forumun bu sayfasını baştan aşağı okudum ve takip ediyorum. Forumun bana göre en faydalı başlığı burası. Konuyu başlatan ve içerik yazan bütün arkadaşlar gerçekten çok bilgili insanlar.

2020 başında gayrimenkul satışı sonrası elime toplu bir para geçti. Başlangıçta bir süre mevduatta değerlendirdim. Bu paraya kısa bir zamanda ihtiyacım da yoktu. Daha sonra borsalarda pandemi kaynaklı bir çöküş oldu.
    Mart ayında değil ama nisan ayından itibaren başlayarak kendimce temel analize göre belirlediğim ve olması gereken fiyatın altında işlem gören BİST 30 hisselerinden almaya başladım. Bu alımları yaklaşık 3 ayda tamamladım.

Daha sonra hisselerin yükselmesini bekledim ve çoğunu % 30-%70 arası bir karla sattım.
    Burada yaptığım tek doğru iş BİST 30 hisselerine güvenip, birazda cahil cesareti ile elim titremeden alım yapmam oldu.
    Yoksa bu kadar başarılı olamazdım.

Ama her yıl böyle kriz olup da dipten hisse toplayamayacağımı bildiğimden temel ve teknik analiz yönünden kendimi geliştirmeye çalışıyorum.
    Ara ara da bu sayfaya gelip soru soruyorum, sağ olsunlar ilgilenip cevap veren de çok oluyor.

Para verseydim buradaki kadar doyurucu bilgilere kesinlikle ulaşamazdım.

6.  Alıntı Originally Posted by erdi Yazıyı Oku
    Herkese merhaba, buradaki arkadaşlara ve Cauti Bey'e bir sorum olacak.
    Temeli sağlam, Bist 100 içinde yer alan bir hisse düşünelim.
    Bu hisse bir şekilde tepeden % 50 düşmüş olsun. Herkes daha da düşeceğini düşünüyor ve çoğu kişi almaya korkuyor. Bu tarz bir hissede karşıt yatırım yapmak için tepeden % kaç düşmesi gerekiyor ? Böyle bir yüzdesel oran var mı?

Daha önce bu tarz bir soruyu hisse ismi de vererek TAV için sormuştum. O zaman 13-14 TL aralığında gidip geliyordu.
    2 ya da 3 ay oldu soralı ,şu anda hisse 21 TL.
    Borsada olmaz diye bir şey yok ama %50 bu tarz bir hissede karşıt yatırıma girişmek için yeterli bir yüzde mi sizce ?

O zaman Syn. Cauti her ay azar azar almanın daha mantıklı olduğunu söylemişti.
    Aynı zamanlarda şans o ki, bu soruyu bir röportajda Yunus Şahin isimli bir analiste sordular. Tav için değil de THY için sordular.
    O mesela THY - 5 TL' ye düşerse ancak karşıt yatırımdan bahsedilebilir dedi .

Güzel kardeşim sen balık istiyorsun da ben sana balık tutmayı öğreteyim.

İlgilendiğin hisse (ya da dolar, altın vb.) için geçmişe dönük uzun vadeli fiyatlarını bul, en az on yıllık olsun, 15-20 yıl daha iyi. Programlama biliyorsan yazacağın ufak bir programla, iyi excel biliyorsan excel fonksiyonlarıyla hiçbirini bilmiyorsan el emeği göznuruyla tüm düşüşlerin listesini çıkar, bunları düşüş yüzdesine göre sırala, bir frekans tablosu oluştur. Her düşüş yüzdesi için ihtimal kaçtır elinde olsun. Sonra örneğin hisse düşüş yapıyorsa yüzde elli düştüyse daha fazla düşme olasılığı ne kadar bilirsin. Mesela bundan daha fazla düşme olasılığı yüzde beş artık yükselme olasılığı yüzde 95 diyorsan o riski göze alıp hisseye girersin.

Gayet mantıklı görünüyor değil mi? Şimdi bu pratikte nasıl işler onu da kendimden örnekleyeyim.
    Yukarıdakini aynen yaptım, hisse halkbank, sene 2017, büyük bir şirket, devlet bankasıdır batmaz etmez, fiyatı çok düştü deyip koydum parayı. Ben girdim ya, hisse benim o düşme olasılıkları tablomu deldi ve tarihteki tüm düşüşlerinden daha büyük bir oranda yüzde yetmiş düştü, üzerine iki yıl da çıkamadı hala aynı yerde zaman maliyetini de koyarsan düşüş yüzde seksen veya daha fazla eder. İkinci bir örnek, aynı hesabı ekgyo için de yaptım, ülkedeki en büyük gayrimenkul şirketidir, o da benzer zamanlarda %60'tan fazla düştü ve geçmişteki rekorlarını kırıp tarihi rekor düşüşünü yaşadı. Bu iki hissede benim portföy kuş oldu, zararımı çıkarmak için başka hisselerde çok uğraşmak zorunda kaldım.

Kısaca bu hesap iyidir hoştur ama benim gibi şanssızsanız tarihinde yapmadığı düşüş başınıza gelebilir. O nedenle borsada denir ki dibin dibi vardır, yüzde elli yüksek bir düşüş gibi görünüyor, dolar altın vb bu kadar düşemez ama hisse dediğin inanılmaz düşüşler yaşatabiliyor, üstelik anlı şanlı büyük şirketlerde bile. Önlem olarak ya stoploss yapılacak, ya da hisse bazında değil endeks bazında viopta falan girilecek, tek hisse yüzde elli düşebiliyor ama endeksin o kadar düşmesi pek mümkün değil.

7.  Alıntı Originally Posted by pilavli Yazıyı Oku
    Güzel kardeşim sen balık istiyorsun da ben sana balık tutmayı öğreteyim.

İlgilendiğin hisse (ya da dolar, altın vb.) için geçmişe dönük uzun vadeli fiyatlarını bul, en az on yıllık olsun, 15-20 yıl daha iyi. Programlama biliyorsan yazacağın ufak bir programla, iyi excel biliyorsan excel fonksiyonlarıyla hiçbirini bilmiyorsan el emeği göznuruyla tüm düşüşlerin listesini çıkar, bunları düşüş yüzdesine göre sırala, bir frekans tablosu oluştur. Her düşüş yüzdesi için ihtimal kaçtır elinde olsun. Sonra örneğin hisse düşüş yapıyorsa yüzde elli düştüyse daha fazla düşme olasılığı ne kadar bilirsin. Mesela bundan daha fazla düşme olasılığı yüzde beş artık yükselme olasılığı yüzde 95 diyorsan o riski göze alıp hisseye girersin.

Gayet mantıklı görünüyor değil mi? Şimdi bu pratikte nasıl işler onu da kendimden örnekleyeyim.
    Yukarıdakini aynen yaptım, hisse halkbank, sene 2017, büyük bir şirket, devlet bankasıdır batmaz etmez, fiyatı çok düştü deyip koydum parayı. Ben girdim ya, hisse benim o düşme olasılıkları tablomu deldi ve tarihteki tüm düşüşlerinden daha büyük bir oranda yüzde yetmiş düştü, üzerine iki yıl da çıkamadı hala aynı yerde zaman maliyetini de koyarsan düşüş yüzde seksen veya daha fazla eder. İkinci bir örnek, aynı hesabı ekgyo için de yaptım, ülkedeki en büyük gayrimenkul şirketidir, o da benzer zamanlarda %60'tan fazla düştü ve geçmişteki rekorlarını kırıp tarihi rekor düşüşünü yaşadı. Bu iki hissede benim portföy kuş oldu, zararımı çıkarmak için başka hisselerde çok uğraşmak zorunda kaldım.

Kısaca bu hesap iyidir hoştur ama benim gibi şanssızsanız tarihinde yapmadığı düşüş başınıza gelebilir. O nedenle borsada denir ki dibin dibi vardır, yüzde elli yüksek bir düşüş gibi görünüyor, dolar altın vb bu kadar düşemez ama hisse dediğin inanılmaz düşüşler yaşatabiliyor, üstelik anlı şanlı büyük şirketlerde bile. Önlem olarak ya stoploss yapılacak, ya da hisse bazında değil endeks bazında viopta falan girilecek, tek hisse yüzde elli düşebiliyor ama endeksin o kadar düşmesi pek mümkün değil.
    Bahsettiğiniz 2017 yılında, aynı zamanda Halkbank çalışanı da olan bir grup arkadaşım Halkbankası'nın fiyatının bedava olduğunu düşünüyordu. Yanlış hatırlamıyorsam 12 TL'den almışlardı. Sonra bahsettiğiniz o büyük çöküş oldu. O gün bu gündür elim çok gitmesine rağmen hiçbir kamu şirketi hissesi almıyorum.

8.  Alıntı Originally Posted by erdi Yazıyı Oku
    Bahsettiğiniz 2017 yılında, aynı zamanda Halkbank çalışanı da olan bir grup arkadaşım Halkbankası'nın fiyatının bedava olduğunu düşünüyordu. Yanlış hatırlamıyorsam 12 TL'den almışlardı. Sonra bahsettiğiniz o büyük çöküş oldu. O gün bu gündür elim çok gitmesine rağmen hiçbir kamu şirketi hissesi almıyorum.
    güzel bir çıkarım...bu da benim prensiplerim arasında...bu demek değil ki, kamu diye hiç yükselmez...ama 1-2 fırsat kaçırsan da, çok daha fazla saçma sapan düşüşten kurtulursun.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

Sayfa 1205/1230 İlkİlk ... 205705110511551195120312041205120612071215 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •