
Originally Posted by
deniz43
"Kötüleme" yanlış bir kelime olmadı mı?Yaptığım devletin resmi verilerini yayınlamak...Yazdığım şeyler içinde yanlış olan tek bir rakam var mı?, sadece aynayı kendimize tutuyorum,yazdıklarımın hepsinin arkasındayım.
Diğer ülkelerle mukayeseye gelince ,onu da yapabilirim tabii ki,ama madem diğer ülkelerin durumunun daha iyi olduğu fikrindesiniz,siz yapın ki ben de kendi yorumumu yazayım.
Ama işinizin zor olduğunu da önceden söyleyeyim.Kendi gelişmekte olan ülkeler ligimizde cari açığı,işsizlik oranı,enflasyonu Türkiye gibi yüksek başka hiç bir ülke yok,hiç birinin merkez bankası net döviz rezervi (-)57 milyar dolar da değil, tabii ,dolayısıyla, bütün bunlar ülke kredi notuna yansıdığı için içlerinde ülke ratingi yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe kadar altına inmiş başka ülke de yok.
Kimseyi trene bindirdiğim filan da yok.Ben hiç bir yazımda bizim borsamız şuraya gider ya da iner diye bir şey yazmadım yazmam da,çünkü bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de borsaların reel ekonomiyle bağı kopmuş durumda.
Fed'in bastığı paraya gelince :"As of December 9, 2020, there was $2.02 trillion worth of Federal Reserve notes in circulation."
Fed'in sitesine girince görürsünüz 2 trilyon dolardır,bunu Fed'in bilanço genişletmesi ile karıştırmayın farklı kavramlardır.Dünyada doların kabaca üçte ikisi ABD dışında dolaşımdadır,670 milyar dolar civarında ABD'de dolaşımdadır ve bu 21.2 trilyon dolarlık ABD ekonomisinde makul bir rakamdır.Bir ülkede para arzının artması enflasyon yarattığı zaman tehlikedir ABD'de -şimdilik- enflasyon yükselme trendine girmiş değil.Türkiye'de ise para arzının artması ile enflasyon arasında çok yüksek korelasyon var ve şu anda çok yüksek bir enflasyon yaşıyoruz.
Daha önce para basma ve parasal genişleme ilişkisi ile ilgili bir yazı yazmıştım,onu buraya yeniden alıntı yapayım:
Parasal genişlemeye gitmek ile para basmak arasında teknik farklılıklar var.
Merkez Bankası'nın (MB) analitik bilançosunu üç kaleme indirgemek mümkün. Yükümlülük tarafında para tabanı, varlık tarafında ise net dış varlıklar ve net iç varlıklar. Dolayısıyla, para tabanı bu iki varlık kaleminin toplamına eşit oluyor. Parasal genişleme denilince para tabanının artması ve bu artışın tetiklediği yansımalar kastediliyor. Para tabanının artması için ya net dış varlıkların artması (mesela MB'nin döviz satın alması) ya da net iç varlıklarının artması (mesela Hazine'nin MB'deki mevduatını çekip harcaması, MB'nin bankalara repo işlemleri ile kısa vadeli borç vermesi, MB'nin bankalardan devlet tahvili satın alması) gerekiyor.
Diğer yandan para tabanının iki alt kalemi var: Emisyon ve bankaların MB'de tuttukları rezervler. Bankalar iki tür rezerv tutuyorlar MB'de. Birincisi, topladıkları mevduatın bir kısmını MB'de tutmak zorundalar (zorunlu karşılıklar). İkincisi, bazı işlemlerde kullanılmak üzere MB'de tuttukları serbest rezervleri var. Dolayısıyla, bu rezervler MB'nin bankalara olan borcu. Mesela bankalardaki mevduat azalacak olursa, MB'nin zorunlu rezervlerin bir kısmını bankalara vermesi gerekiyor(teorik olarak). "Para basılması" emisyonun artması demek. Oysa parasal genişleme için illa emisyonun artması gerekmiyor. Emisyon hiç artmadan da parasal genişleme olur. "Parasal genişleme" para tabanının artması ile oluyor.
Para tabanı MB'nin kendi dışında olan kesimlere borcunu gösteriyor. Bir de bankacılık kesiminin yarattığı para var. Para tabanının artması, bu artıştan daha fazla miktarda mevduat ve kredi artışına yol açıyor. Örneğin : MB bankalara repo ile kısa vadeli borç versin. Para tabanı artacak. Parasal genişleme ilk aşamada para tabanındaki artış kadar olacak. Bankanın MB'den borç aldığı paranın bir faizi var. Banka bu parayı hiç kullanmaz, MB'de tutarsa, sistemde kredi ve mevduat artışı olmaz. Ama faizle borç aldığı parayı neden kullanmasın? Kullanmayacaksa neden MB'den borç alıyor? O para ile bir takım işlemler yapıyor; kredi artıyor. Dolayısıyla, parasal genişleme para tabanındaki artıştan daha fazla oluyor; para tabanı "çarpılıyor".
Bu tanımlamalardan sonra şimdi Fed ve bizim merkez bankasının ne yaptığına bakalım.Fed ABD Hazinesinden doğrudan ,bizim merkez bankamız da bankalardan doğrudan alacağı tahvil miktarını yükseltti(yasal olarak doğrudan Hazineden alamıyor). Bu açık bir parasal genişleme (bankaların tahvil portföyü azalıp fazla rezervleri artacak, Merkez Bankalarının ise ise tahvil portföyü ve para tabanı artacak). Parasal genişleme önce para tabanı artışı kadar olacak. Sonra da bankalar fazla rezervleri ile kredi açtıkça parasal genişleme daha da büyüyecek.
Yani para basmadan da parasal genişleme olabiliyor.
Yer İmleri