Sn Yörük,
Evet 3 fibonacci uygulaması: fibo retracement yüzdesi, fibo kanalları ve fibo zaman dilimleri
Ben fibo kesirlerini eşyükselti haritalarına benzetirim. Hani bizim çocukluğumuzda atlaslarda olan coğrafi haritalarda yeşilden başlayıp kahverengi-beyaz karlı dağ zirvelerine gösteren...
Fiyat hareketi ise bu yüzey şekillerinde giden bir yol-patikadır. Biz mühendisler yol geçki-güzergah çalışması yaptığımız için biliriz bu yöntemi.
Fibo kesirlerin hepsi manuel. Bir kaç otomatik fiboya baktım, denedim. En başarılı bulduğum FiboPivotCandleBar bile yakın-uzak-eski-yeni dip-tepe-dönüş gözleri şaşı kalıyor.
fibo kanalları log grafikte çalışmamak gerekiyor. Geçmişte çok ağır ödedim bu hatanın bedelini
fibo zaman dilimleri geçmiş tepe-dip hareketleri çok öğreticidir, hele ki majör fx enstrümanları parite, ons, büyük borsalar-mega şirketler gibi aynı yoldan-aynı yerden bir kaç kez geçmişler ise.

Zaman en büyük hazinedir.
Mesela geçtiğimiz hafta burada gösterdiğim USDTRY zaman dilimi grafiği gibi. Orada "2inci oktayız" demiştim, meğerse "1inci oktaymışız".

Bu fibolar ancak aylıkta-haftalıkta görebileceğiniz-bulabileceğiniz "büyük planların-büyük ellerin-büyük hareketlerin" projeksiyonu.Siz de gösterdiğiniz aylık grafikte yakalamışsınız.
4saate inmemin sebebi artık hedefe yaklaşılması ve bu enstrümanda fx'de onsta, viob'da USDTRY-gram altında işlem yapmaya hazırlanmamdır.
İşlem-sinyal grafiğim 5 dakikadır.
İşlem sistemim "bar analizi"dir. Diğer tüm indikatörler-sistemler teyit-tuzak aracımdır. Oransal olarak verirsem %10 teyit-%90 tuzak. Hele destek-direnç %100 tuzak. Sadece tuzaklama için bakarım, destek-dirençte reverse sinyali üretirse barlarım hiç korkmam stop bile koymam.
5dakikalık grafikte (her ülkenin-piyasanın saat dilimini dikkate almak şartıyla-bizim RTE saat dilimimizin ayarını bozdu çünkü) 09:30-11-12:30-14(margin call)-15:30(ABD veri)-17-18:30-20-21:30-23.... "candlestick pattern" ayı-boğa tuzakları, dip tepe formasyonları bar sinyalleri ve teyidini 15 dakikalık-30dakikalık-90dakikalık-3-6-12 saatlik ve günlük barlarda yeniden ve tekrar sinyal-teyit-red karşılaştırırım.
Prensip: 5 dakikalık grafikte pattern-sinyali 15 dakika teyit ederse "işlem yap" 30 dakikalık teyit ederse "tut" reddederse "kapat-trende uy", 1,5saat teyit"tut" reddederse "kapat-trende uy" 3-6-12-24 saat tekrarla.
20 yılda geliştirdiğim sinyaldir.
Günlük kapanış saatinin barı (17-18) çooook önemlidir. Sonraki 2 günü belli eder.
Akşam seansı kapanışı saat 17-18 sinyalini teyit ya da reddine göre tut-kapat-reverse sinyali verir.
İsmim gibi fuzzy bir sistemdir.
İlginizi çekerse konuyla ilgili büyük araştırmacı Manderbolt'un kitaplarını öneririm. İnternette aratırsanız download sitelerinde kolayca bulabilirsiniz.
Benoit Mandelbrot, Richard L. Hudson - The Misbehavior of Markets_ A Fractal View of Financial Turbulence -Basic Books (2006)
Benoit B. Mandelbrot (auth.) - Fractals and Scaling in Finance_ Discontinuity, Concentration, Risk. Selecta Volume E-Springer-Verlag New York (1997)
Benoit B. Mandelbrot (auth.) - Fractals and Chaos_ The Mandelbrot Set and Beyond-Springer-Verlag New York (2004)
Yer İmleri