Şimdi şöyle düşünelim. Geçen sene zaten %3 lük bir gümüş açığı varmış.

Buna göre bu yılda Retail de yani Jewellery tarafında -%10 luk fazladan bir açık oldu.

Gümüşte -%13 minimum bir açık oluştu.

Bir de ülkelerin PMI rakamlarına bakınca ertelenmiş üretimden dolayı çok ani bir artış oldu, mesela Almanay PMI %61 beklenirlen %67 geldi. Oradan da -%7 lik bir açık oluşursa, Gümüşte -%20 lik bir açık oluşması gayet normaldir.

-%20 lik açık hemen hissedilmez ama Nisan veya Mayıs ayından itibaren "backwardation" başlar ve talepler yığılmaya başlar, panikleyenler daha büyük alıcı olabilir.

Ekstradan yeşil enerji projelerine başlanırsa ki başlandı bu açık -%30 ları rahat bulur. Bu açık kapatılabilr mi? Kapatılabilir. Ama her halükarda Gümüş bu fiyatlarda kalmaz. Ralli yapmasa bile epey artar.

Ya da bilinmeyen bir kaynaktan Gümüş ikame edilirse fiyatı düşer. Misal belki simyacılar demiri gümüşe dönüştürebilirler.




30th Edition of the World Silver Survey
Major Funding Companies of The Silver Institute

Kaynak: https://www.silverinstitute.org/wp-c...urvey-2020.pdf


 Alıntı Originally Posted by sadecegrafik Yazıyı Oku
İlginç rakamlar vereyim.

U.S. MINT SALES