Ege hoca bugünki yazısında piyasa işleyişinin çarpıklığı nasıl düzelttiğine ilişkin örnek vermiş. Ancak çok eksik kalmış ve detaya inmemiş. Bu hali ile yazdığı açıklama yanlışmış gibi duruyor ama teoride yarım yamalak doğru.
Hoş detaya inse doğruyumu yazar yoksa içinde olduğu çıkar grubunun işine gelenimi yazar oda meçhul. Yok yaw meçhul değil, çıkar grubunun işine gelenleri söylüyor bu lavuk.
Diyorki "çimento ihracatı, konut fiyatını artırıp talebini kısıyor. Aşırı konut talebinin önüne geçerek düzen sağlıyor."
Ülke gerçeklerine bakınca, bu cümleye nereden baksan gülesin geliyor.
Bir kere piyasa mekanizmasının sağlıklı çalışması için, devletin düzgün çalışması gerekiyor. Tüm serbest piyasa kurallarının tam oturmuş olması gerekiyor.
Bunun da temel 1 bacağı var.
Tam rekabet koşulları sağlanacak.
Bu koşullar ancak devlet piyasa kanunları düzgün konulur ve düzgün uygulanırsa gerçekleşir.
Devletin kuralları tam ve düzgün uygulanıyorsa, bozanlar ağır cezalandırılıyorsa, devletin tek görevi rekabetin olmadığı ürünlerde yeni üreticileri devreye almak. Giren yoksa sebebini bulup girmelerini sağlamak. Birazda karma devlet dersek eksik üretim ve rekabetin olduğu yere geçici olarak devleti sokarak üretim yapmak. Yeni işyeri, işsizlerinde iş bulması, aldıkları maaşı harcaması ve harcanan maaşın diğer insanlarada dağılması. Toptan zenginleşme demek. İhracatın kısıtlanması, bu döviz kıtlığında olabilecek en aptalca hareket.
Her üründe yeterince üretici olacak ve üreticiler eşit şartlarda çalışacaklar.
Bizde devlet çıkar gruplarına hizmet ettiğinden, piyasa kuralları düzgün işlemez. Devlette her şey çarpık, yanlış, anormal.
Doviz fiyatı yanlış. Yabancıya konut satış şartları yanlış. Çimentocuların girdi maliyetleri devletin yanlış politikaları yüzünden anormal, enerji dünyada en pahalı ve oynak olan ülkelerdeniz. Yolsuzluk ve güvenilmez devlet düzeni yüzünden yaptığımız ihracatın dovizi ülkede kalmıyor yanlış. Ülkede konut sahipliği hızla azalıyor, insanlar kiracı haline geliyor, sen üzerine konut pahalansın talep azalsın diyorsun çok çok yanlış. Konut sahipliği 2018 de %59 a kadar düşmüştü. 2002 de %73 dü.
Her şey yanlış, anormal, çarpık ve bunu yapanda bizzat devletin kendisi. Çünki böyle bir çarpık düzende siyasetçi çok hızlı zenginleşebiliyor.
Ege hocanın örneğinde "çimento ihracatı, konut fiyatını artırıp talebini kısıyor."
Burada anormallik var. Çimento üretimi hem ihracata hem iç piyasaya yetmişyorsa, fiyatlar artar, çimentocunun kazancıda çok artar. Serbest piyasa düzeninde kazancın çok olduğu yere hemen diğer iş adamları dalarlar. Üretim artar, fiyatlar düşer ve piyasa normalleşir.
Serbest piyasanın düzenin sağlanması bu şekilde olur. Bu sayede tüketiciler zarar görmez.
Çimento üretimine herkes giremez çok büyük sermaye ve birikim gerekir. Böyle durumlarda devlet müdehale edip tam rekabet sağlamak için üretimi hızlı şekilde artıracak ve işler yoluna girince kenara çekilecek. Mevcut üreticilerin dışında, üretmeye potansiyeli olanlarla görüşüp bilgi ve teknoloji desteği verecek belki uygun kredi veya ortaklık yolu ile işe girişim gibi. Son çare bizzat kendisi üretecek.(sonra özelleştir.)
Ama devlet düzeni çarpık olduğundan, üretimin yetmediği, kazancın çok olduğu her yere kolaylıkla bağımsız yeni üreticiler giremiyor. KARTELLER VAR. Devlet yolsuzluğa batmış ve çarpık olduğundan bu karteller hayatlarını kolaylıkla sürdürebiliyorlar. Çarpık Devletin ortağı çarpık medya(TVler, sinemalar, gazeteler, dergiler, internet medyası), üreticilerin pazarlama aracıdır. Medyada karteller elinde olunca yeni üreticiler rekabeti eşit şartlarda yapamıyorlar.
Bankacılıkta, otomotivde, çimentoda, ilaç üretimi ve ithalatında karteller var. Daha pek çoğunda vardır benim aklıma gelenler bunlar.
Her neyse, işlerim var.
Devenin boynu niye eğri diye tartışıyorsan, devenin ne olduğunu bilmiyorsun demektir
Ege hoca ülkeyi bilmiyormu.?
Biliyor ancak medyada yazarsan her şeyi yazamazsın bu çarpık düzen sebebi ile. Medyada yazarsan zaten bu çarpık düzen seni oraya getirmiştir, düzenden besleniyorsundur, düzenin sadece sana batan kısmını, çıkarını korumak amaçlı eleştirirsin. Çok okunmak medyada gücü temsil ettiğinden, kalabalığın hoşuna gidecek yüzeysel göstermelik, ciddi olmayan değdirmelerde yaparsın.
Evet Ege hocanın kelini tokatladıktan sonra işlerime bakayım.
Yine tarihi bir yazı yazdım, yayınladım. Telefon çalıyor, Kiribati Cumhurbaşganı Emenike olmalı. Belliki yazıyı gördü.
.
Son düzenleme : alicemal; 19-09-2021 saat: 11:06.
Yazmamışsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
@NeAcaipDunya
Yer İmleri