Originally Posted by
playmaker
Ben şahsen sorun görmüyorum.
Şirket halka arz edilirken bu şekilde arz edilmiş. Yatırımcılar da bunu bilerek almış. Buradan patrona yürümek pek haklı bir durum değil. Ben de alırken bunu bilerek aldım.
Hesaplamalarımı yaparken karın yüzde 86 sı üzerinden değerlemelerimi yapıyorum.
Yani 100 milyon kar etti ise 86 milyon kar etmiş gibi kabul ediyorum.
Maç başladıktan sonra kale yeri değişmedi yani. Zaten kale buradaydı.
Benim de imtiyaz uygulaması ile ilgili kabul edemediğim bir durum var.
Bu konuda SPK ya da yazdım. Konunun kanunen düzenlenmesi hakkında.
Şöyle ki;
İmtiyazlı hisse olsun ancak belli şartları olsun.
Mesela imtiyazlı hisselerin olduğu şirketlerde halka açıklık yüzde 50 yi geçemesin.
Eğer %50 geçmek isteyen şirket olursa imyitazlardan feragat edilmek şartı ile müsaade edilsin.
Düşünsenize; şirketin yüzde 95 i halka açık ama yönetim yüzde 5 imtiyazlı hisselerde olduğu için şirketi istediği gibi çıkarlarına kullanabiliyor.
Mesela bildiğim bir şirket bu durumda ve 500 milyon olan sermayesini milyar üzerine çıkarmak istiyor.
SPK kabul etse idi şirketin kasasına bedelli artırım sonrası borsadaki yatırımcılar 475 milyon koyacaklardı. Patron cuma boş bıraktığı kasayı pazartesi günüğ açtığında emrinde 475 milyon TL olacaktı. Ve bu şirkete yıllardır bedelli artırım onayı verilerek 500 milyona ulaştı. 25 yıl önce borsanın en küçük şirketi idi. Bugüne kadar yatırımcısına kuruş kazandırmadığı gibi sürekli emdi.
Neyse işin özeti imtiyaz varsa yüzde 30 veya 50 gibi adil bir oranın üzerinde halka açılmaya imtiyazlar kaldırılmak şartı ile izin verilmeli.
Yer İmleri