Alıntı Originally Posted by yosunga Yazıyı Oku
Linki incelerseniz orada ucuz daireler yok bölgede ki 80-100 mt2 arası ilanı olan daireler var ucuzdan pahalıya.
4 yıldır Başakşehir 1. Etap'ta oturuyorum bölgedeki fiyat hareketlerini biraz gözlemleme imkanım oldu.
Kayaşehir'de en ucuz sıfır daireler (kalan borçta ödenince) 80000 tl civarında iken Toki'nin yeni bölgelerde yeni fiyatları 145.000 açıklaması ile fiyatların nasıl arttığına vb tanığım.Burada bu evler ucuz-pahalıdan çok resmin tamamını görelim istedim.

Buradaki hacim normal konut piyasasına göre çok çok düşük böyle bir ilk örneğe de zarar ettiremezler yoksa onda sorun yok.Sadece hani hisseye aşık olmayın gibi sertifikaya aşık olmayın diyorum bölgede önce ucuz evler satıldı sonrasında daha önce yeri olan açılmayan bağlantı yolları açılıp (4.Etap-Kayaşehir vb) "lüks" konuta geçildi.

Lüks sadece malzeme ve havuz demek değil , konum,komşuluk,sosyal imkanlar,ulaşım vb'yide içeriyor.Bu sertifika alınır , izlenir bu görüşte olmasam burada olmam ama bağlanmak için ayrıntılı düşünmek gerekir.
Verdiğin linkte 150bin liralık apartman daireleri çıkınca cafer76 buna söylenmiştir son derecede doğal bir söyleniş olmuş.
Ya tam linki veremedin yada nasıl filtreleme yapılcağını yazmadığın için anlamamış olabiliriz.
Buradaki önemli ayrıntı konsept olması mesela ağaoğlunun 3 yıl önce yaptığı dairelerin satış fiyatları ile şu andaki fiyatları karşılaştır.
Mavera'nın önceki projesinin yapmadan önce sattığı ile yaptıktan sonraki fiyatı karşılaştır.
Semtlerin 3 yil önceki satış fiyatları ile şimdiki satış fiyatlarını karşılaştırırsan daha sağlıklı bir bakış açısı kazanabiliriz.

Hayatımdan gerçek örnek vereyim
merkezi olmayan bir yerde 2014te aldığım 4 yıl olmak üzere şu anda aldığım daire fiyatının iki katı.
ataşehirde 3 yıl önce almadığım 150 bin liralık daireler şu anda 450bin lira üzerinde ( benim bakıpa almadığım. )
kayaşehire ben bakınca anadolu yakasının ataşehiri gibi görüyorum 4-5 yıl sonraki oluşumda çok ilginç olacak.

Ölçekleyeceksek doğru ölçeklemek gerek mesala satış ofisinde ne kadar ?
Bugüne kadar satış ofisinde fiyatı düşen bir proje gördün mü?

Bak burada park mavera 1 de 2+1 fiyatı 545 bin, 530 bin, 540 bin, 599 bin

545bin
530bin
540bin
599bin

Bak burada park mavera 2 de 2+1 fiyatı 550 bin, 605 bin, 699 bin , 600 bin

550bin
699bin
605bin
600bin

Bak burada park mavera 3 de 2+1 fiyatı satışı GERÇEKLEŞEN 3 adet var 641 bin.

Şimdi ben dairemi şu anda 641 bin liranın altında satmam çünkü satış ofisinde bu fiyatta en kötü satış ofisine veririm siz satın derim.
ikinci konu 3 yıllık zaman farkı 3 yıl sonra fiyatı kaç lira olur bunun tahmini alalım bana göre en az 925 bin olur.
Nedeni basit %13 yıllık faiz verseler her zamanda emlak faizden daha fazla kazandırdığı için %13 ten bile hesaplasan 925 bin lira yapar.

Satış ofisinde metre karesi 4735 liraya satışmış.
3 yıl sonraki 925 bin liraysa metre kare fiyatı 6850 lira olacağını düşünürsek.
925 bin lirayı 11058 lotluk daireye böldüğümüzde fiyat 83,65 tl çıkıyor ve şu anda borsada 36,12 den işlem görüyor.

Daha önceki hesaplamamda da 1 yıl sonraki hedef fiyatı en az 67,8 olacağıydı.

Eleştirmek ve satmak isteyen satsın bu fiyatlardan kimseyi tutmayalım.