Sayfa 1421/2460 İlkİlk ... 4219211321137114111419142014211422142314311471152119212421 ... SonSon
Arama sonucu : 19680 madde; 11,361 - 11,368 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

  1. #11361
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku

    ...Tablo şöyle gözüküyor:

    Tüketici enflasyonu: TUİK:%79.6;ENAG:%176.04
    Üretici(şirketler) enflasyonu:%%144.61(TUİK)

    -Önce tasarruf edenlerin TL birikimleri çok yüksek enflasyonda %17-%19 mevduat faizi ile reel olarak eritilecek.

    -Sonra bankalar hazine tahvillerini çok düşük faizlerle zorunlu olarak almaya yönlendirilerek, halkın sırtından hazinenin borçları çok yüksek enflasyonda eritilerek reel olarak azaltılacak ve kamunun bol keseden harcama yapmaya devam etmesi için kaynak yaratacak ..

    -"Seçilmiş şirketlere" çok yüksek enflasyon ortamında "bedava" sayılabilecek ucuzlukta kredi verilecek.

    -Böylece halkın tasarrufları "servet transferi" olarak hazineye ve seçilmiş şirketlere aktarılacak.
    ...
    Emeğinize sağlık sn. deniz43. İfade ettiklerinize tamamen katılıyorum. Sanırım, bu ülkede yaşayanların çoğunluğu da giderek içine itildikleri sürecin kendi yaşamları adına ne anlama geldiğinin -kimi okuyup yazarak, kimi bizzat sonuçlarını yaşayarak- bilincine varıyor.

    Gerçek çözüm de zaten bu bilincin nicel ve belki de daha önemlisi nitel olarak kazanacağı boyutta gizli.

    İzninizle yazınızdan yukarıya aktardığım bölüme ek olarak bir başka gerçeği dile getirmek istiyorum. Hep birlikte yaşadığımız ve giderek ivmeleneceği, ağırlaşacağı belli olan bu süreç, özellikle halkın kahir ekseriyetini oluşturan düşük ücretli/gelirli kesim için tam bir işkenceye dönüştü. Araştırma konusu olabilir ve olmalıdır. Konu servet transferi ile sömürü oranı arasındaki ilişki ve ülkenin bu bağlamda dünyadaki sıralaması. Akademik bir çalışma gerektiriyor.

    Burada, ancak oldukça kaba hatlarıyla ve iki temel düzeyde, iki olgudan hareketle sorunun silüeti konusunda fikrimizi paylaşabiliriz. Öyle yapacağım.

    Birincil sömürü ve ilk olgu: Ülkede genel ücretler düzeyi asgari ücret düzeyi ile ve dolayısıyla TUİK TUFE ile belirleniyor. Oysa banka ve şirket bilançolarından görülüyor ki sermaye tarafı gerçeğe yakın TUFE ile çalışıyor. Burada yani birincil düzeyde sermaye tarafına ücretler üzerinden her zamankinden fazla yoğun bir servet transferi ve dolayısıyla yüksek sömürü gerçekleşmekte.

    İkincil sömürü ve ikinci olgu: Son MB düzenlemesi ile banka mevduatı kalır mı kalırsa ehemmiyeti olur mu orası tartışılır ancak mevduat hızla nispeten daha korunaklı diye KKM'ye kayıyor ve belli ki daha da kayacak. Sonuçta, hazinenin ödeyeceği fark, yani adı faiz olmayan faiz yükü bankalar, yani sermaye lehine artacaktır. Hazineye binen ilave yük ise, çok açık, bu ülkede yaşayan ve çoğunluğunu yine emeği ile geçinenlerin oluşturduğu halktan toplanan vergilerden karşılanacak. İşte bu düzeyde bir başka servet aktarımı üzerinden ikincil bir sömürü doğmuş oluyor.

    Toplamda gerçekleşen ve sonuç olarak doğan/doğacak sömürü oranı detaylı analiz edildiğinde muhtemelen ülkeyi böyle bir çalışmada en başa olmasa da ilk sıralara yerleştirecektir.

    Sürdürülebilir mi? Sanmıyorum, ama bu sorunun yanıtı da başlangıçta sözünü ettiğim bilince bağlı...
    İşte Hendek! İşte Devekuşu!

  2.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku

    -Zaman zaman forumda bazı arkadaşlar borsanın "çok ucuz" olduğunu söylüyorlar ama yabancıların -fiyata bakmadan- kaçmasının nedeni de sık sık bu tür ne zaman ne çıkacağı belli olmayan gece yarısı kararnameleri.Böyle bir ortamda borsa fiyatlamasının da çok büyük bir iskontoya tabii olması son derece normal.Bu nedenle son spekülatif yükseliş hareketinden sonra borsamızın "aşırı pahalı" hale geldiği düşüncesindeyim.Çünkü içinde bulunulan riskleri yansıtmadığı,iskonto etmediği görüşündeyim.

    ciddi yabancı yatırımcıların borsa ile ilgilendiğini düşünmüyorum. bankalar vasıtası ile borca batık şirketleri kelepir fiyatlarına toplama peşinde olabilirler.

    dolar üzerinden anlık fiyatlanan işler yabancıların iştahını kabartıyor.

    oteller mantıklı yatırım olur yabancılar için. metalleri mamul haline getiren tesislerin cazip olduğunu düşünüyorum. burada bana kızacak kişiler olabilir ancak gayrimenkul sektörünün hala cazip bir sektör olduğunu söyleyebilirim, ancak büyük şehirlere projeler değil yazlık gibi devremülk gibi projeler daha çok ilgi çekiyor. lojistik sektöründe fırsatlar bir türlü bitmiyor, hali hazırda avrupalı firmalar Türkiye' yi ciddi bir pazar olarak görmeye başladılar.

    borsa ile ilgilenen yabancı yatırımcıların %99' nun portföyünde riske edecekleri miktarları borsada değerlendiklerini düşünüyorum. en azından emeklilik fonlarının yıllık faaliyet raporlarını okuyunca bu izlenime kapıldım. ki onarda zaten riske ettikleri parayı hiç kaybetmeye göze almadıkları için ülkemize gelmiyorlar dediğiniz sebeplerden dolayı


    bizim açımızdan ise yabancılara maraba olma yolunda hızla ilerliyoruz bu çok üzücü

  3. Deniz Bey

    sizce dolarin gercek degeri nedir?

  4. DW Türkçe
    @dw_turkce
    Almanya'da Merkez Bankası Başkanı Nagel, sonbahar aylarında enflasyonun çift haneli sayılara ulaşabileceği öngörüsünde bulundu

    Ülkede en son 70 yıl önce çift haneli enflasyon görülmüştü

  5. Sürpriz yok Avrupa para basıyor parasının değeri düşüyor bundan doğal bir durum olamaz.

    Borsa konusunda ucuz diyenlerden biri olarak, borsaya sene başından beri çok ucuz dedim. Sene başındaki 100 liram bugün 320 lira olmuş. Demek ki borsa ucuz derken haklı idim. Haklı olmanın karşılığını da kazanarak aldı isem problem yok benim açımdan. Alternatif herhangi bir getiri aracında bu oranı yakalayan varsa da helal olsun ben bu işi yarı profesyonel yapıyorum her gün takip ediyorum hem stratejik hem taktik hem temel hem teknik bütün bilgimi kullanıyorum benden iyisi de elbette vardır ve olacaktır hiç ego yapmam helal olsun der geçerim. Biri der ki tek kağıt aldım seni 5 e katladim, biri der altın, biri der kredili konut, biri der araba alsat. Sonuçta kazanan her zaman haklıdır benim için. Benim görevim kendimi ve ailemi korumaya çalışmak, ülke iyi de yönetilse kötü de yönetilse benim amacım burada karı maksimize zararı minimize etmeye gayret etmek.

    Şu an konuşmak gerekirse, borsada çok ucuz kağıtlar var ama sene başındaki gibi elini attığın ucuz diyemeyiz. Ederinden işlem görenler var. Pahalı kağıtlar var. Genel olarak borsaya artık ucuz veya Pahalı diyemem. Dönem dönem short pozla portföyü dengeleme girişimlerim de oluyor - ben iyi hisseleri sectigimden çok emin isem, neden endeks düşerken zarar edeyim diye düşünüyorum, sonuçta endeks düşerken overperform etmem gerekiyor. Edemezsem demek ki seçtiğim hisseler hatalı olmuş demektir. Yani 100 liralık hisse varsa 50 - 70 - 100 liralık da endeks short + Pahalı bazı hisselerden short poz koyarsanız, temel olarak risksiz poz almış oluyorsunuz. Çok zor işler çok da zor konular bu da ayrı bir meslek o nedenle burada kısaca bahsettim yani al unut al bekle al ooh 10 sene sonra zenginsin yeri değil borsa al ve sürekli takip et gerekirse hedge et her bilanço dönemi pozisyon ayarla vs... çok incelikli çok zor bir konu sadece borsa ucuz demek yanıltıcı ve yanlış olabilir o nedenle borsa ile ilgili yatırım düşüncesi olanlara fon tavsiye ediyorum çok iyi fonlar mevcut... Buradan alınır mı dediğim gibi Pahalı da demem ucuz da demem Şu an artık. Ayrıca enflasyon ile gerçekten mücadele edilirse ilk borsalardaki balonlar iner!

    Umarım meramim açık olmuştur.

    Bu arada Deniz hocam, bütün dünyada yüksek enflasyon başladı gidiyor. Aslında 2008 de sanırım para piyasaları gerçeklikten koptu, 2020 de ise pandemide basılan muazzam paralarla bütün dünyada balonlar oluştu ve bugün bu balonları yükselen enerji fiyatları ve enflasyon ile insanlık fark etmeye başlıyor.

    Sizce bu enflasyonist ortam nereye kadar sürdürülebilir? Abd enflasyon ile ilgili herhangi bir önlem almaya niyeti yok gibi. Avrupa daha beter. Çin, Türkiye gibi ülkeler ise enflasyona önlem almak bir yana benzin döküyorlar. Bu şekilde bir gidiş ekonomik olarak daha önceki hangi yıllara benziyor? 1910'lar olabilir mi?


     Alıntı Originally Posted by Kurt73 Yazıyı Oku
    DW Türkçe
    @dw_turkce
    Almanya'da Merkez Bankası Başkanı Nagel, sonbahar aylarında enflasyonun çift haneli sayılara ulaşabileceği öngörüsünde bulundu

    Ülkede en son 70 yıl önce çift haneli enflasyon görülmüştü

  6. #11366
     Alıntı Originally Posted by bisikletci Yazıyı Oku
    Deniz Bey

    sizce dolarin gercek degeri nedir?
    Daha önce bu konuda birçok defa yazmıştım ve rakamlar vermiştim,son verdiğim rakamın üzerine bizim enflasyon ile ABD ve Euro bölgesi enflasyonlarının ortalamasının farkını alırsanız oradan doların gerçek değerini bulabilirsiniz.

  7. #11367
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Üzerinde çok şey yazılabilir ama,özet olarak söylenebilecek şey ,ülke ekonomisinin "serbest piyasa ekonomisi" ile artık hiç bir ilgisinin kalmadığı,"tam komuta ekonomisine" geçildiği. Kredi faizlerini tanımlı sınırların üstüne yükselttiğinizde çok büyük cezaya tabii hale gelmiş.

    Tablo şöyle gözüküyor:

    Tüketici enflasyonu: TUİK:%79.6;ENAG:%176.04
    Üretici(şirketler) enflasyonu:%%144.61(TUİK)

    -Önce tasarruf edenlerin TL birikimleri çok yüksek enflasyonda %17-%19 mevduat faizi ile reel olarak eritilecek.

    -Sonra bankalar hazine tahvillerini çok düşük faizlerle zorunlu olarak almaya yönlendirilerek, halkın sırtından hazinenin borçları çok yüksek enflasyonda eritilerek reel olarak azaltılacak ve kamunun bol keseden harcama yapmaya devam etmesi için kaynak yaratacak ..

    -"Seçilmiş şirketlere" çok yüksek enflasyon ortamında "bedava" sayılabilecek ucuzlukta kredi verilecek.

    -Böylece halkın tasarrufları "servet transferi" olarak hazineye ve seçilmiş şirketlere aktarılacak.

    -Bankalar ise bu transfer işleminin aracıları olacak.Yüksek enflasyon ortamında bankaların da sermayeleri aşınacak,normalde kar ediyor gözükseler de enflasyon muhasebesine göre zarar edecekler.(Dahası merkez bankasının bankaları düşük faizle fonlaması haftalık,TL mevduatların vadesi ise 2 ay,tahvil vadeleri ise uzun.Gelecek yıl bir yönetim değişikliği olur da faizler yükselirse,yükselen faizlerle çok düşük faizli tahvilleri yıllarca fonlamaya devam etmek bankaları sallayacaktır)

    -Zaman zaman forumda bazı arkadaşlar borsanın "çok ucuz" olduğunu söylüyorlar ama yabancıların -fiyata bakmadan- kaçmasının nedeni de sık sık bu tür ne zaman ne çıkacağı belli olmayan gece yarısı kararnameleri.Böyle bir ortamda borsa fiyatlamasının da çok büyük bir iskontoya tabii olması son derece normal.Bu nedenle son spekülatif yükseliş hareketinden sonra borsamızın "aşırı pahalı" hale geldiği düşüncesindeyim.Çünkü içinde bulunulan riskleri yansıtmadığı,iskonto etmediği görüşündeyim.

    Sonuçları ne olur:

    -Birikimlerini korumak için halka gayrımenkul alımı ya da parasını "hard currency" cinsinden varlıklarda tutmaktan başka çare bırakmıyorlar.
    -Bu şekilde bankacılık mevzuatında oyun devam ederken, sürekli oyunun kurallarını keyfi olarak değiştiren regülasyonlar geldikçe, bankaların hissedarlarının yeni sermaye koyması düşünülemez.Bir süre sonra yüksek enflasyon ile aşınan banka sermayelerinin kredi verme kapasiteleri de düşecek,iş dünyasının ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalacaktır.
    -Serbest piyasa ekonomisinin olmadığı ,komuta ekonomisinin olduğu bir yere ne doğrudan yatırım ne de portföy yatırımı gelir, sadece demokrasinin olmadığı otoriter yönetimlerin olduğu ülkelerden talimatla konjonktürel para girişleri olabilir.
    Dışarıdan bir para girişi olmadığı gibi içeriden de dışarıya sermaye çıkışı olur,bunu da merkez bankasının son yayınladığı haziran ayı ödemeler dengesi verisinden görüyoruz.
    Dün yazmıştım biraz açayım, yeni getirilen kuralların önemli sonuçlarından biri de bankaları yüksek miktarda tahvil almaya zorlanması.Tahvil faizlerinin enflasyonla korelasyonu yakın olsaydı ve faizler kendi doğal dengesinde piyasada oluşsaydı bu yüksek miktarda alımlar önemli bir risk oluşturmazdı.Ama;
    Tüketici enflasyonu: TUİK:%79.6;ENAG:%176.04
    Üretici(şirketler) enflasyonu:%%144.61(TUİK)

    iken %16.77'den 5 yıllık, %16.93'ten 10 yıllık tahvil almak demek , bankacılık sektörünü çok büyük risk altına sokuyor,ateşe atıyor.Gelecek sene seçimlerde iktidar değişse, bu akıl dışı para politikası terk edilse o zaman faizler kendi doğal dengesine enflasyon oranı civarına yakınsayacak veya bu iktidar döneminde herhangi bir tetikleyici nedenle mesela ödemeler dengesi kriziyle ,ekonomi yönetiminin koyduğu baraj yıkılıp da faizler enflasyonun üzerine zıplarsa o zaman tüm bankacılık sektörü çökme riskiyle karşılaşır.
    Bunun örneği hepimizin bildiği Demirbank örneği.Üstelik o zaman tahvil faizleri enflasyonun biraz üzerinde reel,politika faiziyle arasında sadece birkaç puanlık dar bir aralık vardı.Şimdi ise tahvil faizleriyle enflasyon arasında devasa bir uçurum var.Tahvil faizlerinin herhangi bir nedenle enflasyon civarına zıplaması bankaların elindeki bütün tahvilleri değersiz bir çöpe dönüştürür.(Borçlanmak için teminat değeri kalmayacaktır)
    Aradan 20 yılı aşkın bir zaman geçti,genç arkadaşlar Demirbank niçin battı,nasıl battı aşağıdaki linkteki yazıyı dikkatle okusunlar ,bankacılık sektörünün nasıl bir riskin altına girdiğini daha iyi kavrayacaklardır.

    https://www.paraanaliz.com/2022/piya...batti-g-23020/

    Demir Bank Niye Battı ?
    Son düzenleme : deniz43; 21-08-2022 saat: 06:33.

  8. #11368
     Alıntı Originally Posted by nosfecagri Yazıyı Oku
    Sürpriz yok Avrupa para basıyor parasının değeri düşüyor bundan doğal bir durum olamaz.

    Borsa konusunda ucuz diyenlerden biri olarak, borsaya sene başından beri çok ucuz dedim. Sene başındaki 100 liram bugün 320 lira olmuş. Demek ki borsa ucuz derken haklı idim. Haklı olmanın karşılığını da kazanarak aldı isem problem yok benim açımdan. Alternatif herhangi bir getiri aracında bu oranı yakalayan varsa da helal olsun ben bu işi yarı profesyonel yapıyorum her gün takip ediyorum hem stratejik hem taktik hem temel hem teknik bütün bilgimi kullanıyorum benden iyisi de elbette vardır ve olacaktır hiç ego yapmam helal olsun der geçerim. Biri der ki tek kağıt aldım seni 5 e katladim, biri der altın, biri der kredili konut, biri der araba alsat. Sonuçta kazanan her zaman haklıdır benim için. Benim görevim kendimi ve ailemi korumaya çalışmak, ülke iyi de yönetilse kötü de yönetilse benim amacım burada karı maksimize zararı minimize etmeye gayret etmek.

    Şu an konuşmak gerekirse, borsada çok ucuz kağıtlar var ama sene başındaki gibi elini attığın ucuz diyemeyiz. Ederinden işlem görenler var. Pahalı kağıtlar var. Genel olarak borsaya artık ucuz veya Pahalı diyemem. Dönem dönem short pozla portföyü dengeleme girişimlerim de oluyor - ben iyi hisseleri sectigimden çok emin isem, neden endeks düşerken zarar edeyim diye düşünüyorum, sonuçta endeks düşerken overperform etmem gerekiyor. Edemezsem demek ki seçtiğim hisseler hatalı olmuş demektir. Yani 100 liralık hisse varsa 50 - 70 - 100 liralık da endeks short + Pahalı bazı hisselerden short poz koyarsanız, temel olarak risksiz poz almış oluyorsunuz. Çok zor işler çok da zor konular bu da ayrı bir meslek o nedenle burada kısaca bahsettim yani al unut al bekle al ooh 10 sene sonra zenginsin yeri değil borsa al ve sürekli takip et gerekirse hedge et her bilanço dönemi pozisyon ayarla vs... çok incelikli çok zor bir konu sadece borsa ucuz demek yanıltıcı ve yanlış olabilir o nedenle borsa ile ilgili yatırım düşüncesi olanlara fon tavsiye ediyorum çok iyi fonlar mevcut... Buradan alınır mı dediğim gibi Pahalı da demem ucuz da demem Şu an artık. Ayrıca enflasyon ile gerçekten mücadele edilirse ilk borsalardaki balonlar iner!

    Umarım meramim açık olmuştur.

    Bu arada Deniz hocam, bütün dünyada yüksek enflasyon başladı gidiyor. Aslında 2008 de sanırım para piyasaları gerçeklikten koptu, 2020 de ise pandemide basılan muazzam paralarla bütün dünyada balonlar oluştu ve bugün bu balonları yükselen enerji fiyatları ve enflasyon ile insanlık fark etmeye başlıyor.

    Sizce bu enflasyonist ortam nereye kadar sürdürülebilir? Abd enflasyon ile ilgili herhangi bir önlem almaya niyeti yok gibi. Avrupa daha beter. Çin, Türkiye gibi ülkeler ise enflasyona önlem almak bir yana benzin döküyorlar. Bu şekilde bir gidiş ekonomik olarak daha önceki hangi yıllara benziyor? 1910'lar olabilir mi?
    Enflasyon çift haneli banda sıçrayınca işin ciddiyetini fark ederler,gerçek anlamda tedbir almaya başlarlar,tüm önceliği enflasyonla mücadeleye verirler diye tahmin ediyorum ve temenni ediyorum.

Sayfa 1421/2460 İlkİlk ... 4219211321137114111419142014211422142314311471152119212421 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •