-
Sayın Uğurkaptan,
Pazarını sadece Apixabanla değerlendirmemek gerektiğini biliyorum. Zira, kısmen de olsa aynı endikasyonlarda başka moleküller de var. Kapsamlı değerlendirme için, endikasyon alanlarına giren hastalıkların görülme sıklığı (prevelance, incidence), ilacın günlük tedavi dozu, tedavi süresi, yerel tedavi protokolleri (SUT; sağlık uygulama tebliği) vb verilerin konu hakkında tecrübe sahibi bir pazarlama ve iş geliştirmeci tarafından değerlendirilmesi daha doğru olur. Bu hesap uzun ve karmaşık bir süreç.. Sektörde çalışanların IQVIAdan mevcut durumu (potansiyeli değil) da görebiliyor. Potansiyel = ürünün birkaç yılda makul tanıtımla gidebileceği seviye...
Ben, elde veriye dayalı bilgi olmadığında POTANSİYELİ (mevcut pazarı değil) görmek için kestirme olarak şuna bakıyorum:
ürünün global cirosu x TRnin küresel ilaç pazarındaki payı..
16.7 milyar usd x %0.6 = 100.2 mio USD..
Bu rakam bu molekülün belli bir sürede yıllık ulaşacağı potansiyel olabilir. Pazar henüz burda değil (kısmen de veriye dayalı tahmin ediyorum). Bunun da sebebi şudur: Ürün (molekül) TRde dünya zamanlamasına göre geç lanse edildi.. Molekülün pazar penatrasyonu artışı ile doygunluk noktasına ulaştığında olması gereken rakam bu civar olabilir.
Yani; molekül potansiyeli 100 mio usd civarı (tahmin) ama pazar olarak henüz burda olmadığımızı düşünüyorum.. 2 firma, ürün tanıtımı (diğer moleküllere karşı daha büyük share of voice) ile diğer moleküllerden bu ürüne alan açacaktır..
firmada kesinlikle bu tahminler vardır.. ama sorsak, "bilemeyiz, rekabetin durumu ve hekimleirn tercihini görmemiz lazım" gibi cevaplar vermesi büyük ihtimaldir. oysa, emin olduğum bir şey var: bir ürün için ar-geye başlanmadan önce mutlaka teknik ve finansal fiziblite yapılır ve belli aralıklar o fizibilite finansal karlılık yönünden gözden geçirilir (güncellenir), lanse olmadan da fizibilitenin makul zaman da iyi bir sonuç (IRR, ina&nbd, yatırımın geri ödeme süresi vb) mutalaka bakılır.. hatta; bu ürün mutlaka 2022 ve/veya 2023 bütçe hesabına girdi / girecektir.. yani; firma bu üründen 2023te ne kadar ciro elde edeceğini tahminlemiştir.
Firmanın 12 ayda alabileceği ciro hakkında bir hissiyatım var ama rakam belirtmem yanlış olur.. Ancak, ileriki yıllarda ciroda en çok satanlar arasında üst sıralarda yer alacağını tahmin ediyorum. global cirosu rivelimenin molekülünden de büyük olan bir üründen bahsediyoruz..
unutmadan; sadece TR pazarına bakmak yeterli olmaz.. bu ürünü mutlaka dış pazarlarda da patentin elverdiği her yerde pazara vermeye çalışacaklardır.
selamlar
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri