Sayfa 594/694 İlkİlk ... 94494544584592593594595596604644 ... SonSon
Arama sonucu : 5547 madde; 4,745 - 4,752 arası.

Konu: Yurtdışı Borsalarında Hisse Senedi İşlemleri

1.  Alıntı Originally Posted by Patrick Bateman Yazıyı Oku
    JEPI'de 20% stopaj kesilir. Burada da beyan verince vergi diliminize göre 20% - 30% daha gider kabaca geriye 5% kalır net.

ABD'den temettü hissesi almanın mantıklı olduğu tek bir durum var bana göre.

O da verimden bağımsız olarak, parayı koyduğunuz şirketin çok hızlı bir şekilde karını/temettüsünü katlaya katla gidiyor olması.

Atıyorum, X şirketi geçen sene toplam 1 dolar temettü vermişken, bu sene 1.3 dolar dağıtmışsa sizin stopajdan yediğiniz dayak büyük oranda telafi olacak bu artışlar sayesinde, o zaman da çok göze batmayacak stopaja giden para.

ABD'den temettü hissesi alırken bile büyüme faktörünü ön plana almak gerekiyor.

En fazla ABD vatandaşına göre 1-2 sene geriden gelirsiniz getiri olarak o olur . Bu stratejiye uygun olan şirketlerin verimleri de zaten 3% ü geçmiyor pek. Genelde 2% civarı.

Anlamlı bir getiri elde etmek için yüklü para koymak lazım ya da getirinin anlamlı seviyelere ulaşabilmesi için kafadan bir 10 sene geçmesi gerekiyor ki bahsettiğim oranlarda temettüsünü büyüten şirketin verimi 2'ye, 3'e katlasın.

Şu an verimi 2.5% diye burun çevirdiğiniz X şirketi bu hızla büyüdüğünde 5 ile 10 sene arasında verimi 2'ye katlıyor. Fiyat da genelde bu gidişatı takip ediyor bu bluechip hisselerde. Temettü burada emniyet sübabı görevi görüyor.

Emniyet sübabı olmayan hisselerde gelecek aniden çok erkenden satın alınıyor sonra fiyatları anormal seviyelere gidiyor yıllar öncesinden. Efendime söyleyeyim bunlar işte TSLA, AMAZON, GOOGL gibi şirketler.

Amazon gelmiş bilmem kaç sene önceki seviyesine. Son 4 yılda bunu alan neredeyse herkes zarar etti. Ne anladık bu işten? Ne oldu şimdi o katlanarak yükselen karlar ne işe yaradı?

Geçiniz.

-------

Eğer 10 senedir aynı temettü miktarını/verimine sahip şirketi alırsanız boşu boşuna 20%'yi ABD'ye kaptırırsınız piyasada bir sürü daha mantıklı seçenek varken.

Bu tarz sabit gelirli/verimli şirketler düşünülüyorsa UK piyasasına bakmak mantıklı olacaktır.

----

Bu dediklerim illa da yurtdışı diye düşünenler için tabi. Ülke riskini en az kayıpla bu şekilde dağıtmak mümkün bence.

ytd
    2022deki temettü 2021deki temettüye göre yaklaşık yüzde 30 fazla. Temettüleri tek tek toplayıp hesapladım kayda değer artış var mı diye ama bu artış devam eder mi bilmiyorum. 80 küsür tane hisseden oluşuyormuş ama bilmediğim kısım covered call strateji uyguluyorlarmış. Biraz karışık geldi bana tabi siz daha iyi biliyorsunuzdur muhakkak. Yani sonuç olarak temettü verimi pek yükselmez mi diyorsunuz yukselmezse sizin de dediginiz gibi vergilerden dolayı almanın anlamı kalmıyor

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

2. JEPI ne yapıyor hiçbir fikrim yok. Morningstardan baktım herkesin bildiği temetttü hisseleri var portföyde. O yüksek verimi verebilmesinin tek yolu söylediğiniz gibi opsiyon piyasasında işlem yapıyor olması o zaman.

Opsiyon ETF'leri de biraz kumar işi. Pek önerilmez sağda solda.

Hissenin kendisini spottan alıp tutma taraftarıyım ben ama herkesin kendi bileceği iş tabi.

ytd

3.  Alıntı Originally Posted by Patrick Bateman Yazıyı Oku
    JEPI ne yapıyor hiçbir fikrim yok. Morningstardan baktım herkesin bildiği temetttü hisseleri var portföyde. O yüksek verimi verebilmesinin tek yolu söylediğiniz gibi opsiyon piyasasında işlem yapıyor olması o zaman.

Opsiyon ETF'leri de biraz kumar işi. Pek önerilmez sağda solda.

Hissenin kendisini spottan alıp tutma taraftarıyım ben ama herkesin kendi bileceği iş tabi.

ytd
    Anladım sn. Bateman cevaplar için teşekkürler

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

4. Midas aracılığıyla abd borsalarına yatırım yapmak istiyorum. Aslında daha önceden planım vardı ama şu vergi işi yüzünden yapmak istemedim. Şuan fikrimi değiştirdim hem öğreneyim hemde bir gözüm abd de olur dünya piyasalarını yakından takip etmiş olurum diye düşünüyorum. Kendimce apple üzerinden bir hesap yaptım. Acaba hesabım doğrumu bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Örnek;

Apple alış tarihi: 5 kasım 2012
    Apple satış tarihi: 4 kasım 2022
    Lot:100
    Alış tarihindeki fiyatı:18,63 dolar
    Satış tarihindeki fiyatı: 137 dolar
    Alış tarihinde dolar kuru: 1,78tl
    Satış tarihinde dolar kuru: 18,62tl
    Yi-üfe ekim 2012: 204,15
    Yi-üfe ekim 2022: 1865,09

Şimdi bu verilerle 100lot apple 2012 de aldığımda 1.863dolar(3.316tl) ediyor. 2022 kasımda satarsam 13.700dolar(255.094tl ediyor. Alış fiyatına üfe endekslemesi yaparsam 30.295tl ediyor. Bu durumda brüt karım 224.798tl oluyor. Şİmdi beyanname vermem gerekiyor. Mart 2023 te beyannameyi vermem gerekiyor. Şuanki vergi dilimine göre 70.000tl ye kadar 12.400tl vergi vereceğim. Kalan brüt kar(224.798-70.000=154.798tl) içinde %27 vergi verirsem 41.795tl ödeyeceğim. Toplamda ödemem gereken vergi 54.195tl olacak. Net karım bu durumda 170.602tl oluyor. Bunuda bugünkü kurdan dolara çevirirsem 9162 dolar ediyor.

Yani kısaca 2012 de 1863dolar yatırsam 2022de 9162 dolarım olacak. Tabi 3 dolarda midasın payını çıkarmam gerekiyor. Yaptığım hesaplama doğru mudur acaba? Teşekkürler

5. Zaten herkesin bildiği bir konu. Ben de biliyordum. Ama dikkate almadım. Zaten muhasebecim neredeyse %40 daha az vergi vermemi sağlamıştı.

Önerilen şu forumlarda: Şirket kurup onun adına aracı kurumda hesap açmak. Sonrası malum. Araba alırsanız şirketin üzerine gösterip gider gösteriyorsunuz. Tatile gitseniz iş gezisi diye gider gösteriyorsunuz. Parayı onunla bununla yeseniz yine yolları varmış şirket üzerine. Vergiden düşülüyor. Burada çoğunluk IBKR kullanıyor. Size şirket hesabı açmanızı tavsiye ederim. Gerisini muhasebeciye bırakın. Offshore işlerle hileli hurdalı yapmayın, kitabına uygun yaparsanız az vergi ödersiniz diyorlar. Bu konuda ne düşünüyorsunuz.

Offshore yerlere yönelmenin artık anlamı kalmamış. An be an sıkıştırmaya başlamışlar vergi için offshore'u yeni önlemlerle. Hatta birinin dediğine göre offshore'u anlamsızlıştırmak için global olarak bir vergide anlaşma ihtimalleri de olabilirmiş. Çok parası olanlar için yine hile hurda vardır tabi.

Bir yol da bitcoin atm. Ankara ve İstanbul'da bir de pek çok şehirde atm'leri var. ATM'den bitcoinden para çekebilirsiniz. Ben bu işe girmem.

En iyi yol Türkiye'de şirket kurup o şirketle hesap açmak - sonra gider göstermek. Siz ne düşünüyorsunuz?

Alıntı Originally Posted by sathyz Yazıyı Oku
    Zaten herkesin bildiği bir konu. Ben de biliyordum. Ama dikkate almadım. Zaten muhasebecim neredeyse %40 daha az vergi vermemi sağlamıştı.

Önerilen şu forumlarda: Şirket kurup onun adına aracı kurumda hesap açmak. Sonrası malum. Araba alırsanız şirketin üzerine gösterip gider gösteriyorsunuz. Tatile gitseniz iş gezisi diye gider gösteriyorsunuz. Parayı onunla bununla yeseniz yine yolları varmış şirket üzerine. Vergiden düşülüyor. Burada çoğunluk IBKR kullanıyor. Size şirket hesabı açmanızı tavsiye ederim. Gerisini muhasebeciye bırakın. Offshore işlerle hileli hurdalı yapmayın, kitabına uygun yaparsanız az vergi ödersiniz diyorlar. Bu konuda ne düşünüyorsunuz.

Offshore yerlere yönelmenin artık anlamı kalmamış. An be an sıkıştırmaya başlamışlar vergi için offshore'u yeni önlemlerle. Hatta birinin dediğine göre offshore'u anlamsızlıştırmak için global olarak bir vergide anlaşma ihtimalleri de olabilirmiş. Çok parası olanlar için yine hile hurda vardır tabi.

Bir yol da bitcoin atm. Ankara ve İstanbul'da bir de pek çok şehirde atm'leri var. ATM'den bitcoinden para çekebilirsiniz. Ben bu işe girmem.

En iyi yol Türkiye'de şirket kurup o şirketle hesap açmak - sonra gider göstermek. Siz ne düşünüyorsunuz?
    Sayin sathyz,

Sirket kurma ile ilgili gercekten cok cahil biriyim. Yurt disinda yasadigim icin, TR'deki temettulerimden 30% vergi veriyorum burada. 10%'de Turkiye de veriyorum. 100 liralik temettunun 37 si vergi olarak gidiyor. Ayrica geriye kalan 63 u burada deklare ediyorum.
    Yillik gelirim belirli bir tutari astiginda, benden biraz daha vergi odememi isteyebiliyorlar.

Cevabini merak ettigim soru, ne kadarlik bir portfoyde sirket kurmak mantikli. Muhsabeci ucreti vs... Hangi durumda basa bas gelinir.

Bir muhasebeciye sordum, degmez dedi. Gercek kisi olarak devam et dedi.

Bilginiz var mi acaba bu konuda?

7.  Alıntı Originally Posted by asuGaGuGa Yazıyı Oku
    Sayin sathyz,

Sirket kurma ile ilgili gercekten cok cahil biriyim. Yurt disinda yasadigim icin, TR'deki temettulerimden 30% vergi veriyorum burada. 10%'de Turkiye de veriyorum. 100 liralik temettunun 37 si vergi olarak gidiyor. Ayrica geriye kalan 63 u burada deklare ediyorum.
    Yillik gelirim belirli bir tutari astiginda, benden biraz daha vergi odememi isteyebiliyorlar.

Cevabini merak ettigim soru, ne kadarlik bir portfoyde sirket kurmak mantikli. Muhsabeci ucreti vs... Hangi durumda basa bas gelinir.

Bir muhasebeciye sordum, degmez dedi. Gercek kisi olarak devam et dedi.

Bilginiz var mi acaba bu konuda?
    Sn. Asuga. Ben de bilmiyorum. Muhasebecime soracağım. Sizi de aydınlatırım zamanı gelince. Ben de şirket sahibi değilim. Eğer vergi konusunda küresel bazda bilgi istiyorsanız şuraya gidin: offshorecorptalk Buranın bir de ücretli üyeliği var. Çok bilgilendirici bir yer. Türkiye için muhasebeciden öğrendiğimde bilgilendireceğim sizi.

8. Yabancı hisse ve benzeri eurobond gibi döviz tabanlı yatırımlar yapan birisi için şirket kurmak mantıklı.

Full bist giden birisi için ise bireysel kalmak avantajlı. Bist’in bireysellere sağladığı muafiyetler dünyada başka ülkede yoktur. (temettü gelirinin yarısını beyan edilmesi ve alsat yapınca vergi ödememe. Çüş artık)

Karma gidiliyorsa biraz karışık. Benim zaten şirketim olduğu için bistteki muafiyetler işime yaramıyor o yüzden yardırıyorum hepsine.

Şirket kurmanın güzellikleri çok. Ev ofis yaparsın tutarsın bir yazlık ya da daire, yaz kirasını gidere. Kredi çek faizini yaz gider, yol yap yaz gider, ye iç yaz gider

Küçük Warren Buffett oluyorsun işte. İşin ne? Yatırımcıyım kehkehkeh geç ofise uzak ayaklarını masaya yak puroyu da aç ikbr ekranını takıl

Sayfa 594/694 İlkİlk ... 94494544584592593594595596604644 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •