Originally Posted by
pit
sn vivatrader sayesinde bu forumdan Kuşadasına taşınan çok çıkacak gibi

Sn Pit aslında tam olarak öyle bir niyetim yok. Ama asıl niyetim her beyaz yakalı arkadaşların bir an evvel İstanbul vb şehirlerden kendini kurtarıp finansal özgürlüğüne ulaşabilmesi için onları motive etmek. Ben yaptım herkes yapabilir.
Tüm arkadaşlar acilen dişinden tırnağından arttırarak birikim yapmalı ve bu birikimleri özellikle enflasyondan kaybetmeyeceği yatırım alanlarında değerlendirmelidir. Bu yatırım alanları; Düzgün yönetilen temettü şirketleri (20 taneyi geçmiyor maalesef), Yabancı endekslere dayalı Yatırım fonları, Değerli madenler, Çok az kripto para, arsa ve nihayetinde gayrimenkul yatırımı olmalıdır. Mümkün olduğunca yatırımları sepet yapmalı. Kağıt parada durmamalı Bazen resesyon öncesi dolara park etmek gerekebilir ama bu zamanlamayı herkes beceremez o yüzden olabildiğince kağıt paralardan uzak durmalı.
Bundan 20 yıl önce ev almak zordu, şimdi daha zor, bundan 20 yıl sonra çok daha zor olacak. Kaynaklar sınırlı ama insan nüfusu ve emek gücü sınırsız. Gelecekte çoğu insan Land-Lord şirketlerin kiracısı olacaklar. Eskiden kiracı olmak bir seçimdi gelecekte mecburiyet olacak.
Tasarruf konusuna gelirsek. Ben 6 yıllık telefon kullanıyorum, Çok az eğlencelere gidiyorum. O malum cafelerdeki lattelerden hiç içmiyorum, evimde filtre kahve makinem var. Dışarıda nadiren restoranlara gidiyorum. Evimde yemeğimi kendim yapıyorum. Ama asla et-süt-peynir vb proteinlerden eksik kalmıyorum hatta abartı derecede kendime ve aileme bakarım. Lüks yeriz ama evde yeriz. Zaten iyi beslenme sağlık masraflarını minimize eder.
En lüks arabayı alabilme gücüm var ama vasatın altında arabaya biniyorum hatta eşimle geçen konuştuk; niye arabamız var ki? diye. Çünkü her yer ayağımızın altında plaj ve çarşı bana 200 metreden daha yakın marketler de öyle. Çocuğumun okulu evimin hemen yanında. Her Yıl arabaya boşu boşuna bir ton masraf yapıyorum. Zaten finansal özgürüm işe de arabayla gitmeme gerek yok eşim de finansal özgür. Eee Bundan sonra alsam alsam anca karavan almam gerekiyor. Düşünsenize dünyada 8 milyar insan var ve bu insanların yarısının bile arabası olması dünyaya vereceği zararı bir hayal edin. Biz insanlar aslında çok bencil ve doğaya inanılmaz zarar veren bir canlıyız. Aslında her arabası olandan çevreyi kirletme vergisi almak gerekir. Her ne kadar vergilere karşı birisi olsam da Kimse kimsenin havasını boşu boşuna kirletmemeli. Çoğu kişi zorunluluktan değil keyiften ve etrafa hava atma içgüdüsünden dolayı arabaya biniyor. Küreselcilere herkes bir ton küfür ediyor ama bu karbon ayak izi konusunda küreselcileri sonuna kadar destekliyorum.
O yüzden para biriktiremiyorum mazeretini asla kabul etmiyorum. İnsanlar inanılmaz savruk. Hayatlarını başkası ne der? diye meşgul ediyorlar. Özel okul bile çok gereksiz. Şu an çoğu özel okul sahipleri öğretmenlerini asgari ücrete çalıştırıyorlar. Yani devlet okulunda çalışan öğretmenlerin yarısından daha az maaşa çalışıyor özel okul öğretmenleri. Bu öğretmenler gece-gündüz uykusuz kalarak ve ekstra özel ders vererek hayatını idame ettiriyorlar. Bu öğretmenlerin düşük motivasyonla nasıl öğretmenlik yapabileceği ve okulda nasıl hizmet vereceğini bir düşünün. Hal böyleyken özel okula çocuk göndermek daha çok Kankisi olan Berkecan’larlardan eksik kalmama ve hava atma dürtüsünden ibaret bence…
-Tasarruf
-Birikim
-Doğru Yatırım
Eğer herkes bu kafada olursa finansal özgürlüğüne bir an evvel kavuşur.
---------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
Yer İmleri