Sayfa 1528/2460 İlkİlk ... 5281028142814781518152615271528152915301538157816282028 ... SonSon
Arama sonucu : 19680 madde; 12,217 - 12,224 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Borsadaki hareket -bana göre- tamamen spekülatif hatta düzenleyici kurumların da gözünü kapattığı manipülatif bir hareket.

-Bu hareket için yüksek enflasyonu sebep gösteremeyiz,bugün dünyada bizim ölçümüzde olmasa bile,birçok ülkede "kendilerine göre" yüksek enflasyon var.Ama diğer ülkelerin borsalarında enflasyon kadar yükseliş görmek bir yana nominal olarak da sert düşüşler görüyoruz,çünkü enflasyon tüm makrodengeleri bozan bir olumsuzluktur,ekonominin genelinde olumsuz bir tablo varken ,borsalar da enflasyon kadar yükselmez.

-Ekonomimizde büyük makro olumsuzluklar varken,ekonomide her an bir ödemeler dengesi krizine girme riski varken,böyle bir durumda sanayisi %70 oranında yurt dışına bağlı olan ve ekonomisinde bir "ani duruş" ile çarkların durması riski varken, bu risklerin hiç fiyatlanmadığını görüyoruz.Şirketlerin bilançosunu ülke ekonomisinin genelindeki koşullardan bağımsız değerlendiremeyiz.

-Bizim şirketlerin değerlemelerini kredi notu AAA olan ülkelerin şirketlerin değerlemeleri ile mukayese edemeyiz.Onların şirketleri borçlanırken borçlarına 700 baz puan ülke riski eklenmiyor,ilave teminatlar istenmiyor,borçlanma vadeleri ve şartları bizim gibi katı değil.

-Bizim şirketlerin ürünleri yüksek teknolojili,yüksek katma değerli innovasyona dayalı ürünler değil,dolayısıyla reel karlılık oranları bizim şirketlerin düşük, bazı ürünlerde tüm dünyayı domine edecek şekilde pazar payına sahip hatta tekel diyebileceğimiz şirketlerimiz yok,dolayısıyla değerlemelerin çok farklı olması gerekir.

Örnek:Şu anda inanılmaz değerlemelere ulaşan borsanın en değerli şirketi SASA polyester üreten bir şirket .Yüksek teknoloji yok,yüksek katma değer yok,borçluluk oranı yüksek.
    Polyester nedir;
    Genellikle petrol kaynaklı etilenden üretilen bir ürün .Genellikle kullanım alanı sentetik ve ucuz maliyetli kumaş üretimidir.Bu kumaşların sağlıklı olmadığı başta allerji çeşitli sorunlara yol açtığı bilinir.Polyester üretiminde, soğutma için yüksek miktarlarda su gerektiren, enerji açısından yoğun bir ısıtma işlemiyle üretilir.Eğer düzgün yönetilmez ise, bu durum özellikle polyesterin sıklıkla üretildiği savunmasız toplumlarda yeraltı suyu seviyelerinin düşmesine ve temiz içme suyuna erişimin azalmasına neden olabilir.
    Geleceği olan bir ürün değil,çevreyi kirlettiği kaygılarıyla uzun vadede küresel ölçekte kısıtlamaya uğraması dikkate alınması gereken bir ihtimal.(Belki de Sabancı grubu bu nedenle satarak elinden çıkardı)

https://www.alsanalsa.com/blog/icerik/polyester-nedir
    https://www.dunya.com/kose-yazisi/re...gerilim/673834

Reel sektör bilançosundaki fay hattında yüksek gerilim

https://www.bddk.org.tr/BultenAylik

2022/9 Bankacılık Sektör Verileri (BDDK)

9 Aylık net kar: 286.2 milyar TL
    Özkaynaklar: 1.189 trilyon TL

Öz kaynak karlılığı :286.2/1.189 = %24

Şirketler enflasyonu(ÜFE):%151.5

Bankaların sermayesi güneş görmüş kar gibi erimiş,elde ettikleri nominal kar,sermayedeki erime kaybını karşılamaktan çok uzak .Manası şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları ortalama üfe enflasyonu kadar arttığı için ,bankaların reel sektöre kredi verme potansiyelleri reel olarak ciddi oranda azalacak.Bankaların sermayesinin 1 yıl önceye göre satın alma gücü ciddi olarak düşmüş oluyor.

Alıntı Originally Posted by ragwaer Yazıyı Oku
    Deniz hocam, iyi günler dilerim öncelikle.
    Bu gönderinizdeki tüm sözlerinize sonuna kadar katılıyorum. Mevcut enflasyon politikası ve faiz politikası ve makro ekonomik gelişmeler ve göstergeler, nasıl bir günümüz olduğu ve geleceğimiz olabileceği hakkında fikir verse de; Bist30'daki şirketlerin 2022/3. çeyrek bilançoları incelendiğinde, karlarında dolar bazında neredeyse 2.5 - 3 kat artış olduğu görülmekte. Son çeyreğe de aynı zamanda ışık tutmakta.

Enag yıllık enflasyonunun %180 olduğunu düşünüldüğünde, Bist30 şirketlerinin hem enflasyon hem de dolar bazında çok iyi karlar açıklaması; Bist30'un dolar bazında, son bir yıllık dönemde %55 getiri sağlaması ve üstelik dolar bazlı 20 yıllık grafiğe bakıldığında da, dolar bazında daha üst seviyelerin de beklenti dahilinde olduğunu göstermekte.
    Kısaca, genelde göstergeler dibi işaret etse de, özelde afaki karlar Bist30'un daha yukarı gidecek yeri olduğunu işaret ediyor. Dahası; doların adil değerinin 25tl'ler(yaklaşık %30 artış demek) olabileceği göz önüne alınsa dahi, enflasyonla başabaş seviyeye ulaşamacayakken, Bist30'da bu kazancı elde etmek daha ulaşılabilir görünüyor.
    Bu ikilemi nasıl değerlendirirsiniz? Fikirlerinizi duymak beni çok memnun eder.

Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Not: 3 gün önceki, borsa ile ilgili görüşlerinizi alıntılamak istedim, ama beceremedim. Kusura bakmayın lütfen. Üstteki yazımı da, o gönderinize ithafen yazmıştım.

Borsa hareketi ile görüşümü yukarıda paylaşmıştım.Bankaların durumu ve reel sektör şirketlerinin durumu ile ilgili paylaşımlarım da yukarıda.
    Borsayı yukarı taşıyacak mantıklı bir neden yok,borsalar geleceği satın alır,seçimlerden sonra kim iktidar olursa olsun herkes için,şirketler için de çok sıkıntılı bir dönem yaşanacak,makroekonomik verilerin bu kadar kötü olduğu bir ülkenin şirketleri için iyi bir perpektif çizmek de gerçekçi değil.

Ama böyle dediğim için, borsada poziyonunuz varsa kapatmanızı önermiyorum,madem manipülatif bir hareketle borsa yükseltiliyor,siz de bir stop-loss seviyesi koyarak pozisyonlarınızı muhafaza edin,çeşme akarken yararlanmaya devam edin.Ama daha önce borsada pozisyonu olmayan kişilere borsayı hiç önermem.

2.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Borsa hareketi ile görüşümü yukarıda paylaşmıştım.Bankaların durumu ve reel sektör şirketlerinin durumu ile ilgili paylaşımlarım da yukarıda.
    Borsayı yukarı taşıyacak mantıklı bir neden yok,borsalar geleceği satın alır,seçimlerden sonra kim iktidar olursa olsun herkes için,şirketler için de çok sıkıntılı bir dönem yaşanacak,makroekonomik verilerin bu kadar kötü olduğu bir ülkenin şirketleri için iyi bir perpektif çizmek de gerçekçi değil.

Ama böyle dediğim için, borsada poziyonunuz varsa kapatmanızı önermiyorum,madem manipülatif bir hareketle borsa yükseltiliyor,siz de bir stop-loss seviyesi koyarak pozisyonlarınızı muhafaza edin,çeşme akarken yararlanmaya devam edin.Ama daha önce borsada pozisyonu olmayan kişilere borsayı hiç önermem.
    Bu SASA ile ilgili hayretler icindeyim.

Ulkenin kronik sorunu petrol ve enerji darligi degil mi ?

Polyester nedir;

Genellikle petrol kaynaklı etilenden üretilen bir ürün .Genellikle kullanım alanı sentetik ve ucuz maliyetli kumaş üretimidir.Bu kumaşların sağlıklı olmadığı başta allerji çeşitli sorunlara yol açtığı bilinir.Polyester üretiminde, soğutma için yüksek miktarlarda su gerektiren, enerji açısından yoğun bir ısıtma işlemiyle üretilir.

Buna ragmen fiyat 141 TL.

Inanilir gibi degil.

3.  Alıntı Originally Posted by Tinaz Yazıyı Oku
    Bu SASA ile ilgili hayretler icindeyim.

Ulkenin kronik sorunu petrol ve enerji darligi degil mi ?

Polyester nedir;

Genellikle petrol kaynaklı etilenden üretilen bir ürün .Genellikle kullanım alanı sentetik ve ucuz maliyetli kumaş üretimidir.Bu kumaşların sağlıklı olmadığı başta allerji çeşitli sorunlara yol açtığı bilinir.Polyester üretiminde, soğutma için yüksek miktarlarda su gerektiren, enerji açısından yoğun bir ısıtma işlemiyle üretilir.

Buna ragmen fiyat 141 TL.

Inanilir gibi degil.
    o hisseyi alan çoğunluk profilin ürünlerini, nerede kullanıldığını, nasıl üretildiğini, ne kadar kar marjı olduğunu vs bildiklerini sanmıyorum.
    https://tr.wikipedia.org/wiki/B%C3%B...al_kuram%C4%B1
    konu bence artık bu aşamada o ve onun gibi anormal fiyatlanan birkaç hisse için...
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

4.  Alıntı Originally Posted by ragwaer Yazıyı Oku
    Deniz hocam, iyi günler dilerim öncelikle.
    Bu gönderinizdeki tüm sözlerinize sonuna kadar katılıyorum. Mevcut enflasyon politikası ve faiz politikası ve makro ekonomik gelişmeler ve göstergeler, nasıl bir günümüz olduğu ve geleceğimiz olabileceği hakkında fikir verse de; Bist30'daki şirketlerin 2022/3. çeyrek bilançoları incelendiğinde, karlarında dolar bazında neredeyse 2.5 - 3 kat artış olduğu görülmekte. Son çeyreğe de aynı zamanda ışık tutmakta.

Enag yıllık enflasyonunun %180 olduğunu düşünüldüğünde, Bist30 şirketlerinin hem enflasyon hem de dolar bazında çok iyi karlar açıklaması; Bist30'un dolar bazında, son bir yıllık dönemde %55 getiri sağlaması ve üstelik dolar bazlı 20 yıllık grafiğe bakıldığında da, dolar bazında daha üst seviyelerin de beklenti dahilinde olduğunu göstermekte.
    Kısaca, genelde göstergeler dibi işaret etse de, özelde afaki karlar Bist30'un daha yukarı gidecek yeri olduğunu işaret ediyor. Dahası; doların adil değerinin 25tl'ler(yaklaşık %30 artış demek) olabileceği göz önüne alınsa dahi, enflasyonla başabaş seviyeye ulaşamacayakken, Bist30'da bu kazancı elde etmek daha ulaşılabilir görünüyor.
    Bu ikilemi nasıl değerlendirirsiniz? Fikirlerinizi duymak beni çok memnun eder.

Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Not: 3 gün önceki, borsa ile ilgili görüşlerinizi alıntılamak istedim, ama beceremedim. Kusura bakmayın lütfen. Üstteki yazımı da, o gönderinize ithafen yazmıştım.
    kagıt üstünde çok büyük kar ediyor gözüküyorlar...kendimden örnek vereyim...toptan ticeretle ugraşıyorum..mesela en son zam gelen üründen örnekleyelim..tariş sirke yi kolisi 98 liraya alıp 108 liraya satıyordum.. %10 kar ediyordum..karımın %25 i vergi oluyordu..yani 2,5 tl devlete vergi veriyordum..7,5 tl bana kalıyordu.. bunun 5 i genel giderlere gidiyordu.kalan benim karımdı ..şimdi tariş sirke 152 lira oldu bana gelişi..167,50 den satmam lazım...ama elimde eski fiyatlı var diyelim..stogumu kaybetmemek için benim bu malı yine 167,5 den satmam gerekli.. ama devlet enflasyon muhasebesine geçmedigi için 167,5-98=69,5 beni kar etmiş gibi görüyor...ve 69,5 ün %25 vergisini alıyor yani 19,46 sını vergi olarak alıyor...şimdi ben dolar bazında da baksan nereden bakarsan bak geçen seneye göre çılgın kar etmiş gözüküyorum..ama gel gelelim 167,5 e sattıgım zaman 19,46 sını devlete vergi olarak ödedigim zaman bana kalan para 148,04 gibi bir rakam..genel giderlerde arttı..genel giderlere de artık 5 degil 7,50 gidiyor.. ee ben elimdeki mal bittiginde yine 1000 koli ürünüm vardi ama artık 900 koli ..bu sadece tek bir üründe geçerli..eger ki enflasyon muhasbesine geçilmezse bu kagıt üzerinde edilen karların çogu devlete bütçe açıgını kapatmaya gidecek..ve şirketler ellerinde zaten n düşük olan öz sermayelerini kaybedecekler...yok semeyelerini kaybetmek istemiyorlarsa da.. bu sefer kar marjlarını arttırmaları gerekecek..yani benim artık eskisi gibi %10 la çalişma lüksüm yok..kar marjımı arttırmam lazım.. ama rekabetten dolayı arttıramıyorum...bırak artırmayı kar marjım düşüyor...

Alıntı Originally Posted by cemsoy35 Yazıyı Oku
    kagıt üstünde çok büyük kar ediyor gözüküyorlar...kendimden örnek vereyim...toptan ticeretle ugraşıyorum..mesela en son zam gelen üründen örnekleyelim..tariş sirke yi kolisi 98 liraya alıp 108 liraya satıyordum.. %10 kar ediyordum..karımın %25 i vergi oluyordu..yani 2,5 tl devlete vergi veriyordum..7,5 tl bana kalıyordu.. bunun 5 i genel giderlere gidiyordu.kalan benim karımdı ..şimdi tariş sirke 152 lira oldu bana gelişi..167,50 den satmam lazım...ama elimde eski fiyatlı var diyelim..stogumu kaybetmemek için benim bu malı yine 167,5 den satmam gerekli.. ama devlet enflasyon muhasebesine geçmedigi için 167,5-98=69,5 beni kar etmiş gibi görüyor...ve 69,5 ün %25 vergisini alıyor yani 19,46 sını vergi olarak alıyor...şimdi ben dolar bazında da baksan nereden bakarsan bak geçen seneye göre çılgın kar etmiş gözüküyorum..ama gel gelelim 167,5 e sattıgım zaman 19,46 sını devlete vergi olarak ödedigim zaman bana kalan para 148,04 gibi bir rakam..genel giderlerde arttı..genel giderlere de artık 5 degil 7,50 gidiyor.. ee ben elimdeki mal bittiginde yine 1000 koli ürünüm vardi ama artık 900 koli ..bu sadece tek bir üründe geçerli..eger ki enflasyon muhasbesine geçilmezse bu kagıt üzerinde edilen karların çogu devlete bütçe açıgını kapatmaya gidecek..ve şirketler ellerinde zaten n düşük olan öz sermayelerini kaybedecekler...yok semeyelerini kaybetmek istemiyorlarsa da.. bu sefer kar marjlarını arttırmaları gerekecek..yani benim artık eskisi gibi %10 la çalişma lüksüm yok..kar marjımı arttırmam lazım.. ama rekabetten dolayı arttıramıyorum...bırak artırmayı kar marjım düşüyor...
    Güzel anlatmışsınız.Ben de hep bunu ifade ediyorum.Çok yüksek enflasyon ortamında, enflasyon muhasebesi uygulanmadığında, kağıt üzerinde elde ettiğiniz vergi sonrası net karı yıl sonunda sermayenize eklediğinizde, sermayeniz 1 yıl öncesinin miktarında sirke alıp sirke satmaya yeterli gelmiyorsa,sermayenizin satın alma gücü reel olarak azalmıştır,yani sermayeniz reel olarak aşınmıştır,yaptığınız ticaretten reel olarak kar etmemişsiniz manasına gelir.

https://www.bloomberght.com/tusiad-b...inmali-2318880

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan 14. Rekabet Kongresi'nde yaptığı konuşmada ;"Küreseldeki sorunlar ve içerideki makroekonomik istikrarsızlık ister istemez dikkatleri bugünü kurtarmaya getiriyor. Küresel likiditenin azalması ve maliyetlerin yükselmesi, ABD ve Çin ekonomilerindeki de yavaşlama ve Avrupa'daki ekonomik daralma ekonomik ufkun belirsizleşmesine yol açıyor. Bu koşullar altında ihracat ve büyüme perspektiflerinin zorlaşması, dış açığının finansmanının sıkıntıya düşmesi ihtimali de yükseliyor." şeklinde konuştu.

Ekonomideki öngörü ufkunun uzaması ve ülkenin geleceğine güven duyulmasının sadece ekonomik politikalar ile elde edilemeyeceğini belirten Turan "İş, bireysel ve toplumsal yaşamın tüm alanlarında güvenilir ve kapsayıcı kuralları hayata geçirmeden hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü, denetleyici ve düzenleyici kurumların özerkliği gibi alanlarda ilerleme sağlamadan ekonomiyi yeşil ve dijital dönüşüme hazırlayarak adımları rahatlıkla atabilecek bir zemin oluşmayacaktır" dedi.

7. sn deniz 43 türk eurobondu mu yoksa amerikan tahvillerini mi tavsiye edersiniz ? tr nin temerrute dülme ihitmali varmidir ? orta vadeli bir yatırım içn (2 -3 yıl için) eger türk eurobonduysa ..kısa vadeli iskontolu euro bondmu yoksa uzum vadeli yüksek kupon ödemelimi olmalı.. yoksa yarı yarıya bölmelimi ?

Sayfa 1528/2460 İlkİlk ... 5281028142814781518152615271528152915301538157816282028 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •