Borsadaki hareket -bana göre- tamamen spekülatif hatta düzenleyici kurumların da gözünü kapattığı manipülatif bir hareket.
-Bu hareket için yüksek enflasyonu sebep gösteremeyiz,bugün dünyada bizim ölçümüzde olmasa bile,birçok ülkede "kendilerine göre" yüksek enflasyon var.Ama diğer ülkelerin borsalarında enflasyon kadar yükseliş görmek bir yana nominal olarak da sert düşüşler görüyoruz,çünkü enflasyon tüm makrodengeleri bozan bir olumsuzluktur,ekonominin genelinde olumsuz bir tablo varken ,borsalar da enflasyon kadar yükselmez.
-Ekonomimizde büyük makro olumsuzluklar varken,ekonomide her an bir ödemeler dengesi krizine girme riski varken,böyle bir durumda sanayisi %70 oranında yurt dışına bağlı olan ve ekonomisinde bir "ani duruş" ile çarkların durması riski varken, bu risklerin hiç fiyatlanmadığını görüyoruz.Şirketlerin bilançosunu ülke ekonomisinin genelindeki koşullardan bağımsız değerlendiremeyiz.
-Bizim şirketlerin değerlemelerini kredi notu AAA olan ülkelerin şirketlerin değerlemeleri ile mukayese edemeyiz.Onların şirketleri borçlanırken borçlarına 700 baz puan ülke riski eklenmiyor,ilave teminatlar istenmiyor,borçlanma vadeleri ve şartları bizim gibi katı değil.
-Bizim şirketlerin ürünleri yüksek teknolojili,yüksek katma değerli innovasyona dayalı ürünler değil,dolayısıyla reel karlılık oranları bizim şirketlerin düşük, bazı ürünlerde tüm dünyayı domine edecek şekilde pazar payına sahip hatta tekel diyebileceğimiz şirketlerimiz yok,dolayısıyla değerlemelerin çok farklı olması gerekir.
Örnek:Şu anda inanılmaz değerlemelere ulaşan borsanın en değerli şirketi SASA polyester üreten bir şirket .Yüksek teknoloji yok,yüksek katma değer yok,borçluluk oranı yüksek.
Polyester nedir;
Genellikle petrol kaynaklı etilenden üretilen bir ürün .Genellikle kullanım alanı sentetik ve ucuz maliyetli kumaş üretimidir.Bu kumaşların sağlıklı olmadığı başta allerji çeşitli sorunlara yol açtığı bilinir.Polyester üretiminde, soğutma için yüksek miktarlarda su gerektiren, enerji açısından yoğun bir ısıtma işlemiyle üretilir.Eğer düzgün yönetilmez ise, bu durum özellikle polyesterin sıklıkla üretildiği savunmasız toplumlarda yeraltı suyu seviyelerinin düşmesine ve temiz içme suyuna erişimin azalmasına neden olabilir.
Geleceği olan bir ürün değil,çevreyi kirlettiği kaygılarıyla uzun vadede küresel ölçekte kısıtlamaya uğraması dikkate alınması gereken bir ihtimal.(Belki de Sabancı grubu bu nedenle satarak elinden çıkardı)
https://www.alsanalsa.com/blog/icerik/polyester-nedir
Yer İmleri