bugün seçimler için farklı açıklamalar geldi. yakın zamanın gündem maddelerinden biri olacağı için buraya paylaşalım.
Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesi yani kamuoyu tarafından bilinen ismiyle erken seçim.
Anayasa Madde 116-
(1)Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.
(2)Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.
(3)Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.
Anayasamızda TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenebilmesi için iki yol vardır. Birincisi en az 360 mvnin olumlu oyu ile TBMM tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilebilir. Bu kararın geçerli olabilmesi için Cumhurbaşkanının oluru gerekmez.
Bu durumda; Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinden Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir. ikinci yol da cumhurbaşkanının seçimleri yenilemesidir. Bu durumda ise 2 kez cumhurbaşkanlığı yapmış kişi tekrar aday olamamaktadır. çünkü cumhurbaşkanının ikinci döneminde seçimlerin
sadece meclis tarafından yenilenmesi halinde bir defa daha adaylık hakkı tanınmıştır.
bildiğiniz üzere mecliste akp+mhp mv sayısı 360 değil. dolayısıyla meclisten erken seçim kararı çıkması en az başka bir partinin de bu yönde oy kullanmasına bağlı.
burda bir kördüğüme geliyoruz ama ek bir bilgi geçmek gerekiyor. erken seçimler için en kritik tarih 6 nisan. geçen sene çıkarılan seçim yasası değişikliklerinin uygulanabilmesi için seçimlerin 6 nisandan sonra olması gerekiyor. seçim yasası değişikliklerinin uygulanmasını isteyen taraf cumhur ittifakı, uygulanmasını istemeyen taraf millet ittifakı.
gelelim kördüğüme;
bugün 6lı masanın yaptığı toplantı sonrası bildirisinde açıkça "6 Nisan'dan sonra yapılacak bir erken seçime destek vermeyiz." dendi. Dolayısıyla ortaya şöyle bir tablo çıkıyor:
1-Anayasa Madde 101(2)de yer alan hüküm diyor ki Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.
2-Yukarıdaki maddeye istisna olarak AY Madde 116 (3) diyor ki; Cumhurbaşkanının ikinci döneminde
Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.
3-Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesine tek başına Cumhur İttifakının MV sayısı yetmiyor, dolayısıyla seçimlerin yenilenmesine karar vermede Millet ittifakı da söz sahibi.
4-Seçim yasası değişikliklerinin uygulanabilmesi için seçimin 6 nisandan sonra yapılması lazım ancak bunu Millet ittifakı kabul etmiyor.
5-Sonuç olarak, Cumhurbaşkanının tekrar aday olabileceği şekilde bir erken seçim ancak 6 nisandan önce seçim yapılacaksa mümkün görünüyor. bu durumda da seçim yasası değişiklikleri uygulanamıyor.
durumu bu çıkmaza sokan şey, 2017'de anayasa madde 116/3'ü yazan kurul/kişi. muhtemelen maddeyi yazan sorumlu kişinin gece rüyalarına giriyordur

orada "meclis tarafından" ifadesi olmasa bu sıkıntı çekilmeyecekti.
şakası bir yana. önümüzde yoğun kaosun olduğu bir döneme giriyoruz bence. bir taraftan imamoğlu olayı, 6lı masanın aday sorunu, bir taraftan seçim tarihi tartışmaları ve buna bağlı ortaya çıkabilecek anayasa Madde 116/3 yorum sorunları (aslında yoruma açık da değil ama neyse)
herkes diyordu ki marttan sonra ben borsada olmam. olay marta kalmayabilir, daha doğrusu tamam ky martta çıksın onların çıkışını bekleyelim denmez

. kurda hafif hareketlenmeler, altın sertifikasında alel acele yapılan alımlar ve açılan marj. bence bazı kişi/kurumlar bize bu kadar yeter üstü kalsın deyip sofradan kalkmaya başladı.
ben de son 3 günlük hareketlerle mega boğanın bittiğini, artık sadece (gerçekten ederi olan şirketlerin) bilanço dönemi hareketini yapacağını düşünmeye başladım. balon tahtalar o zirveleri uzun yıllar görmeyebilir, çok seçici ve dikkatli olunması gereken bir dönemdeyiz. tepki alımları elbet olacaktır, bazı tahtalar elbet yukarıları yine deneyecektir.
tabi bunlar sadece fikir alışverişi için yazılmış benim tahminlerim, hiçbir yatırım tavsiyesi içermez. Tahminlerim de büyük olasılıkla yanlış çıkar. 30 ağustostan beri sınır ötesi operasyon bekliyorum mesela, nerde? yok.
Edit: tam bir düzenleme yapıyordum ki elektrikler gitti.
Şu an Cumhurbaşkanının 2. döneminde değil, 1. döneminde olduğunu savunan bir görüş de var. Nasıl bu çıkarımı yaptıklarının detayına şimdi girmeyeyim.
Dolayısıyla bu görüşe göre Cumhurbaşkanının tekrar seçilebilmesi için erken seçime gerek yok. Eğer ittifaklar arasında uzlaşı sağlanamazsa bu hukuki görüş ile yukarıda belirttiğim görüş tartışmaları da olacaktır.
Yer İmleri