https://www.cnbc.com/2023/08/11/us-e...-mistakes.html
With eyes on Taiwan, new China ban shows the U.S. may be learning lessons from mistakes with Russia
https://www.cnbc.com/2023/08/11/us-e...-mistakes.html
With eyes on Taiwan, new China ban shows the U.S. may be learning lessons from mistakes with Russia
Alttaki yazı,üstteki söyleme cevap olmuş.Şu anda uygulanan para politikası ,bilinçli olarak, "orta sınıfın" tasarruflarının çok yüksek enflasyonda eritilerek,bilinçli olarak seçilmiş kişilere ve şirketlere enflasyonun çok altında kredi(bedava para) yoluyla "servet transferi"ne aracılık yapıyor.
1,5 ay sonra düğünümüz var. Çoğunu önce aldık. Daha önce en kaliteli ve çeşitli mutfak aletleri gereçleri bol bol alabiliyorduk. Bugün ise imkansız gibi. Daha önce maaşıma 10 adet iyi bir süpürge ederken bu gün bir tane alabiliriz. Biz risk alarak bol bol aldık geriye bakınca şükrediyorum. Diğer iki çocuk için ihtimal yok. Biri devlet fen lisesinde onun servis okul masrafları bile çok ağır geliyor emekli maaşına.
Bir az önce baktim;
26.87
26.96
27.04
27.10
gibi her sitede farklı Benjamin/TL fiyatı var ve her Cuma son anda 8-10 kuruş aşagı geliyor bunu rasyonelce açıklayabilecek var mı?
İngiltere’den büyük alan kül olmuş....
https://www.aa.com.tr/tr/yesilhat/ik...-yandi/1820956
Önümüzdeki haftalarda, yangınlarda önemli ölçüde artış bekleniyormuş...
https://www.paraanaliz.com/2023/duny...alarm-g-60014/
Dünya ticaretinde kırmızı alarm
-Dünyanın en büyük ihracatçısı olan Çin, bu hafta, Covid-19'un Şubat 2020'de ülkeyi kasıp kavurmasından bu yana denizaşırı sevkiyatlarda en büyük daralmayı bildirdi. Küresel ticarette 3 numara olan Almanya, en son aylık verilerde ihracatının 2021'in başından beri yıllık bazda en fazla düştüğünü gördü.
-Çin'in ihracat gerilemesi, tüketici güveninin depresif seviyelerde olması ve emlak piyasasındaki krizin toparlanmayı engellemesi ile Çin'i özellikle savunmasız bıraktı.
Almanya'nın ihracat zayıflığı, sanayi üretiminin altı ayın en düşük seviyesinde gerilemesine neden oldu ve yıl sonunda beklenen durgunluktan çıkışını daha da zorlaştırdı.
-Son verilerde açıkça görülen, ABD Başkanı Joe Biden liderliğindeki Batılı ulusların Çin ve Rusya'ya bağımlılığı azaltma yönündeki girişimleri arasında küresel ticaret akışlarının yeniden şekillenmekte olduğu.
Meksika, ABDnin 1 numaralı ihracatçısı olarak zirvedeki yerini yeniden ele geçirdi ve Çin'i Kanada'dan sonra üçüncü sıraya taşıdı. Çin'in verileri, ABD'ye yapılan sevkiyatların Temmuz ayında %23,1 düştüğünü gösteriyor. Japonya, Güney Kore, Tayvan, Avrupa Birliği ve Avustralya gibi pazarlara yapılan ihracat çift haneli oranlarda düştü. Ancak Rusya'ya yaptığı sevkiyatlar bu yıl %73 arttı.
-Dünyanın en büyük nakliyatçılarından biri olan A.P. Moller-Maersk A/S geçen hafta küresel konteyner ticaretinin muhtemelen bu yıl %4'e kadar daralacağını söyledi - bu, önceki %2,5'lik daralma tahmininden bile daha kötü.
https://www.ekonomim.com/ekonomi/ihr...-haberi-704329
İhracatçı firmalar, tahsilatta zorluk çekmeye başladı. Birçok yabancı müşteri, Türk ihracatçılarından vadeleri uzatmalarını istiyor. Rekabetçi olabilmek için düşük kar marjlarıyla satış yapan ihracatçılar, peşin ödeme istese de küresel durgunluğu gerekçe gösteren müşteriler, siparişi iptal etme kozunu kullanıyor. Alacağı artan ihracatçıların işletme sermayesi ihtiyacı da her geçen gün artıyor.
-Türkiye'nin ihracatında miktar bazındaki düşüş dikkat çekiyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, bu yılın 7 aylık döneminde Türkiye, miktar bazında yaklaşık 81 milyon ton ihracat yaparken, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17,7‘lik düşüş gerçekleşti. Bu düşüşte küresel talebin daralmasının etkisi büyük.
Son düzenleme : deniz43; 14-08-2023 saat: 06:03.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra ,Rusya'ya getirilen yaptırımlar nedeniyle avrupalı ve amerikalı şirketler,100 milyar doların üzerinde zararı sineye çekip,Rusyadaki işlerini kapattılar ve çıktılar.
Şimdi Çin'in Taiwam'ı işgal etme riskine karşı,Rusyada uğradıkları zararın çok daha büyüğüne yakalanmamak için,batılı şirketler Çin'deki işlerini küçültmeye başladıkları ve Çin'den yaptıkları tedariki çeşitlendirmeye ve diğere ülkelere yaymaya başladıklarını görüyoruz.
ABD başkanı Biden da geçen hafta bir başkanlık kararnamesi yayınlayarak yarı iletkenler ve mikroelektronik,quantım teknolojileri ve yapay zeka alanlarında Çin'e her türlü ihracat,teknoloji transferi ve bilgi aktarımını yasakladı,Çin'e yapılan doğrudan dış yatırımlar için ABD'li bankaların yatırımcılara kredi vermesine kısıtlama getirildie
Bu kararlar muhtemelen Çin'in büyüme hızını oldukça düşürecek,ayrıca emlak piyasasında da büyük batıkları ve sorunları var.İç talep zayıf,bu nedenle üretim maliyetleri de eksi enflasyon ile düştüğünden, ucuz fiyatlarla her tarafa mal satmak için agresif bir strateji izleyebilir.
Türkiye'nin dış ticaret açığını yükseltme yönünde etkileri olacak olumsuz haberler.
Yer İmleri