Artan

99,00 10 18:10
16.477,50 10 18:10
134,20 10 18:10
71,50 10 18:10
291,50 10 18:10
Artan Hisseler

Azalan

87,30 -10 18:10
512,00 -9.94 18:10
11,87 -9.94 18:10
56,95 -6.64 18:10
32,60 -6.48 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

25.705.427.996,65 18:10
25.126.837.234,00 18:10
19.159.886.780,88 18:10
15.041.630.827,90 18:10
14.530.506.819,80 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 295/721 İlkİlk ... 195245285293294295296297305345395 ... SonSon
Arama sonucu : 5761 madde; 2,353 - 2,360 arası.

Konu: DEVA - Deva Holding

1. faaliyet raporundan: kutuda da, TLde de pazarın açık ara önünde büyümüştür.

şunları değerli buluyorum:
    1-büyüme: sektörden açık ara önde büyüme var. rakamlar, enflasyona göre de iyi.
    2-brüt kar marjı, kur fırtınasına (gecikerek de olsa SMMMyi etkiler) rağmen, tekrar tarihi zirveye yaklaşmıştır.
    3-ilk çeyreğin %50 üzerine çıkan ihracat büyümesi. ihracat rakamları çeyrelik bazda çok da gösterge olmasa bile bu kadarlık fark anlamlıdır. firma ihracatının genellikle daha büyük ksımını son çeyrekte yapıyor.. onu da bilerek bakarsak daha anlamlı olur.

araya giren şu 3 şey deva'nın sürekli artan yukarı doğru performansından dönemsel olarak bir miktar yalpalamasına yol açmıştı:
    1-covid 19 dolaysıyla düşen akut ilaç satışları (asırda 1 kez olan olay).. başka benzer olay ne olur bilmiyorum.
    2-kur artışı ve zam konusu arasında zamanlama farkı (1 çeyreklik zamanlama farkı ile de olsa gecikmiş senkronizasyon)
    3-deporesteki fiyat düşüşü dolayısıyla deporesin en çok satanlar dışında kalması ve bunun okarlılığa etkisi

1 numara istisnai bir durumdur. 2 noya karşı ise, TRde ilaç fiyatlaırnın aşırı düşük olması konusu dolayısıyla artık aşağı yönlü alan kalmadığını düşünebiliriz. uzun zamandır buna inanmaktayım.. 3 no ise, işin doğasında var ve devanın portföye kattığı sürekli yeni ve pahalı ürünlerle bu konuyu zaten yönetmesini beklemekteyim.

daha evvel de belirttiğim gibi, dönemsel yalpalamalar hariç, şirketin önünü karlılık anlamında kalıcı olarak kesecek olaylar oldukça azdır ve uzak ihtimalli olaylardır (@mevcut ilaç ekosisteminde). şirketin portföyü genişledikçe ve uluslarsı satışlar da arttıkça, şirketin tekil olumsuz olaylara bağımlılığı ileri derecede azalacaktır.

daha önce söylediğimi tekrar edeyim. 3 tane büyüme alanımız var:
    1-yeni ürünler : öngörülebilir zaman içinde hep gelmeye devam edecek. bu konudaki öncü ters yöndeki göstergemiz, ar-ge departmanınıon 20-30 kişi civarına inmesi olur.
    2-uluslarası satışlar: burdan 1 deva daha çıkarması gayet mümkündür.
    3-biyoteknoloji: bu da firmayı 3.kez ve tekrar pozitif ayrıştıracak çok önemli konulardan biridir. büyük projeli bir iştir. hem deva için hem de TR ilaç piyasası için çok önemli bir konudur. webde konu hakkında çok bilgi var. ben de burada konuya daha önce değinmiştim.

2. Genel olarak iyi bir bilanço hasılat tarafı beklentimin biraz altında gerçekleşmiş ilk çeyreğe yakın bir hasılat bekliyordum bu sebeple net kar beklentimin biraz altında kaldı bunda sektörün mevsimsellik etkisi ve veteriner ve tarım ilaçları bölüm (bu bölüm karlılık anlamında son yıllarda pek bir gelişim sağlayamadı) gelirlerinin ilk çeyreğe göre biraz düşük kalması etkili olmuş, 2.Ç finansman giderlerinin artan faiz oranlarına rağmen ilk çeyreğe kıyasla yatay kalması olumlu (her çeyrek üstüne koyarak artış gösteriyordu)

Son olarak yönetim kurulunda borsacı ve finans konusunda uzman epey kişi var bu sebeple nakit varlıklardan getiri elde amacıyla her türlü enstrümanı kullanıyorlar. 2.Ç bilançoda Kkm, Eurobond, forward ve türev işlemler olmak üzere her türlü enstrüman var, ilaç şirketi yanında finansal bir kurum gibi bu konuda son yıllarda gayet başarılı bir yönetim var.

3. https://eczacininsesi.com/haber-detay.php?id=16075

ilacı piyasadan çektiklerini bu sayflarda bir arkadaşımız duyurmuştu. burda da konuya dair Roche Türkiye genel müdürünün yazılı beyanı var. ..

"................Roche İlaç, TEİS’ e yazdığı yazıda Cellcept adlı ilacı “Türkiye'de uygulanan temel fiyatlandırma ve geri ödeme politikaları†nedeniyle Türkiye pazarından çektiğini bildirdi.

Diğer yandan, yazıda “Türkiye' de piyasada var olan ilaçlarımızın da devamlılığı konusunda büyük endişe duyuyoruz.†denildi.............."

ilaç fiyatlarında döviz bazlı olarak aşağı yönlü artık bir alan olmadığının işaretlerinden biridir. zaten, zammın üzerinden henüz 1 ay geçmesine rağmen ilaç yokluğunun önemsiz seviyeye gelmemiş olması bu durumun genel gösgergesiydi:

https://www.diken.com.tr/ilac-kurund...rmaya-yetmedi/

sıkıntı nereden doğuyor:

1-kimi ilaçlarda sınai maliyet (fabrikada üretim maliyeti; yani içinde pazarlama ve genel idare giderleinrnn vb pay verilmemiş maliyet.. bir başka deyişle, kar zarar tablosunda SMMM satısında görülen ürün bazlı maliyet ) net satış fiyatının üstündedir. bunun da kök sevebi ilaç fiyatlandırmasındaki iskontolar, düşük kur, sgk iskonları dolayısıyla TRde fiyatın, global fiyatların çok altında olmasıdır.

2- kimi ilaçlarda az da olsa ürün bazlı brüt kar olmasına rağmen, firma ürünü satmak istememektedir.. zira uğraşmaya değmeyecek kar olmaması veya bir sonra geliştireceği ürün için kar üretmemesi gibi sebepler vardır.

Bu 2 kategordeki ürünleri firmalar kamu sağlığı amacıyla 8-10 ay piyasada tutup, bu tür ürünleri de piyasadan çekmek gibi yola gidilebiliyor.. süreç içinde bakanlıkla münferit bazda müzakere yapılır, sonuç alınmazsa Roche'un yaptığı gibi piyasadan şekiyorlar.

3-ürünün Türkiye fiyatı global referans fiyatlama mekanizmaları dolayısıyla başka ülkelerde fiyatlamda Türkiyeyi referans alan ülkelerde fiyat düşüşüne yol açması.. yani, TRdeki 1 milyon usd lik kardan vazgeçip, örneğin TRyi refenas alan Rusyadaki 10 milyon USDlik karı korumak..

Bu sürecin Deva için ifade ettiği anlam: zam, firmaya özel değil, sektöre özel olduğu için (ürün özelinde verilen istisnai zamları saymıyorum), Deva gibi firmalar bu süreçte karda olmasına rağmen zamdan faydalanmış oluyorlar. aslında; bu da onların, uzun yıllar boyunca yerli arge ve üretime yatırım yapmalarının ödülü olmuş oluyor..

4. Bu arada bilmiyorum katilirmisiniz Bistin geneliyle kiyaslarsak eğer çoğu firma enflasyondan dolayi yuksek kârlar yazdılar hatta enflasyon muhasebesi yapsinlar bu karlari ruyalarinda görürler falan diye konusuluyor

Devada ise tam tersi negatif enflasyon var devlet ilac fiyati baskisindan dolayı. Gerçek bir büyüme bence favokte ortada diğer bist şirketleri ile kiyaslayinca bedavanin bedavasi duruyor.

İlaç sektörü ile ilgili son görüşümde Kötü dahada kötüye gidemez insan sağlığı söz konusu özellikle her haberde herkesin ortak görüşü türk ilac sanayii gelişimi gelişimi gelişimi 400 kisilik arge turkiyede tek devada.
    Not: uzun vadeciyim anlık değil geleceği düşünüyorum Türk ilac sanayiinin daha gidecek çok yolu var.

Tavanda kaç lot alıcı var? Gören arkadaşlar söyleyebilir mi ? teşekkürler....
    "Kûllî nefsin zâikatü'l-mevt...."

6. merhabalar şirketin toplam ciro büyümesini favök ve net kar büyümesini arkadaşlar yazmış kendilerine teşekkür ederiz sayın maslak ortak değerli görüşlerini paylaşmış teşekkür ederiz benin gibi uzun vadeciler için önemli olduğunu düşündüğüm bazı verileri vurgulamak isterim Türkiye'de ilaç pazarı kutu bazında 2023 yılın ilk 6 aydın geçen yılın aynı dönemine göre % 6,02 büyürken devanın kutu bazlı büyümesi % 16,90 ülke büyümesinin 3 katı TL ciro büyümesi ülke ortalaması % 102 iken Devanın büyümesi % 123,15 yerli ilaç pazarında pazar payını anlamlı bir şekilde arttırmış bunun yanında kamu hastaneleri ve devlet malze ofisine 2022 yılı ilk 6 ayında kutu satışı 18,3 milyon iken 2023 de 23 milyon kutuya çıkmış burada da anlamlı bir artış yaşanmış

ihracat 2022 yılı 6 aylık 21,6 milyon usd 2023 yılı 6 aylık 25,2 milyon usd sanırım bu yıl ihracat 55-60 milyon usd civarı olacak her yıl düzenli olarak ihracat bir önceki yıla göre % 25-30 civarı artıyor ihracat rakamı 80-90 milyon dolara ulaştığında şirketin yurt dışından almış olduğu hammaddeyi kur artışına karşı korumak amacı ile hedge amacı ile tutmuş olduğu döviz varlığını artık tutmasına gerek kalmayacak gibi görünüyor 2025 yılında ihracat bu rakama ulaşacak gibi görünüyor.

Şirketin yapmış olduğu yatırımlar arge ve makina techizat yatırımları düzenli bir şekilde ciro ihracat ve karlılığa yansıyor maslak ortağında anlattığı gibi artış çok hızlı olmasa da düzenli olarak devam ediyor ve faaliyet karı düzenli olarak büyüyor.

Normalde şirketin sağlık sektörü gibi defansif bir sektörde olması sebebiyle ekonomideki dalgalanmalardan olumsuz yönde etkilenmeyecek bir sektör olması nedeniyle daha pahalı çarpanlarla fiyatlanması gerekirken bırakın daha pahalı fiyatlamayı FK olarak döngüsel şirketlerin bile FK olarak yarısında fiyatlamaktadır piyasanın devaya göstermediği bu teveccüh bir noktada kırılacaktır ciroya henüz yansımamış olan biotech gibi yatırımlar zaten fiyatlamanın içinde hiç girememiştir ilaçlar ruhsatlanıp ciroya yansımadan da gireceğe pek benzemiyor .

7.  Alıntı Originally Posted by the. pathfinder Yazıyı Oku
    Tavanda kaç lot alıcı var? Gören arkadaşlar söyleyebilir mi ? teşekkürler....
    tavan cılız 2 3 kere bozuldu 50 bin lot 70 bin lot oluyor en fazla

8. “Ama umtuyaz var†cılar özellikle Twitter da ne yazacak merak ediyorum��
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

Sayfa 295/721 İlkİlk ... 195245285293294295296297305345395 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •