Sayfa 308/1005 İlkİlk ... 208258298306307308309310318358408808 ... SonSon
Arama sonucu : 8037 madde; 2,457 - 2,464 arası.

Konu: Viop LVll

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Eskişehir / Duhul 2007
    Gönderi
    5,177
     Alıntı Originally Posted by Achiles Yazıyı Oku
    Sn Bear_Bull,

Size birkaç sorum var, müsaitseniz.

XU100 Hesaplama Formülü şu mu?

Eskiden excelde kendim hesaplıyordum endeksi, sonradan hesaplama şekli değişti bildiğim kadarıyla, kafama yatmayan şeyler var;

Syf -11, Piyasa Değeri Ağırlıklı Fiyat Endeksi hesabı

https://www.borsaistanbul.com/files/...i-son-hali.pdf

Diğer hesap linkleri;
    https://borsaistanbul.com/tr/sayfa/7...degisiklikleri
    doğrudur son hali o şekilde.

benim hesaplamayı soruyorsanız ben hep bir önceki gün kapanışından hesaplattığımdan o kadar fazla teferruat kullanmıyorum.

amaç hengi hisse endexe kaç puan etki etmiş onu bulmak.
    tüm endex ve endexler lazım olursa zaten her saniye hesaplayıp yayınlayan borsa var.
    Bear_Bull
    @BearBull26

2. Normalde endekse dahil olan hisselerin fiyatlarını ve o anki endeks değerini hisse sayısı kadar örnekleme ile alıp reverse engineering ile katsayılarının bulunabilmesi gerekir.

Yani 30 hissenin ağırlığı 30 tane bilinmeyen ağırlık desek 40 50 tane örnekleme ile her birinin katsayısı bulunur.

SPSS vs vardı o şekilde istatistik programlarında bu tip şeyler yapılıyor diye hatırlıyorum.
    Tüm yorumlarım asla/zinhar alım veya satım tavsiyesi değildir.
    "Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile değildir."

3.  Alıntı Originally Posted by Bear_Bull Yazıyı Oku
    doğrudur son hali o şekilde.

benim hesaplamayı soruyorsanız ben hep bir önceki gün kapanışından hesaplattığımdan o kadar fazla teferruat kullanmıyorum.

amaç hengi hisse endexe kaç puan etki etmiş onu bulmak.
    tüm endex ve endexler lazım olursa zaten her saniye hesaplayıp yayınlayan borsa var.
    Cevap için teşekkürler, sadece 'anlamak' için soruyorum;

Teorik olarak Pt günü, Bist-100 hesabında kullanılan 100 hisse hiç değişmese, birebir Cuma günü gibi kapatsa,

Ama TCMB Döviz Alış Kuru misal, %5 düşse,

XU100 endeksi değişir mi, değişmez mi? (Endeksi oluşturan hisseler hiç değişmedi diyelim birebir aynı kaldı.)

4.  Alıntı Originally Posted by Achiles Yazıyı Oku

Teorik olarak Pt günü, Bist-100 hesabında kullanılan 100 hisse hiç değişmese, birebir Cuma günü gibi kapatsa,

XU100 endeksi değişir mi, değişmez mi? (Endeksi oluşturan hisseler hiç değişmedi diyelim birebir aynı kaldı.)
    Fiili Dolaşım Oranları değişebiliyor. SASA'da satış oldu takası gerçekleşti denmiş. Bu BIST hesabına girmesi gerekir.

Formülde FDP denmiş.

BIST endeksinde Çarşamba günleri güncelleniyor diye biliyorum.

5.  Alıntı Originally Posted by ariston Yazıyı Oku
    Fiili Dolaşım Oranları değişebiliyor. SASA'da satış oldu takası gerçekleşti denmiş. Bu BIST hesabına girmesi gerekir.

BIST endeksinde Çarşamba günleri güncelleniyor diye biliyorum.
    Sn Ariston başka bir şeye dikkat çekmek istiyorum, veya asıl anlayamadığım yer de orası diyelim.

Bu endeks hesabı değişirken, o dönemdeki muhabbetleri hatırlayın, şirketlerin piyasa değerleri milyar dolarlar mertebesinde, ama XU100 endeksinde çok düşük görünüyor, gerçekle alakası yok gibilerinden laflar ediliyordu, ve bir şekilde bu formüle dolar bazlı piyasa değeri değişikliği eklendi.

İşte o an itibarıyla, geçmişe doğru endekste bir düzeltme de yapılmadığı için, değişikliğin olduğu anın öncesi başka bir şey, değişiklik sonrası bambaşka bir şey.

Emin değilim tabi, bu konularda etkileşebileceğim kimse olmadığından, soruyorum, belki de bir şeyi gözden kaçırıyorum.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Eskişehir / Duhul 2007
    Gönderi
    5,177
     Alıntı Originally Posted by Achiles Yazıyı Oku

endex hisse fiyatlarına göre hesaplanıyor diye biliyorum,
    borsa hesaplamasında förmülde görünüyor ancak
    hesaplamada dolar kullanılmıyor sanıyorum.
    en azından ben kullanmıyorum.

sn Achiles, sizin için önemli ise
    konuyu ve endex hesaplamayı daha derinlemesine bilgisi olan birisinden de doğrulamak çok daha sağlıklı olur.

selamlar.
    Bear_Bull
    @BearBull26

7. Ben de endekse güvenmiyorum sadece çok kısa vade için anlamlı. Uzun vadede giren çıkan, Fiili Dolaşım Oranı değişen, bedelliler ve temettüler karışıklık çok oluyor.

Sene başı endeks ile sene sonu endekse bakıp oluşan rakam ile tek tek giren çıkan hisselerin değişimlerini Fiili Dolaşım Oranı da dikkate alınsa bile çok farklı çıkabilir.

Herifler endeksden çıkacak olanı yükselterek gönderiyor, girecek olanı düşükten sokuyor sürekli endeks şişiriliyor.

8.  Alıntı Originally Posted by Achiles Yazıyı Oku
    Sn Ariston başka bir şeye dikkat çekmek istiyorum, veya asıl anlayamadığım yer de orası diyelim.

Bu endeks hesabı değişirken, o dönemdeki muhabbetleri hatırlayın, şirketlerin piyasa değerleri milyar dolarlar mertebesinde, ama XU100 endeksinde çok düşük görünüyor, gerçekle alakası yok gibilerinden laflar ediliyordu, ve bir şekilde bu formüle dolar bazlı piyasa değeri değişikliği eklendi.

İşte o an itibarıyla, geçmişe doğru endekste bir düzeltme de yapılmadığı için, değişikliğin olduğu anın öncesi başka bir şey, değişiklik sonrası bambaşka bir şey.

Emin değilim tabi, bu konularda etkileşebileceğim kimse olmadığından, soruyorum, belki de bir şeyi gözden kaçırıyorum.
    Achiles abey sanırım endeks aynı kalsa da dolar düştüğünde sayımdaki E noktasındaki 2.78 geçilmiş gibi mi görünür demek istiyor sanırım. Bu arada s&p senaryonu merak etmiştim abey müsait olduğunda günlük yada haftalık

Sayfa 308/1005 İlkİlk ... 208258298306307308309310318358408808 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •