Borsa ile şaka olmaz boşluğu buldun mu karı alacaksın.
Fonların mantığı farklı işliyor. Endeks ile fonlar aynı doğrultuda gitmiyorlar. Borsa endeksi Pandemiden bu yana 1.5$ dan 2.9$ oldu. Dolar bazında %100 diyelim.
Şimdi fonlara bakıyorum, dolar bazında %500 kazananlar var. %70 kazananlar var. Ortalaması %200 üstü kazanç dolar bazında.
Karı alıp çıksan fonda karda mısın? Yeni bir fon aldıysan daha yüksek kazandıysan tamam, ama nakite geçip beklediysen büyük kar gitti elden.
Yani bu fon işi ile borsa trade işi birebir aynı mantıkta değil gördüğüm kadarı ile. Hisse alıp satarken ki kurallar Fon alıp satarken ki kurallarla örtüşmüyor.
Misal TTE fonunu almış olsan pandemide, niye satasın tamamını, birazını satıp azaltarak korumaya devam etmen daha doğru olmaz mı?
4 Ocak 2021 - 31 Ocak 2024 arası usdtl değer artışı = 30.3053 ÷ 7.4194 = 4.0846 = 408.4602%
Dolar değer artış kazancı 308.4602%.
525.3169% Enflasyon artışının çok gerisinde.
Dolar alıp yıllık 10% eurobond yapsanızda geride kalırdı.
Fonlara "Fon ünvan tiplerine" göre tek tek baktım.
Ne döviz, ne altın, ne değişken, ne de fon sepeti fonları minimum net 525.3169% ve üzeri getiri sağlıyamamış.
"Hisse senedi yoğun" fonlar hariç.
Yani bu kadar yıldır az miktarla da olsa borsayla uğraşırım, nasıl böyle hata yaptım ben de anlamadım, bir hisseyi çok düşmüş diye almak, sürekli ortalama düşüreyim demek bazen çok zararlı oluyormuş, geçen sene de anele tuzağına düşmüştüm, ana paradaki zararı çıkarsam bile enflasyon zararını çıkarmak çok zor ama neyse artık çok iyi bir ders oldu, bundan sonra bist tarafında sadece fon alırım herhalde, hisse işi artık bana göre değil.
IVY ve IJZ yağdırmış gene: ) benim için harika bir tam dipten alım başarısı daha. 2001 yılında ilk A tipi hisse fon portföyümü yaptığım günden beri en başarılı gün oldu. fırsatı bulmuşken böbürleneyim, 3-5 sene sonra faizler dip yaptığında aynı başarım sürecekmi görücez..
Yer İmleri