Alıntı Originally Posted by snkleyp Yazıyı Oku
Yerli hisse fonlarından oluşturulan bir portföyde sıkıntı; fonların taşıdikları hisse senetleri.
Örneğin; iştirak fonları YAS-SAS-TI3 alıyorsun, yanına bir de başarılı bulduğun kar payı ödeyen GSP fonunu ekliyorsun. Bir de sıralamada en iyi fonlardan biri olan IIH ile büyüme hisselerinden de yararlanmak için IDH ile görece iyi bir portföy kurguladığını düşünüyorsun.
Sonra fonların güncel portfoylerini excel'e alıp düzenleme yaptıktan sonra bir de bakıyorsun ki senin farklı temalardan oluşan portföyündeki fonların tamamı neredeyse aynı hisselere yatırım yapmış.
Portföyün % 35'i 4-5 hissede yoğunlaşmış.
Sanki yerli hisse fonlarının sayısını sınırlı tutmak, tematik yaklaşımdan çok, taşıdıkları hisse senetlerinin benzeşmiyor olmasına da odaklanmak gerekecek.
Bu bir yönüyle böyle belki ama diğer taraftan farklı fon yönetimlerinin benzer hisselerde ortaklaşıyor olması taşınan hisse senetlerinin doğruluğunun da bir tür teyidi gibi değerlendirilebilir.
Konu fon portöyleri, benim portföyüm an itibariyle içinde fiziki altın da barindıran, % 65 doviz -% 35 tl bazlı varliklardan oluşuyor.
YZG-GBZ ile gümüş ve emtia; TMG-AFA ile yurtdışı hisse, HOA ve IJC ile yabancı teknoloji teması.TL tarafı tamamı yerli hisse fonları.
YAS-SAS-TI3-GSP-IIH.
Olabildiğince düzenli eklemeler yapildığı için, ilk iki yıl maliyetlenme safhası ile portföy kar marjı nispeten düşük kalacak diye düşünüyorum. Üçüncü yıldan sonra portföy getirisi kendini göstermeye başlayacak diye umuyorum.
Her ne kadar hisse senedi trade etmek gibi olmasa da fonlarda da trende göre kendimce aksiyon almaya calışıyorum.
Biraz sadeleşme, biraz da konjonktüre göre yeni fon portföyü şu sekilde;

Yabancı Hisse; AFA-TMG
Yabancı Teknoloji; HOA
Yerli Hisse; IIH-KYA
Yerli Değişken;IPB
Yabancı Değişken; RIK

Portföy sigortası olarak fiziki altın taşıdığim için ayrıca gümüş ve emtiaya gerek görmedim, bunun yerine dövzde olası bir harekete karsı bir miktar RIK ekledim.
İstirak fonlarınin performanslarını beğenmedim, uzun vade daha başarıli olacağını düşündüğüm IIH ve KYA aldım.
Borsada yaşanan dalgalanma nedeniyle yerli hisse ağırlığını azaltıp, bu dönemlerde iyi pozisyonlanan ve daha az kaybettiren, yerine göre hsyf kadar da getiri elde eden IPB'den bir miktar aldım.
Eşim için de IHK-IPB-TMG-TI4-KZL'den oluşan ayrı bir portföy oluşturuyorum birikim amaçlı.
Yazdiklarım yatırım tavsiyesi değildir, kişisel notlar olarak düşünüyorum.