Aynı şeyleri düşünüyorum idealist ve hümanist tarafımla ama kazın ayağı öyle olabilir mi bilmiyorum. Zenginden vergi alamazlar, burada değil hiçbir yerde alamazlar. Para vergisinin alınmadığı veya vergisinin karşılığının verildiği yerlere akar gider.
Ortada bir kan emicilik var ve bu hükümet bunu en ufuksuz çekilde yapmaya kalkıyor çünkü yokluktan gelmenin açlığı ile saldırıyorlar. Düşündüklerinize bu kadar hemfikir olup bu kadar da olmayacağına emin olabilirim ancak. Kayıt dışı ekonomi olmazsa bu ülkede çivi çakılmaz.
Tarihinde Anadolu kadar kaos ve yıkım-yapım olan başka bir bölge var mı sn. ergotuvar? Galiba değişen pek bir şey yok.
Sevgili KaaN kardeş. Detaylı ve geniş kapsamlı düşünme şeklin ve yaptığın çıkarımlar gerçekten çok profesyonelce. Esasen bu şekilde hareket eden çok arkadaş görüyorum bu mecrada ve herkes sözde profesyonel portföy yöneticilerinden yada analistlerden daha üstün benim gözümde zira sizler kendi paranızın riskini alıp öngörülerinize para yatırıyorsunuz.
Şunu sormak istiyorum herkese; yerel ve global gelişmeleri listeleyerek oluşturulan yatırım felsefesi ile bunun üstüne inşaa edilen teknik ve temel analiz yaklaşımlarıyla yapılmaya çalışılan portföy yönetiminin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Tarihinde Anadolu kadar kaos ve yıkım-yapım olan başka bir bölge var mı sn. ergotuvar? Galiba değişen pek bir şey yok.
Sevgili KaaN kardeş. Detaylı ve geniş kapsamlı düşünme şeklin ve yaptığın çıkarımlar gerçekten çok profesyonelce. Esasen bu şekilde hareket eden çok arkadaş görüyorum bu mecrada ve herkes sözde profesyonel portföy yöneticilerinden yada analistlerden daha üstün benim gözümde zira sizler kendi paranızın riskini alıp öngörülerinize para yatırıyorsunuz.
Sn. yelpaze,
“Coğrafya kader midirâ€, “eğitim aileden mi başlarâ€, “finansal okur-yazarlık bizim ülkede işe yarar mı, yoksa bizim siyasete güven olmaz, maceraya gerek yok, dolar-altın alayım kenara mı çekileyimâ€â€¦.vs çok şey var yazacak (sanki az yazdım ) ama her an forumdaşlardan, Ereğli ile alakası yok şeklinde eleştiri alabilirim düşüncesiyle sadece yatırımla ilgili sorduğunuz soruya yorum yapayım;
Kendi iş hayatıma ve para harcadığım alanlardaki gelişmelere, çevremdeki insanların hareket ve düşüncelerine bakınca bir şekilde ekonomik, sosyal gidişatı anlama şansım oluşabileceğini düşünüyorum. Forum konuları da çok güzel bir “vizyon açıcı†araç olabiliyor.
Ayrıca ekonomiyle ilgili elimden geldiğince makro rapor okuyorum ve birbirleriyle karşılaştırıyorum.
Filtreleme/araştırma sıralamam şöyle oluyor;
- Global ekonomik görünüm raporları ve haberler (mesela Bloomberg global. -üyeliğim yok, BNN üzerinden okuyorum)
- Global sektör raporları (mesela demir-çelik sektörü için burada bir kaynak internet site listesi paylaşmıştım)
- Yerel makaleler/yorumlar (mesela Haluk Bürümcekçi, Hakan Kara)
- Yerel sektör raporları (banka araştırma bölümlerinin hazırladığı)
- Seçmemin muhtemel olduğu sektörlerdeki şirketlerin son bir kaç yıllık sunumları, şirket ticaretinin döviz ile ilişkileri, ihracat durumları, yatırım planları ve buna uyumları…vs
Yapmadığım şeyler ise;
- Sadece teknik analiz ile hisse almak
- Çok ünlü bir uzmanın önerdiği hisseyi araştırmadan almak
- Hisseyi aldıktan sonra tüm araştırmaları bırakıp sadece ilgili hissenin forum konusunda yazılanları okumak (bir ara hisse alımlarımı yapıp, artık işim bitti diyerek kenara çekilmiştim. Aksa’ da yaşadıklarımı o forum konusuna geçen hafta yazdım. Büyük bir ders oldu)
- Siyasileşmiş veya siyasi idealleri ya da kinleri olan ekonomistleri takip etmek
Sonuç olarak, ülkemizdeki siyaset çok kirlendiği ve her alana bulaştığı için, her an bir olay patlayabilir düşüncesiyle ve yukarıdaki yaptığım/yapmadığım konulara uyarak mümkün olduğunca az riskli portföy oluşturuyorum. (bist30-50, ppf gibi). Ve maalesef siyasileşmeyen karakterlerin sayısı çok azaldığı için, bir yerde okuduğum bir bilgi ya da öngörüyü mutlaka birkaç yerden daha teyit etmeye çalışıyorum.
Sorduğunuz soruya cevabım; 6 yıldır ekonomi ile yakından ilgileniyorum ve yukarıda yazdıklarımı uygulayarak oluşturduğum portföyler toplamda beni mutlu etti. Zor ve yorucu oldu. Bundan sonra portföy yönetiminin daha kolay ve rasyonel olacağını düşünüyorum. Nedenleri ise, önceki mesajlarımda yazdığım gibi mevcut ekonomi yönetimi hakkında olumlu düşüncelerim ve Erdoğan hükümeti konusunda da olumsuz davranmayacağı, aynı hataları yapmayacağı düşüncesinde olmamdır.
Önemli siyasi gelişmelerin hisse forumuyla alakası yok diyenlere şunu sormak istiyorum; Naci Ağbal görevden alındığında veya Ecevit-Sezer tartışması olduğu günlerde forumlar kapatıldı mı? Zira konuşacak başka konu mu vardı?
İyimserlik ve kötümserliği belirleyen tek şey rasyonel gelişmelere dayalı beklentilerimiz değildir, aynı zamanda bir ruh halidir bunlar. Değer kavramının doyuma ulaştığı yada dibe vurduğu piyasa zirvelerinde ve diplerinde bu mekanizma ters çalışır. Mevcut iktidarın hiç bir ekonomik yanı olmadığını, tamamen siyasi bir yapı olduğuna inanmak abartı olmaz. Amaçları, çıkarları sandığımız kadar bizimkilerle uyuşmuyor olabilir, öncelikleri sandığımızdan farklı olabilir, çıkarları uğruna hiç tahmin edemeyeceğimiz politikalar izleyebilirler ve bu politikalar Ereğli gibi dev şirketleri çok daha fazla etkileyici olacaktır. Dikkat ederseniz son ekonomi politikaları Ereğli ve Şişe Cam gibi şirketleri oldukça hırpaladı, halbuki bunlar kalabalık yatırımcı kitlelerinin, ülkelerinin ekonomisine direkt destek olmaları için en uygun araçlardı.
İktidarın gelecekle ilgili verdiği mesajlarla meşgulken geçmişte olanları unutmayalım.
Son 10 yılda ülke bütçesini aşan, borç ve taahhüte dayalı sayısız alt-üst yapı projesi hayata geçti, oturup bunları tek tek bir kağıda sırlasın herkes. 1 ay önce gişelere 750TL vererek yaptığım 400Km. lik yolculuğu 1050TL'ye tekrarladım, benzine verdiğim para daha azdı.
Türkiye'nin ihracat ve turizm gelirleriyle yürümesi gereken mekanizmayı şöyle bir düşününce; maliye politikaları değişmeden mevcut para politikalarının ne işe yarayacağını anlayamıyorum. Faiz (transfer) ödemelerinden sonra kamu bütçesi köşeye sıkıştığında ellerinde tek silah olacak o da bir Türkiye klasiği olan şey.
Yabancı yatırımcının sadece faiz politikasına bakarak yatırım yapacağına inanmak iyimserlikten ziyade hayalperestlik gibi??? Bizden farklı olarak adamlar faizin kaynağını da sorguluyor. Üretimi kısılarak soğutulmaya çalışılan bir ekonomi, çok sıkı mali disiplin ve tasarruf olmadan faiz giderini nasıl karşılayacak?
Saygılar, Selamlar herkese
Hacim iyice geberdi,yaprak kımıldamıyor,,MB sıkılaşma yapacağım diye,piyasayı da öldürdü,,hadi yazın hacim olmaz diyorduk,,eylül ayı girdi yine ayni,,,,bakalım bu işin sonu ne olacak.
YORUMLAR TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR. YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.
Yer İmleri