Seninle polemiðe girecek deðilim yukarýdaki yorumuna bir cevap verdim, bu yorumunda belirtiðin aþýrý yüksek karý neye göre söylüyorsun, neyle neyi kýyaslýyorsun önce bir mantýk süzgecinden geçir. Eðer enflasyon muhasebesi uygulanmamýþ 2023/9 aylýk verilerle enflasyon muhasebesi uygulanmýþ son çeyrek bilançosunu karþýlaþtýrýp aradaki farký alýyorsan anlamlý deðil, yok ben enflasyon muhasebesi uygulanmamýþ 2022/4.Ç bilançosu ile 2023/4.Ç bilançosunu kýyaslýyorum diyerek bu sonuca varýyorum diyorsan (koyduðun görsellerden bunu anlýyorum) o zaman iþin içine yüksek enflasyon giriyor zaten, yani fiyatlar enflasyon yoluyla 2022/4.Ç ile 2024/Ç arasýnda o kadar çok artmýþ ki yýldan yýla bu kadar fark etmiþ yoksa tonaj %3 artmýþken ciro ve brüt kar sýrasýyla %64 ve %87 artýyor olmasý enflasyondan baþka bir þey deðil. 2022/4Ç brüt karý olan 2.841 ile 2023/4.Ç 5.316 arasýnda paranýn satýn alma gücü açýsýndan belki de pek bir farký yoktur. Enflasyon muhasebesinin amacý bilançolardaki enflasyon etkisini nötr etmek ve reel büyüme var mý yok mu bunu görmek açýsýndan önemli bu sebeple enflasyon muhasebesi uygulanmýþ her çeyreði yine enflasyon muhasebesi uygulanmýþ bir önceki yýlýn çeyreði ile karþýlaþtýrmak gerekir.
Net kar rakamýna girmiyorum zaten çünkü her çeyrek net karý etkileyen çok fazla deðiþken var (döviz kuru etkisi, vergi gelir/gideri etkisi, enflasyon oranlarý vs) çok fazla deðiþken var.

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri