Sayfa 2313/2460 İlkİlk ... 1313181322132263230323112312231323142315232323632413 ... SonSon
Arama sonucu : 19680 madde; 18,497 - 18,504 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Wednesday December 11 2024 Actual Previous Consensus
    04:30 PM
    US
    Core Inflation Rate MoM NOV
    0.3% 0.3%
    US
    Core Inflation Rate YoY NOV
    3.3% 3.3%
    US
    Inflation Rate MoM NOV
    0.2% 0.3%
    US
    Inflation Rate YoY NOV
    2.6% 2.7%

Piyasa analistlerinin tahmini Kasım ayında manşet enflasyonda ve çekirdek enflasyonda aylık %0.3 artış olduğu şeklinde.Benim tahminim de aynı.

Wednesday December 11 2024 Actual Previous Consensus
    US
    Core Inflation Rate MoM NOV 0.3%
    0.3% 0.3%
    US
    Core Inflation Rate YoY NOV 3.3%
    3.3% 3.3%
    US
    Inflation Rate MoM NOV 0.3%
    0.2% 0.3%
    US
    Inflation Rate YoY NOV 2.7%
    2.6% 2.7%

ABD'de Kasım ayında;gıda %0.4,yani motorlu araçlar %0.6,ikinci el araçlar %2,sağlık hizmetleri %0.4 aylık artışlarla enflasyonu yukarı çekerken ,barınma %0.3 artış ile ortalamaya uygun bir artış ile ayı tamamlamış.Ulaşım hiznetleri %0 ile enflasyonu aşağı çekerken enerji ve giyimde %0.2'lik ortalamanın altında aylık fiyat artışları olmuş.

Çekirdek enflasyon son 4 aydır hep %0.3'lük aylık artışlarla gidiyor ki,yıllıklandırılmışı %3.7 oluyor ve bu şu andaki yıllık %3.3 çekirdek enflasyonun üzerinde bir rakam.Veriler ABD'de enflasyonun düşüş eğiliminin sona erip ,geriye dönerek yeniden yükselmeye başladığını gösteriyor.
    Son düzenleme : deniz43; 11-12-2024 saat: 16:49.

Thursday December 12 2024 Actual Previous Consensus
    04:15 PM
    EA
    Deposit Facility Rate 3.00%
    3.25% 3%
    EA
    ECB Interest Rate Decision 3.15%
    3.40% 3.15%
    EA
    Marginal Lending Rate 3.4%
    3.65%

https://www.ecb.europa.eu/press/pr/d...b6e51e.en.html

Thursday December 12 2024 Actual Previous Consensus
    US
    PPI MoM NOV 0.4%
    0.3% 0.2%
    US
    Core PPI MoM NOV 0.2%
    0.3% 0.2%
    US
    PPI YoY NOV 3.0%
    2.6% 2.6%
    US
    Core PPI YoY NOV 3.4%
    3.1% 3.2%

ABD'de üretici fiyat endeksleri yükselişte!...Manşette yıllık %3.0,çekirdekte %3.4'e yükseldi.

4. sn deniz43 öncelikle tşk etmek istiyorum...buradaki tavsiyeleriniz üzerine ..bundan 3 yıl önce eurobond almıştım...sayenizde paramızın degerini koruduk..hatta kazançlıda çıktık diyebilirim..eurobond getirilerini de yine sizi okuyarak yaptıgım çıkarımlarla altına yatırdım yılbaşında ortalamam 2030 usd ons ..altından da kazandık ..şimdi sorum şu altında kalmaya devam devam edelim mi . yoksa kar al yapalım mı ? son eurobond getirisini bes fonlarından birine yatırdık.. karma bir sepet yaptık . o da altın %40 borsa %20 gerikalan para piyasası ..şimdi bir kupon ödeme daha gelecek ..o para ile hazine bonosu almak mı yoksa bes fonuna takviye yapmakmı daha mantıklı ..hazine bonosunun çalişma mekanızmasını anlayamadım ...eurobond fiyaları çok açık...mesela ben aldıgımda eurobondlar baya bir iskontolu idi ..hazine bonosunda boyle bir iskonto sözkonusumu mesela 2026 ocak şubat vadeli bir hazine bonosu almak istedm 100 bin tl için bir örnek verebilirmisiniz ne kadar öderim kupon ödemesi varmi ? kümülatif kazanc ne olur ?

5. Türkiye otomotiv sektörünün önemli oyuncularından biri olan ve Koç Holding bünyesinde faaliyet gösteren TOFAŞ, çalışanlarının yüzde 13’ünü işten çıkardığını açıkladı.

https://www.sozcu.com.tr/koc-holding...alandi-p115078

Ayrıca Ortadoğu ve Afrikadaki hedef pazaralarımızda yaşanan ekonomik ve siyasi uygulamaların değişimi ve Avrupa pazarında devam eden durgunluk sebebiyle, hedeflenen ihracat rakamlarına da ulaşılamamıştır. Tüm bu sebeplerle, yıl içerisinde çeşitli dönemlerde üretime ara verilmek ve üretim adetleri düşürülmek zorunda kalmıştı

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    1 yıllık vadede küresel piyasalarda öngörülerim ne:

-Çok şişmiş ABD borsalarında 2025 yılı Eylül-Kasım arasında %20-%25 arasında tepeden düşüş ve borsa endekslerinde sert düzeltme beklyorum.Küresel piyasalarda da ABD borsalarını takiben sert satışlar bekliyorum.

-Emtia fiyatlarında büyük ölçüde, bu ürünlerin kabaca %50'sinden fazlasını tüketen Çin'in talebi belirleyici olmaya devam edecek.Çin ekonomisinde eski parlak büyüme oranları beklemiyorum,(yükselen korumacılık ve gümrük tarifeleri nedeniyle dış talepte düşüş ve içeride tüketici güveninin düşük olması nedeniyle iç talepte kayda değer bir yükseliş beklenmemesi nedeniyle) bu nedenle emtia fiyatlarında -jeostratejik büyük bir gerginlik olmadıkça- kayda değer yükseliş beklemiyorum.2025 yılı sonbaharında küresel borsalarda sert düşüş,servet kaybı etkisine bağlı olarak tüketimde düşüş ve küresel ekonominin büyüme hızında düşüş nedeniyle,bu tarihten sonra ekonomiler yeniden toparlanıncaya kadar emtia fiyatlarında düşüş bekliyorum.

-Altın fiyatlarında da Çin talebi belirleyici olacak.Trump yönetiminde ABD'nin Çin'e ürün yelpazesine göre %60-%100 arasında uygulayacağı gümrük vergilerine misilleme olarak, -azaltmakla beraber- halen elinde olanan 775 milyar dolarlık ABD Hazine tahvillerinin bir bölümünü altın almaya yöneltmesiyle ve Çin halkında da -faizlerin düşük,borsalarının istikrarsız ve gayrımenkul fiyatlarında geri gidiş olması nedeniyle- merkez bankasının altın talebine iştirakiyle -altın fiyatları tarihinin en yüksek seviyesini görmesine rağmen- 2025 yılında da prim yapmaya devam edebilir.

-ABD'de Trump yönetimiyle birlikte gümrük duvarlarında yükselmeyle beraber,ithal ürünlerin pahalı hale gelmesiyle enflasyonun yükselmesi bekleniyor.Keza Trump'ın kaçak giriş yaparak çalışan göçmenleri sınır dışı ederek ve yeni yabancı işgücü girişlerini önlemesiyle,işgücü azalmasına bağlı olarak,şirketlerin çalışan bulmakta zorlanması ve daha yüksek ücret teklif etmek zorunda kalmalarıyla bunun da enflasyonist etki yaratması ancak ithal mallara gümrük tarifelerinin yükseltilmesi nedeniyle rekabette sorun yaşamayacakları ancak yükselen fiyatların enflasyonu beslemesi bekleniyor.Keza Trump'ın vergileri düşürmesinin de tüketimi artırıcı ve enflasyonist etkisi olacaktır.
    Sonuç olarak hem enflasyonun yükselecek olması,hem de yıllık 1.8 trilyon dolar bütçe açığı varken bütçe açığını daha da artıracak politikalar ,daha fazla borçlanma ihtiyacına bağlı olarak ABD tahvil faizlerini yükseltecek , küresel borçlanma maliyetlerinde artış getirecektir.
    Tahvil faizlerinin yükselmesi tahvillerin değer kaybı manasına geldiği için tahvil yatırımları da isabetli olmayacaktır.

-İhracata dayanan avrupa ekonomisi 2025 yılında yükselen gümrük duvarlarıyla muhtemelen resesyona girecektir.

-2025 yılı ikinci yarısı için en uygun portföy yatırımı -bana göre- ,TÜFE'ye endeksli ABD Hazine kağıtı,içeride de para piyasası fonları ve bir miktar altın gözüküyor.Öncesinde ise ,mevcut trend devam eder gözüküyor.

Bu varsayımlarının temeli küresel ölçekte;Merkez bankalarının "aşırı kolay" para sağlama taahhüdü ve hükümetler genelinde devam eden genişletici maliye politikalarının birleşimi olarak,küresel para arzının (enflasyon +reel gsyih) büyümesinin çok üzerinde büyüyerek tüm varlık sınıflarında balon oluşması,bu balon sayesinde zombi şirketlerin serbest piyasa koşullarında piyasadan ayıklanmaması nedeniyle rekabet ve piyasa mekanizmasına zarar vermesi ve makroekonomik dengelerin mevcut dengelerle sürdürülemez hale gelmesinin çok yakın olması ve tetikleyici bir nedenle bir kırılma olacağı ve makroekonomik dengelerin olması gereken seviyelerde yeniden dengeleneceği varsayımına dayanıyor.
     Alıntı Originally Posted by cemsoy35 Yazıyı Oku
    sn deniz43 öncelikle tşk etmek istiyorum...buradaki tavsiyeleriniz üzerine ..bundan 3 yıl önce eurobond almıştım...sayenizde paramızın degerini koruduk..hatta kazançlıda çıktık diyebilirim..eurobond getirilerini de yine sizi okuyarak yaptıgım çıkarımlarla altına yatırdım yılbaşında ortalamam 2030 usd ons ..altından da kazandık ..şimdi sorum şu altında kalmaya devam devam edelim mi . yoksa kar al yapalım mı ? son eurobond getirisini bes fonlarından birine yatırdık.. karma bir sepet yaptık . o da altın %40 borsa %20 gerikalan para piyasası ..şimdi bir kupon ödeme daha gelecek ..o para ile hazine bonosu almak mı yoksa bes fonuna takviye yapmakmı daha mantıklı ..hazine bonosunun çalişma mekanızmasını anlayamadım ...eurobond fiyaları çok açık...mesela ben aldıgımda eurobondlar baya bir iskontolu idi ..hazine bonosunda boyle bir iskonto sözkonusumu mesela 2026 ocak şubat vadeli bir hazine bonosu almak istedm 100 bin tl için bir örnek verebilirmisiniz ne kadar öderim kupon ödemesi varmi ? kümülatif kazanc ne olur ?
    Hazine bonoları genel olarak iskontolu bonolardır.Örneğin Hazine 1 yıl vadeli üzerinde 100 TL yazan bir bono için ihaleye çıktı.İhale 80 TL olarak sonuçlandı.Manası bankalar 80 TL ödeyecek ve 1 yıl sonra bononun itfasında Hazineden 100 TL alacak demek oluyor.Dolayısıyla bu bononun 1 yıllık getirisi 100/80=1.25 veya %25'dir.
    Bu 1 yıl boyunca bononun fiyatı dalgalanır,fiyatı 80 TL'nin üstüne çıkmışsa bono değerlenmiştir(faiz düşmüştür),80 TL'nin altına inmişse bono değer kaybetmiştir(faiz yükselmiştir.)Dolayısıyla vade sonuna kadar beklenmeyip,aradaki bir dönemde eldeki bono satılırsa piyasadaki gelişmelere göre alım-satım karı ya da zararı oluşabilir,vade sonu beklenirse elde edilecek getiri bellidir.Kuponlu TL tahviller olarak şu anda TÜFE'ye endeksli tahviller var ama bankalar bu tahvilleri pek satmıyorlar.

Uzun vadeli tahvillerde hesaplama nasıl olur:

Diyelim ki;Sene başında %10 olan 10 yıllık tahvil faizi bugünkü ihraçta %28.12 olmuş. Bu şekilde yazınca önemi anlaşılmıyor; şöyle anlatalım: Dönem sonu 100 bin lira ödeyeceğiniz tahvili bugün %28.12 bileşik faizle ihraç ederseniz alıcı 8391, %10 ile ihraç ederseniz 38555 TL öder. Arada 4.6 kat fark oluşur.Hesaplaması nasıl yapılıyor:

1.1'in onucu kuvveti:2.59374
    100 000/2.59374=38554.4 TL

1.2812'nin onuncu kuvveti:11.9171
    100 000/11.9171=8391.3 TL.

Gelecek yıl için yatırım seçenekleri ile ilgili öngörülerimi 1 ay önce burada paylaşmıştım.Şu anda bu öngörülerimde değişiklik yok.

https://www.cnbc.com/2024/12/12/chin...g-meeting.html

China stresses plans to boost growth at top agenda-setting meeting

8.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Hazine bonoları genel olarak iskontolu bonolardır.Örneğin Hazine 1 yıl vadeli üzerinde 100 TL yazan bir bono için ihaleye çıktı.İhale 80 TL olarak sonuçlandı.Manası bankalar 80 TL ödeyecek ve 1 yıl sonra bononun itfasında Hazineden 100 TL alacak demek oluyor.Dolayısıyla bu bononun 1 yıllık getirisi 100/80=1.25 veya %25'dir.
    Bu 1 yıl boyunca bononun fiyatı dalgalanır,fiyatı 80 TL'nin üstüne çıkmışsa bono değerlenmiştir(faiz düşmüştür),80 TL'nin altına inmişse bono değer kaybetmiştir(faiz yükselmiştir.)Dolayısıyla vade sonuna kadar beklenmeyip,aradaki bir dönemde eldeki bono satılırsa piyasadaki gelişmelere göre alım-satım karı ya da zararı oluşabilir,vade sonu beklenirse elde edilecek getiri bellidir.Kuponlu TL tahviller olarak şu anda TÜFE'ye endeksli tahviller var ama bankalar bu tahvilleri pek satmıyorlar.

Uzun vadeli tahvillerde hesaplama nasıl olur:

Diyelim ki;Sene başında %10 olan 10 yıllık tahvil faizi bugünkü ihraçta %28.12 olmuş. Bu şekilde yazınca önemi anlaşılmıyor; şöyle anlatalım: Dönem sonu 100 bin lira ödeyeceğiniz tahvili bugün %28.12 bileşik faizle ihraç ederseniz alıcı 8391, %10 ile ihraç ederseniz 38555 TL öder. Arada 4.6 kat fark oluşur.Hesaplaması nasıl yapılıyor:

1.1'in onucu kuvveti:2.59374
    100 000/2.59374=38554.4 TL

1.2812'nin onuncu kuvveti:11.9171
    100 000/11.9171=8391.3 TL.

Gelecek yıl için yatırım seçenekleri ile ilgili öngörülerimi 1 ay önce burada paylaşmıştım.Şu anda bu öngörülerimde değişiklik yok.
    çok tşk ederim sn deniz43 emeginize saglık.

Sayfa 2313/2460 İlkİlk ... 1313181322132263230323112312231323142315232323632413 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •