selam arkadaşalr umarım herkes iyidir :D YILLARA GÖRE KARŞILAŞTIRM AYAPABİLECEĞİNİZ HİSSE BAŞI KAR ÇALIŞMAMI PAYLAŞMAK İÇİN GELDİM MALUM OLDUĞU ÜZERE ENFLASYON EDNEİYLE HİSSE BAŞI KARLARI KARŞILAŞTIRMAK ANLAMSIZ
VEİRLER
çeyreksel eps leri yabancı bir siteden aldım
cpı indeksini fred adlı siteden aldım
FORMUL VE MANTIK
FORMUL= hisse başı kar * cpı indeksi / baz yıl cpi (2024 yıl sonu cpi)
bu formul sayesinde örneğin 2013 ilk çeyrek hisse başı karı 2024 yıl sonuda yapmış gibi yani tüm çeyreksel karları 2024 te yapmış gibi düşünüyoruz ve çeyreksel hisse başı karları daha sağlıklı karşılaştıranbiyoruz örneğin 2015 ilk çeyrek te hissse başı kar (EPS) 0.660 tl EĞER BU KARI 2024 YIL SONU YAPSAYDI Düzeltilmiş Hisse başı kar (Adj_EPS) 6.914789 tl olacaktı
burdaki amaç hisse başı karların daha sağlıklı karşılaştırlabilmesi
kısaca ve daha sistmetik özetlersek
1- Bu formül, özellikle enflasyon etkisi altında olan verileri düzenler. Böylece, yılın farklı zamanlarındaki fiyat artışları ya da azalışları hesaba katılır ve veriler gerçek büyüme veya gerçek değişim göstergesi haline gelir.
2- Örnek: Eğer 2015'teki bir EPS değeri yüksek görünüyorsa, bu yüksek EPS değeri enflasyon nedeniyle olabilir. Ayarlanmış EPS, enflasyon etkisini ortadan kaldırarak daha doğru bir kıyaslama yapar.
3- Formül, farklı yılların verilerini karşılaştırılabilir hale getirir. Özellikle ekonomik göstergeler çok değişken olduğunda (örneğin, enflasyon oranları farklı yıllarda çok değişebilir), bu hesaplamalar, verilerin yıllar arasında daha karşılaştırılabilir olmasını sağlar.
4- Bu formül, bir şirketin ya da ekonominin gerçek performansını daha doğru bir şekilde yansıtır. Enflasyonun etkilerini kaldırarak, şirketin ya da ülkenin ekonomisinin gerçek büyüme oranını yansıtmaya çalışır.
5- Örnek: Bir şirketin gelirinin yıllık olarak artması, aslında sadece fiyatların artması nedeniyle olabilir. formül ile fiyat artışı hariç tutulduğunda, şirketin gerçek büyüme performansı daha net ortaya çıkar.
6- formül, uzun dönemli analizler yaparken çok faydalıdır çünkü yüksek enflasyon dönemleri ya da deflasyon gibi dönemlerde verilerin karşılaştırılabilirliğini sağlar.
7- Bu formül, ekonomideki uzun vadeli trendleri gözlemlemenize yardımcı olur. Enflasyonun zaman içindeki etkilerini göz önünde bulundurmazsanız, ekonominin gerçekten ne kadar büyüdüğünü ya da küçüldüğünü belirlemek zorlaşabilir.
KISACA
Formül, verilerin daha doğru ve karşılaştırılabilir hale gelmesini sağlar, çünkü ekonomik göstergeleri enflasyon etkilerinden arındırır ve bu sayede şirketler ya da ekonomiler arasındaki gerçek büyüme oranlarını ölçmenize yardımcı olur.



YATRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR
Tüm mesajlarım kendi subjektif ve kişisel görüşlerimi içerir ve asla yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri