Sayfa 641/641 İlkİlk ... 141541591631639640641
Arama sonucu : 5128 madde; 5,121 - 5,128 arası.

Konu: ARENA - Arena Bilgisayar

1.  Alıntı Originally Posted by Eagle24 Yazıyı Oku
    Sn Emirhan06 Size bilancodan anlayamadigim bir kismi sormak isterim.

31 Mart 2025 tarihindeki 6 nolu ticari alacaklar dip notunda 1.2 milyar faktoring sirketlerine gayri kabili rucu olarak devredilmistir yazmakta.

Faktoringe devredilen daha onceki bilancolardaki miktarlar:

2024 Aralik 1.4 milyar
    2024 Eylul 1.5 milyar
    2023 Aralik 1.8 milyar

Suan kalan 1.2 milyar ise bunlar paranin buyuk kismiyla faktroring alacaklarini odedilerse biz bir onceki alacak miktarini yaklasik 4.2 milyar seviyesinde gormemiz gerekmez miydi?Bir onceki bilancoya gore buradaki azalma 200 milyon gorunuyor?

Madem ticari alacaklari 6 civarindan 9 civarina bu sebepten cikti.Biz bunun detayini nerede gorecegiz?

Kisisel gorusumdur.Kesinlikle yatirim tavsiyesi degildir.Alan da satan da kendi bilir..
    Ben de mali tablolar üzerinden bu para nereye gitti sorusuna cevap bulamadım doğrusu. 31.03.2025 dip notlarda 1,2 milyar devir 01.01.2025 - 31.03.2025 döneminde devir edilen alacağı kast ediyor ama biz faktoringe devredilmiş ve heniz kapanmamış ne kadar tutar var onu bilmiyoruz çünkü geçmiş dönemde devredilip henüz tahsil edilmemiş veya kapanmamış ne kadar alacak var onu bilmiyoruz. Kabaca 3,2 milyar faktoring devredilen alacağın geri alınması bana makul gelmiyor, çeyrekler itibariyle milyon tl devir edilen alacak tutarları bu şekilde.
    31.12.2022 937
    31.03.2023 817
    30.06.2023 1659
    30.09.2023 1412
    31.12.2023 1857
    31.03.2024 1723
    30.06.2024 1777
    30.09.2024 1502
    31.12.2024 1418
    31.03.2024 1200

Maalesef faktoring işlemlerinden kaynaklı alacağın izini kaybettik, bu alacak sonuçta tahsil olacak ve kredi kapamasında kullanılacak vs. ama düşündüğümüzden düşük bir riskli mali tablo görmek biraz gecikecek.

Diğer taraftan yatırımcı ilişkileri cevap mailinde "Satış işlemini takip eden 30 günlük süre zarfında, vadesi gelen banka kredilerinden toplamda 89.256.287 Amerikan Doları kapama yapılmıştır." bu şekilde yazdı, hem vadesi gelen hem de banka kredisi kelimelerini kullanınca böyle bir sonuç beklemiyordum gerçekten.

2. Satın Alma Sözleşmesi'nde ("Anlaşma") yer alan şartları yerine getirerek 13.02.2025 tarihi itibarıyla Paynet'in hisse devir ve satış işlemini tamamlamıştır. Şirketimizin sahibi olduğu Paynet hisselerinin %100'ü İyzico'ya devredilmiştir. Anlaşma gereği Iyzico Paynet hisselerinin %100'ünün satın alım bedeli olarak Şirketimize 87.000.000 ABD Doları karşılığı 3.139.830.000 TL'si Hisse Alım Bedeli, 82.672.000 TL'si (2.290.718 ABD Doları) Net Nakit Varlık Tutarı olmak üzere toplam 3.222.502.000 TL (89.290.718 ABD Doları) ödeme yapmıştır.
    Yönetim Kurulu'muzun 06.05.2024 tarihli kararına uygun olarak satış işleminden elde edilen fonların en az %90'ını Şirketimiz mali yapısının güçlendirilmesini teminen muaccel hale gelen nakdi banka kredilerinin ödenmesinde kullanılacaktır.
    Pay sahipleri ve Kamunun bilgisine sunarız.
    İlgili duyuruların KAP linki:

3. Gayri kabili rücu kavramı, anladığım kadarıyla şu şekilde oluyor: Alacağını faktoringe devrettin, faktoring vadesinden önce sana alacağının %70-%80 lik kısmını ödedi. Ancak satılan ürünlerden bir kısmı ayıplı çıktı. Bu durumda Faktoring şirketine ayıplı mal bedelini geri ödemek zorundasın. Devredilen miktar bu şekilde devrediliyor galiba. Ancak bu bedelin tekrardan üretici firmadan mal veya ücret olarak karşılanması gerekmez mi?
    Burada yaptığım ve/veya yapacağım tüm paylaşımlar şahsi görüşlerimdir, asla yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez.

4.  Alıntı Originally Posted by İnatçı Bomberman Yazıyı Oku
    Gayri kabili rücu kavramı, anladığım kadarıyla şu şekilde oluyor: Alacağını faktoringe devrettin, faktoring vadesinden önce sana alacağının %70-%80 lik kısmını ödedi. Ancak satılan ürünlerden bir kısmı ayıplı çıktı. Bu durumda Faktoring şirketine ayıplı mal bedelini geri ödemek zorundasın. Devredilen miktar bu şekilde devrediliyor galiba. Ancak bu bedelin tekrardan üretici firmadan mal veya ücret olarak karşılanması gerekmez mi?
    Gayri kabili rücu faktoring eğer olur da faktoring şirketi alacağı tahsil edemez ise size rücu edemiyor ancak burada da %100 değil, ayıplı mal vs durumları bu kapsamda olmuyor. Gayri kabulü rücu faktoring olduğu için işletme faaliyetlerinden nakit akışların içerisine dahil ediliyor.

5.  Alıntı Originally Posted by lipsoz Yazıyı Oku
    Satın Alma Sözleşmesi'nde ("Anlaşma") yer alan şartları yerine getirerek 13.02.2025 tarihi itibarıyla Paynet'in hisse devir ve satış işlemini tamamlamıştır. Şirketimizin sahibi olduğu Paynet hisselerinin %100'ü İyzico'ya devredilmiştir. Anlaşma gereği Iyzico Paynet hisselerinin %100'ünün satın alım bedeli olarak Şirketimize 87.000.000 ABD Doları karşılığı 3.139.830.000 TL'si Hisse Alım Bedeli, 82.672.000 TL'si (2.290.718 ABD Doları) Net Nakit Varlık Tutarı olmak üzere toplam 3.222.502.000 TL (89.290.718 ABD Doları) ödeme yapmıştır.
    Yönetim Kurulu'muzun 06.05.2024 tarihli kararına uygun olarak satış işleminden elde edilen fonların en az %90'ını Şirketimiz mali yapısının güçlendirilmesini teminen muaccel hale gelen nakdi banka kredilerinin ödenmesinde kullanılacaktır.
    Pay sahipleri ve Kamunun bilgisine sunarız.
    İlgili duyuruların KAP linki:
    %10 Arena labs a hangi yolla mı aktarıldı.

Aklıma Yaşarlardaki karışık sistem geldi.

6. Bilanço ile ilgili tüm soruları Mali işler müdürü Fırat bey e sorabilirsiniz. Genel kurulda şirketin çok ketum olduğunu bazı konularda yatırımcıları aydınlatmadığı hususunu dile getirdik kendileri istediğiniz zaman beni arayabilirsiniz dedi.. Bu konuları isteyen arkadaş mail yoluyla veya yatırımcı ilişkilerine iletmek sureti ile Fırat Bey den bilgi alabilir diye düşünüyorum..

7.  Alıntı Originally Posted by Eagle24 Yazıyı Oku
    Sn Emirhan06 Size bilancodan anlayamadigim bir kismi sormak isterim.

31 Mart 2025 tarihindeki 6 nolu ticari alacaklar dip notunda 1.2 milyar faktoring sirketlerine gayri kabili rucu olarak devredilmistir yazmakta.

Faktoringe devredilen daha onceki bilancolardaki miktarlar:

2024 Aralik 1.4 milyar
    2024 Eylul 1.5 milyar
    2023 Aralik 1.8 milyar

Suan kalan 1.2 milyar ise bunlar paranin buyuk kismiyla faktroring alacaklarini odedilerse biz bir onceki alacak miktarini yaklasik 4.2 milyar seviyesinde gormemiz gerekmez miydi?Bir onceki bilancoya gore buradaki azalma 200 milyon gorunuyor?

Madem ticari alacaklari 6 civarindan 9 civarina bu sebepten cikti.Biz bunun detayini nerede gorecegiz?

Kisisel gorusumdur.Kesinlikle yatirim tavsiyesi degildir.Alan da satan da kendi bilir..

Şimdi hocam Paynetten gelen para nerelere gitmiş kalem kalem izini sürelim bilançoda.

Bir kere öncelikle Paynetten ne kadar net para girişi oldu onu söyleyelim. Paynetten 3.2 milyar TL geldi ama bunun 370 milyonu danışman şirkete komisyon olarak , 100 milyonu da üst yönetime prim olarak gitmiş görünüyor. Dolayısıyla 2,73 milyar TL nakit girişi oldu gibi duruyor.

200 milyon da vergiye gidecek ama tahakkuk ettirildi ama muhtelemen henüz ödenmedi. O yüzden onu hesaba katmayalım.

Şimdi bu 2,73 milyar TL nereye gitmiş bakalım.

Bilançonun aktifindeki kalemlerin yükselişi buraya para harcandığını gösterir , düşüşü ise buradan yeni nakit elde edildiğini gösterir.

Bu durumda bilançonun aktifindeki yükselişleri + , düşüşleri eksi yazalım , sonuçta artı kalırsa bu 2,73 milyarın bilançonun aktifinde nerelere gittiğini görürüz.

Sonrasında aynı şeyi bilançonun pasifinde yapacağız ama orada da yukarıdakinin tam tersi bir mantık olacak. Pasifdeki düşüşlere para harcanmış , yükselişlerde nakit elde edilmiş olunacak.

Şimdi aktifden başlayalım

Nakit ve Benzeri - 465
    finansal yatırım - 53
    Ticari alacak + 2850
    stoklar + 536
    Peşin ödenmiş giderler + 314
    diğer dönen varlıklar +188

net + 3370

Yani aktiflere 3.37 milyar TL bir para girişi olmuş.

Şimdi pasiflere bakalım

kısa vadeli borçlar - 58

ticari borçlar + 859

net + 801

Yani aktiflere 3,37 milyar para yatırılmış , pasiflerden ise 801 milyon kaynak elde edilmiş.

Bunu da netleştirirsek , nette 2,56 milyar TL para girişi olmuş aktiflere.

Paynetten gelen para ne kadar demiştik , 2,73 milyar TL.

Tabi bazı küçük kalemleri ve fiktif kalemleri hesaba katmadım. Ama buna rağmen 2,73 milyar liranın 2,56 milyar lirasının nereye gittiği yukarıdaki kalemlerden anlaşılıyor. Ağırlıklı olarak ticari alacağa gitmiş. Yani faktoringe. Dönem kapanışlarında çok fark görünmüyor olabilir ama ay içinde rakamlar yukarılara çıkıyor olabilir.

Bunun tamamı da faktoringe gitmedi belki de bazı ticari alacaklar hakikaten bu dönem arttı. Bir kısmı da böyle olabilir ama esaslı bir kesimin faktoringe gittiği belli. Çünkü ticari alacakların kendi kendine son 3 ayda 2,8 milyar TL artma ihtimali yok. Belki 300-500 milyonu gerçek yeni satışlardan artıştır ama 2,5 milyarı belli ki faktoringlerin kapanmasından kaynaklanıyor.

Bu arada krediler çok düşmedi görünüyor ama aslında kredilerin detayına bakınca orada da bir azalış var.

31.12.2024 tarihindeki kredilerin dağılımı , 112 milyon USD ve 176 milyon TL

31.03.2025 tarihindeki duruma baktığımızda 62 milyon USD ve 1,55 milyar TL

Yani yılbaşında banka kredilerinin neredeyse tamamı USD iken , 31 martta 50 milyon USD kredinin ödendiğini , buna karşılık , 1,375 milyar TL yeni TL kredi alındığını görüyoruz.

Yani burada da bir netleştirme yaparsak , mart sonu USD kurunu 38 kabul edersek , banka kredileri 525 milyon TL civarında azalmış görünüyor. Yani biz bilançoya bakınca bu düşüşü 207 milyon TL gibi görüyoruz ama gerçekte 525 milyon TL azalmış kur farkını hesaba katınca.

Bu arada neden böyle bir politika değişikliğine gittiler bilmiyorum. Yani full USD kredisi taşırken , 3 ayda bir anda % 55 USD , %45 TL krediye dönmüşler.

Yani acaba yakın gelecekte USD çok artabilir diye risk mi gördüler onu bilmiyorum. Yoksa hazır USD stabil giderken %7-8 faizle USD kredi kullanmak , %50 faizle TL kredi kullanmaktan daha iyiydi.

Uzun lafın kısası , nereden bakarsak bakalım paynet parasının büyük kısmı faktoringe gitmiş görünüyor , bunun dışında %20-25 gibi bir bölümü de , stoklara , verilen sipariş avanslarına , kredi kapamaya vesaire gitmiş gibi duruyor.

Ama dediğim gibi cari oranın 1'den 1,3'e çıkmasıdır asıl önemli olan. Yoksa paynet parasının tamamı ile banka kredisi de kapayabilirlerdi. Ama bu sefer de faktoring açıkta kalacaktı. Demek faktoring faizleri USD kredi giderinden daha yüksek ki , USD kredilerin tamamını kapatmak yerine faktoringleri kapatmayı tercih ettiler.

8. Sn Emirhan06,

Aciklamalariniz icin tesekkurler ancak ozellikle faktoring alacaklariyla ilgili belirsizlik bence hala devam ediyor soyle acikliyayim..

Sirkette bunu deklare etmis genel kurulda biz faktoring alacaklarini kapadik diye buyuk oranda diye ve bu kalem finansal tablolarda net borc kisminda gosterilmeyebiliyormus genel kurulda da bu konu gecmis.

Simdi bu para buyuk oranda ticari alacaklar kismina gitmis evet ama faktoring alacak detayi sizin aciklamaniza gore tamamen sirket insiyatifine kalmis.O kalemi istedigi gibi gosterip gelen parayi veya kazandigini yine faktoring borcumu kapattim diyebilir bundan sonras icin de.Ay ortasinda daha yuksek olabilir vs diye bakarsak burada suan gorunen 31 Mart itibariyle 1.2 milyar hala faktoring borcu kaldigi gorunuyor belki suan daha artti haberimiz yok buraya kadar hem fikir miyiz?

Bu faktoring borcunu da kendi insiyatifinde sirket istedigi gibi seffaf olmayacak sekilde kullaniyor gibi yorumluyorum ben ve bu hic hosuma gitmedi.

Yani sunu demek istiyorum.Burda bence bir onceki bilancolarda cok daha yuksek borclari olmasina karsin bunu ticari alacaklarda faktoring alacagi dip notuyla yatirimcilardan gizleyerek hatta ne kadar faktoring borcu kaldigi durumu da net anlayamadigimiz bir kurguda yatirimcilari kandirmislar gibi okuyorum bu durumu..

Sayfa 641/641 İlkİlk ... 141541591631639640641

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •