Sayfa 74/213 İlkİlk ... 2464727374757684124174 ... SonSon
Arama sonucu : 1700 madde; 585 - 592 arası.

Konu: Dowes

1.  Alıntı Originally Posted by şef Yazıyı Oku
    sn dowes, bir arkadaşım bimeks den tahvil almış, vade sonunda geri ödemesini yapamayacağını bildirmiş, ödeme için bir plan sunmuş. arkadaşım bu protokolü imzalayayım mı diye soruyor.
    kap da dünkü gönderisine baktım; 27.07.2017 tarihli "Borçlanma Aracı Yapılandırma Hakkında " konu başlıklı duyurumuzda belirtildiği üzere TRSBMKS91713 ISIN kodu olan tahvil TRSBMKS12230 ISIN kodu ile yeniden yapılandırılmıştır.
    şeklinde bir açıklaması var. bu yapılandırmayı kimle yapmış, emir vaki midir? elindeki tahvil, otomatik olarak bu yeni tahvil mi olmaktadır? bu tahviller şuan borsa da işlem görüyor mu?
    anlayamadığım nokta, borcunu dahi döndüremeyen bir şirket niçin hala borsa da işlem görmektedir? ve arkadaşıma tavsiyeniz nedir? yeni protokolü imzalasın mı? teşekkürler.
    Hukuki açıdan çok bildiğim bir konu değil. Aracı kurumuna sorması daha sağlıklı olur.

Tahminimce; ödeyemediği tahvil için tüm hak sahiplerine aynı yapılandırmayı sunuyor ve kabul edenlerle takas yapmış oluyor. Kabul etmeyenler ise haklarını yasal yollarla aramak durumunda, otomatik bir süreç olamaz.

Tahvilini ödeyememiş olması, borsada hemen işlemi durdurulmasını getirmez. Borsada pek çok şirket var borçları temerrüde düşen, çekleri yazılan vs... Borsada kottan çıkartılmanın süreçleri var, gözaltı pazarı vb. öncelikle özsermayenin erimesine ve hatta negatife düşülmesine bakılır. Her borç ödemeyen borsadan çıksa, bankalar ve büyük holdingler dışında senet kalmaz. Spor şirketlerinin mesela, borç ödediğini hemen hiç duymayız: hep yeni borçla eskiyi yapılandırırlar.

Mahkemeye başvurup da uzun ve pahalı yasal yollara başvurmayı düşünmüyorsa, protokolü kabul etmesi lazım gibi geldi bana.
    Forum kuralları 'nı okudunuz mu?

1. Siyaset, din ve futbol konularında fanatizm,
    2. İdeolojik tartışma ve kavgalar,
    3. Sonuna YTD yapıştırıp fiyat tahmini veya hedefi göstermek,
    4. Hisse başlıklarında hisse harici konular yazmak
    5. Silinecek bu tarz yazıları alıntılamak / cevaplamak...

Kurallara AYKIRIDIR.

2.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Sn Jondowes,

Ben de yukarıdaki konuyla ilgili bir şey sormak istiyordum. Bimeks gibi bir firmanın Tahvilini ödeyememesi durumunda firmayla daha kötü anlaşma yapmak yerine, alacak miktarı kadar meblağ için firmanın mağazalarda bulundurduğu ürünlere haciz koydurulabilir mi?. Yoksa zaten bu mallar da daha önceden bankalar tarafından haciz edildiğinden haciz edilecek mal ortada yok mudur?

Buna paralel özel sektörün çıkardığı tahvili ödeyememesi durumunda borcu veren tarafından haciz koyma işlemini engelleyen bir prosedür var mıdır? Böyle bir hukuki altyapının olabileceğini düşünüyorum zira örneğin Aynes adında bir firma çok rahatlıkla ben tahvilimi ödeyemiyorum diyebiliyor, fabrikalarının ve mallarının her bir borç veren tarafından haciz edilebileceğini bilse, bu adımı bu kadar kolay atamaz sanırım.

Bu tür tahvillerde bireysel olarak borç veren için borç alanın mallarını haciz etmek teknik olarak mümkün değil midir?

Bu tür tahviller ile kesinlikle bir ilgim yok ancak forumdaki bazı yatırımcıların ileride daha da mağdur olmasını engellemek için bu tür özel sektör tahvillerinin ne çeşit güvencelere ya da güvensizliklere sahip olduğunu açıkça ortaya sermek gerekli.

Yani özel sektör tahvili alanlar borç alan firmanın kuvvetli mekanizmalar ile korunduğunu bilmeli ve ona göre yatırım yapmalı.
    Örnek bazında çok değişir. Bir firma ilk kez borç ödeyemediğinde malları üzerinde icra yoktur. Ancak büyük ihtimalle bu firma zaten bankalardan da yüklü kredi kullanmış ve pek çok malını ipotek/rehin ettirmiştir. Bu nedenle borç ödeyememe durumuna geçtiğinde ortada "kapışılmaya müsait" varlıklar pek yoktur.

Borç ödeyememenin elbette ciddi sonuçları var. Herkes elini kolunu sallaya sallaya kaçamaz. Daha önceki varlıklarını kaybetmeyi kabul etmiş olması gerekir. Dikkat edilecek husus şu: hiçbir varlığı olmadan piyasaya borçlanmaya çıkmış bir firmanın bonosunu mu aldınız? yoksa malı fabrikası olan bir firmanın mı? Artı, bu firmanın banka vb. resmi borçları çok var mı, bonoyu almadan son bilançosunu iyice incelediniz mi? yoksa "faiz yüksekmiş" diyip hiç inceleme yapmadan mı aldınız... Dikkatsizce alınmış (alındığının farkında bile olunmamış) risklerin de elbette yatırımcıya bir sonucu olacaktır.

Kurallara AYKIRIDIR.

3. Ben tahvilimi ödeyemiyorum dediğinde zaten elindeki diğer varlıklar da bir şekilde daha *öncelikli* borç verenlerin haczindedir. Bu nedenle özel sektör tahvillerine Türkiye'nin şu ekonomik ortamında ve hukuki işleyişinde çok sıcak bakamıyorum.
    Her zaman basit sorular sormak iyidir, Bu firma bu borcu neden bankadan almıyor da tahvil çıkarıyor?. Sadece faizi yarım puan daha düşük olsun diye mi yoksa sıkıştığında sığınabileceği güvencelerin ve prosedürlerin bankanınkine göre borç alanı daha destekleyici ve koruyucu olduğu için mi?
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

sn dowes,
    27.07.2017 tarihli "Borçlanma Aracı Yapılandırma Hakkında " konu başlıklı duyurumuzda belirtildiği üzere TRSBMKS91713 ISIN kodu olan tahvil TRSBMKS12230 ISIN kodu ile yeniden yapılandırılmıştır.
    burasını tam anlayamadım. elimizde önceki kodlu tahvil var ise, bu yeni kodlu tahvilin sahibi mi olunuyor? değilse bu yeni tahvil sahibi kim oluyor?

5. Yukardaki dialoglar 1980 lerin başındaki ' Mevduat Sertifikası ' ve ' Kastelli ' dönemini anımsattı !
    Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
    Re-twittlediklerim katıldığım anlamına gelmez!

6.  Alıntı Originally Posted by şef Yazıyı Oku
    sn dowes,
    27.07.2017 tarihli "Borçlanma Aracı Yapılandırma Hakkında " konu başlıklı duyurumuzda belirtildiği üzere TRSBMKS91713 ISIN kodu olan tahvil TRSBMKS12230 ISIN kodu ile yeniden yapılandırılmıştır.
    burasını tam anlayamadım. elimizde önceki kodlu tahvil var ise, bu yeni kodlu tahvilin sahibi mi olunuyor? değilse bu yeni tahvil sahibi kim oluyor?
    Protokolü kabul edip varlıkları takas edenler... Yazılan çek yeni vadeli çekle değiştirilmiş gibi düşünün.

Kurallara AYKIRIDIR.

7.  Alıntı Originally Posted by british Yazıyı Oku
    Yukardaki dialoglar 1980 lerin başındaki ' Mevduat Sertifikası ' ve ' Kastelli ' dönemini anımsattı !
    Bunları almayın demek te bir yatırım tavsiyesi olacağından öyle demiyorum. Ama ben şahsi olarak bu dönemde bu tür tahvilleri almazdım diyorum. Adamın ödemiyorum demesine de gerek yok , yeniden yapılandırıyorum dese %15 faiz düştü %8'e. Git ziraat bankasına %9 ile mevduat yatır en azından devlete faydası dokunur.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

8. O dönemde sistem çıkmaza girmişti.

'İhaleyi' Kastelliye çıkararak 'güzide' firmalarımızı kurtarmışlardı ... ( bence )
    Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
    Re-twittlediklerim katıldığım anlamına gelmez!

Sayfa 74/213 İlkİlk ... 2464727374757684124174 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •