şimdi gökhan farkı mı başkası mı bilmem ama hissede epey bir maliyetlenme oluyor buralarda... bir şekilde buralardan alanlar eğer sabrederlerse muhtemeldir ki açıkçıları silkeleyip atabilirler. ondan sonrası nereye gider bilmiyorum...
şimdi gökhan farkı mı başkası mı bilmem ama hissede epey bir maliyetlenme oluyor buralarda... bir şekilde buralardan alanlar eğer sabrederlerse muhtemeldir ki açıkçıları silkeleyip atabilirler. ondan sonrası nereye gider bilmiyorum...
https://www.dunya.com/ekonomi/epdk-a...-haberi-807744
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik dağıtım şirketlerinin 2026-2030 döneminde uygulayacağı reel makul getiri oranını belirledi.
"EPDK, Elektrik Dağıtım Şirketlerinin Planlı Bakım Harcamalarının Tarife Hesaplamalarında Dikkate Alınmasına İlişkin Usul ve Esaslar'da da değişikliğe gitti"
"şebeke yatırımları kapsamında uygulama dönemi boyunca yapılacak, birim bedele tabi olmayan yatırım harcamalarının, ön kabulden geçmiş yatırım harcamaları hesaplamalarında dikkate alınacak tutarı, ilgili uygulama dönemine ilişkin ilk onaylanan yatırım planında yer alan şebeke yatırımları tutarının yüzde 10'unu aşamayacak."
"Yüzde 10 sınırını aşan proje bazındaki yatırımları ile ilgili yatırım planı revizyonu kurulun yetkisinde olacak"
Yüzde 10 sınırını aşan proje bazındaki yatırımları ile ilgili yatırım planı revizyonu kurulun yetkisinde olacak
EPDK nın tebliğleri
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...0251217-12.pdf
sanırım dağıtım tarafı biraz daha öne geçebilir. teknik ayrıntıları bilmiyorum bilenler anlatırlarsa sevinirim. işin garibi sn 101 in bu mezara kadar tabiri geçerli mi ne neredeyse CE;O kadar şirketi araştırmaya başladık
bir link daha
https://x.com/ykayav/status/2001299112457634131/photo/1
sn vedat yeşilkayanın tabloları bu konu ile ilgili
EPDK'nın 2026 yılı için (aslında 2026-2030 beşinci uygulama dönemini kapsayan) en önemli düzenlemesi, elektrik dağıtım şirketlerinin reel makul getiri oranını vergi öncesi %14,46 olarak belirlemesidir. Bu oran, şirketlerin yatırımlarından elde edeceği enflasyon üstü kazancı temsil eder ve tarife hesaplamalarında temel parametrelerden biridir.
Alarko Holding'e faydası şu şekilde:
Alarko Holding'in iştiraki olan Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ), Türkiye'nin 6 elektrik dağıtım bölgesinden birini (Konya ve çevresi) işletmektedir. Bu düzenleme doğrudan MEDAŞ'ı etkiler:Daha yüksek reel getiri oranı (%14,46), şirketin yatırım bazına (regülasyona tabi varlıklara) uygulanarak gelir tavanını artırır.
Dağıtım şirketleri için daha öngörülebilir ve cazip bir getiri ortamı yaratır, yatırımları teşvik eder.
Sonuçta Alarko Holding'in enerji segmentindeki karlılığını olumlu etkileyebilir (daha yüksek gelir ve potansiyel olarak hisse değeri artışı).
Önceki uygulama dönemlerine göre bu oran sektör için cazip kabul edilmekte olup, bazı yorumlarda elektrik tarifelerinde dolaylı yukarı yönlü baskı yaratabileceği belirtilse de dağıtım şirketleri açısından net pozitif bir adımdır.Ayrıca düzenlemede akıllı sayaç yatırımları, bakım esasları ve AR-GE projelerinin yaygınlaştırılması gibi ek kolaylıklar da yer alıyor ki bunlar da dağıtım şirketlerinin operasyonel verimliliğini artırabilir. Alarko'nun doğal gaz dağıtımı gibi başka enerji faaliyetleri EPDK düzenlemelerinden etkilense de, 2026'nın öne çıkan bu kararı elektrik dağıtımı odaklıdır.
Anlasilan 2026 da da bizi Enerji tarafi kurtaracak..
Tarim da sera kısmında 2026 da da pek umut yok..Umit abi de oyle dedi zaten..
Tarim tarafinin negatif götürürsünü Tohum gubre sanirim biraz telafi edecek..
Yer İmleri