Artan

15,73 10 12:43
231,90 9.96 12:38
65,30 9.93 12:43
144,10 9.58 09:55
18,62 9.47 12:43
Artan Hisseler

Azalan

208,80 -10 12:43
177,10 -9.96 09:55
13,41 -9.94 12:43
86,45 -9.57 12:43
261,75 -9.19 12:43
Azalan Hisseler

İşlem

4.650.178.542,50 12:43
4.410.216.487,50 12:43
3.756.187.385,21 12:43
2.365.695.616,92 12:43
2.169.340.447,70 12:43
Tüm Hisseler
Sayfa 388/390 İlkİlk ... 288338378386387388389390 SonSon
Arama sonucu : 3120 madde; 3,097 - 3,104 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1. Orta-Uzun vadede dünyadaki bütün taşları yerinden oynatabilecek bir gelişme(haber)...:
    "Çin, Litografi(Çip Üretim) makineleri teknolojisi geliştirdi!"

https://www.reuters.com/world/china/...ps-2025-12-17/

1-Kritik çip üretimi.
    2-Yapay zeka.
    3-Savunma sanayi.
    4-NVIDIA vb, üzerinden ABD piyasaları...

EK: Konu hakkında güzel bir X yorum gönderisi.

https://x.com/commiepommie/status/20...005625472?s=20
    Al,sat,tut,yakala,sık,bırak vb. tavsiye için aracı kurumunuzla görüşün.

2.  Alıntı Originally Posted by KısaVade Yazıyı Oku
    Orta-Uzun vadede dünyadaki bütün taşları yerinden oynatabilecek bir gelişme(haber)...:
    "Çin, Litografi(Çip Üretim) makineleri teknolojisi geliştirdi!"

https://www.reuters.com/world/china/...ps-2025-12-17/

1-Kritik çip üretimi.
    2-Yapay zeka.
    3-Savunma sanayi.
    4-NVIDIA vb, üzerinden ABD piyasaları...

EK: Konu hakkında güzel bir X yorum gönderisi.

https://x.com/commiepommie/status/20...005625472?s=20
    Beklenen bir gelişmeydi, sadece zamanı konusunda emin olamıyordu kimse.

Yazıdan sadece şu 2 parça bile kaçınılamaz gerçeği ifade etmiş:

"The West keeps framing this as 'theft' or 'espionage'. That's comforting, because it avoids the harder truth: You cannot permanently fence off foundational technology from a determined industrial power. History doesn't work that way. It never has."

"Sanctions didn't preserve dominance. They accelerated the end of it."
    Son düzenleme : deva-i dert; Dün saat: 23:51.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

3. Brent ham petrol varil fiyatı son 4 yıl içinde gördüğü en dip noktayı tekrar test etmeye yaklaştı.
    Clausewitz

4. BOJ beklentilere paralel 25 bps artırım yaparak politika faizini % 0,75'e çıkardı. Japonya yıllık TÜFE beklentilere paralel % 3,00 olarak gerçekleşti.

Şimdi buraya kadar her şey beklentiler dahilinde. Ancak tuhaf olan şeyler var: Japon tahvilleri epeyce artmış durumda ve tarihi zirvelerinde iken aynı zamanda Nikkei 225 endeksi de an itibariyle % 1,31 civarı artıda. Bu artışı bankalar mı sürüklüyor diye detaylara baktım, 2/3'ünden fazlası yeşil durumda. Asya borsaları Çin harici yeşil seyrediyor.

Biliyorum şimdi çıkıp birileri beklentiler zaten fiyatlanmıştı diyecek ancak öyleyse Japon tahvilleri tarihi zirvelerinde yeni rekorlar kırmaya devam ederken, neden Nikkei 2025 de aynı anda hem de bu faiz kararından sonra pozitif tepki vermiş durumda? Bir tek ben mi bu çelişkiden rahatsızım?

Japon Başbakanı ekonomiye ciddi bir miktarda para enjekte etmeyi planlıyorken BOJ'un aynı zamanda sıkılaştırma sürecine giriyor olması bir tek bana mı çelişkili geliyor?

Japon enflasyonu % 3,00 seviyelerinde seyrederken politika faizinin % 0,75 olması hala negatif reel faiz alanında olduğunu gösteriyor. Bu durum carry-trade'in devam edeceği anlamına gelebilir mi? Eğer öyleyse Japon tahvillerinin 2019 dibinden sonra sürekli artıyor olmasını ve son aylarda bu artışın parabolic bir hale gelmiş olmasını nereye koyacağız?

Nerden baksan çelişki, nerden baksan tutarsızlık. Sanki olan bizim dün çıktığımız pozisyonlara olacak gibi. Neyse hayırlısı diyelim.

Kendi kişisel görüşlerimdir, yatırım tavsiyesi içermez.
    Son düzenleme : deva-i dert; Bugün saat: 09:39.
    Clausewitz

5. Belki de acele ediyorum yorum yaparken. Geçen yıl 5 Ağustos 2024'te, Kara Pazartesi olarak anılan günde Japon borsası yıkıldığında da öncesinde BOJ faiz artırımı yapmıştı. Fiyat grafiklerine baktım Nikkei 225'in. Faiz artırımı olan gün 31 Temmuz 2024 Çarşamba ve o günü yeşil kapamış. 1 Ağustos Perşembe kırmızı, 2 Ağustos Cuma sert düşüş, 5 Ağustos Pazartesi çakılma gerçekleşmiş. 31 Temmuz günü borsa kapanış fiyatını baz alırsak 3 iş günü süren düşüş toplamda % 20 civarı bir kayba neden olmuş. Sonrasında gelen piyasaya müdaheleler ile aşağı yukarı 1 ay içinde endeks aynı seviyelere ulaşmış.

Bu sefer de benzer bir senaryo olabilir mi? Belki olur, belki olmaz.. Belki bazı dersler alınmıştır diyeyim. Ancak Japon ve Asya piyasalarını yakın takipten çıkarmamakta fayda var. Yani 2024 senaryosunu incelediğimizde çöküşün o gün değil, sonrasında 3 günde, her gün biraz daha hızlanarak geldiğini görüyoruz. Belki bu sefer çöküş daha uzun bir zamana yayılacak, belki Japon başbakanın ekonomi politikaları piyasaların hoşuna gidecek ve hiç olmayacak. Ve bu durum finansal piyaasalardaki çelişkilere ve irrasyonaliteye bir örnek olarak kalacak.

Elimizde kristal küre olmadığı için yarını maalesef öngöremiyoruz. Geçmiş zaten geçmişte kaldı. O nedenle bugüne ve fiyatlara odaklanmaya devam.

Kendi kişisel görüşlerimdir, yatırım tavsiyesi içermez.
    Clausewitz

6.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    "Sanctions didn't preserve dominance. They accelerated the end of it."
    Selamlar sn. deva-i dert
    Üretimin 2028-2030 arası başlayabileceği tahmin ediliyor ama bunlar batının çalışma ve sosyal güvenlik standartlarına göre yapılan tahminlerse pek dikkate almamak lazım zira Çinli test mühendisleri aileleriyle vedalaşıp uyku tulumlarını yanlarına alıp koyulmuştur işe.

Nvida hisseleri 4,3trilyon$ değerden dünyaya pazarlanıyor, Çinli rakibi 3 sene içinde, 500 milyar$'a muadilini verecekse sinirlenmekte haklılar. Sen adamın kızını hedef alıp onun üzerinden çirkin bir savaş başlatırsan kabaran milli duygular her türlü başarıya imkan verir. Yapay zeka ve Meta devriminin başlangıç kutlamalarını izledik son yıllarda, tıpkı 90'ların sonunda internet devriminin başlangıcı gibi. İkinci aşama başladığında ABD rakipsiz olmayacak gibi gözüküyor ve elektrikli araba dahil tüm teknolojik cihazlarda çok büyük fiyat rekabeti görebiliriz. Ukrayna savaşından bir örnek vereyim, son 1 yıldır savaşta dronlar ana silah haline geldi ve kullanım yetenekleri katlanarak arttı. Ucuz ve kolay temin edilebilir olmaları, uzaktan kumanda imkanları her iki taraf için de bir avantaj.

7.  Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    Selamlar sn. deva-i dert
    Üretimin 2028-2030 arası başlayabileceği tahmin ediliyor ama bunlar batının çalışma ve sosyal güvenlik standartlarına göre yapılan tahminlerse pek dikkate almamak lazım zira Çinli test mühendisleri aileleriyle vedalaşıp uyku tulumlarını yanlarına alıp koyulmuştur işe.

Nvida hisseleri 4,3trilyon$ değerden dünyaya pazarlanıyor, Çinli rakibi 3 sene içinde, 500 milyar$'a muadilini verecekse sinirlenmekte haklılar. Sen adamın kızını hedef alıp onun üzerinden çirkin bir savaş başlatırsan kabaran milli duygular her türlü başarıya imkan verir. Yapay zeka ve Meta devriminin başlangıç kutlamalarını izledik son yıllarda, tıpkı 90'ların sonunda internet devriminin başlangıcı gibi. İkinci aşama başladığında ABD rakipsiz olmayacak gibi gözüküyor ve elektrikli araba dahil tüm teknolojik cihazlarda çok büyük fiyat rekabeti görebiliriz. Ukrayna savaşından bir örnek vereyim, son 1 yıldır savaşta dronlar ana silah haline geldi ve kullanım yetenekleri katlanarak arttı. Ucuz ve kolay temin edilebilir olmaları, uzaktan kumanda imkanları her iki taraf için de bir avantaj.
    Ben o tarihi daha erkene çekebileceklerini düşünüyorum. Huawei'nin sahibinin kızına yapılanları, (Kanada'nın bu işte ABD ile ortak hareket ederek onu Vancouver havaalanında göz altına alıp uzunca bir süre ev hapsinde tutması gibi süreçleri), ABD ile beraber hareket edip Kanada dahil bir çok Batılı ülkenin Huawei'ye olan yaptırımları, hatta onu bazı terör oluşumları ile ilişkili gösterme çabalarını Çin'in unutacağını hiç sanmıyorum. "İntikam soğuk yenen bir yemektir." sözü devreye giriyor belki, kimbilir?
    Clausewitz

8. FED, BOE, ECB ve en son BOJ piyasa beklentilerine uygun faiz kararları aldılar. Hiç birinde sürpriz olmadı. Şimdi gündemde Ukrayna-Rusya savaşı ve ABD-Venezuela gerginliği var.

Trump'ın Venezuela ile ilgili açıklamalarını okudum, pek de şaşırmadım açıkçası. Trump, Hugo Chavez'in 2000'lerde Venezuela petrollerini millileştirip ABD petrol şirketlerinin ruhsatlarını askıya alması ile başlayan süreci ABD'ye karşı yapılan büyük bir haksızlık ve korsanlık olarak okuyor. Ama ABD petrol şirketlerinin orada yaptığı korsanlıkları, petrolün üzerindeki en büyük hakkın orada egemenlik hakkı bulunan Venezuela'ya ait olduğu gerçeğini nedense unutma eğiliminde. Yani kendi çıkarları ne ise ona göre konuşmayı yeğliyorlar. Latin Amerika'yı kendi arka bahçesi olarak gören bu zihniyete göre her Latin Amerika ülkesi ve iktidarında bulunanlar önce ABD çıkarlarını düşünmek zorunda, kendi milli çıkarlarını öne alanlar genelde askeri darbelerle ya da ekonomik yaptırımlarla, halkları sokaklarda isyanlara teşvik ederek devrildiler. Latin Amerika'nın kısır döngüsü de bu. ABD güç olarak tamamen zayıflamadıkça da oradan parmağını çekmemeye and içmiş durumda. Latin Amerika ülkeleri liderlerinin corruption iddialarının doğruluk payı belki tartışılmaz, ancak bunun mazeret gösterilerek sürekli ABD yanlısı liderleri iktidarlara taşımak için doğrudan ve dolaylı olarak yapılan operasyonları ve bunun sonucunda oluşan Latin Amerika'nın kanlı tarihi de pek gözardı edilemez. Sömürgecilik sadece şekil değiştiriyor, asıl oyuncuları ve kuklaları ile.
    Clausewitz

Sayfa 388/390 İlkİlk ... 288338378386387388389390 SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •