Artan

118,90 9.08 09:55
215,50 9 11:21
42,50 7.76 09:55
289,00 6.64 11:21
1.994,00 6.63 11:21
Artan Hisseler

Azalan

266,25 -9.97 11:21
27,74 -9.94 11:21
69,75 -9.94 11:21
170,30 -9.41 11:21
13,02 -8.05 11:21
Azalan Hisseler

Ýþlem

4.084.359.790,80 11:21
3.680.872.106,42 11:21
2.549.434.561,25 11:21
2.509.550.251,06 11:21
2.045.260.642,66 11:21
Tüm Hisseler
Sayfa 243/244 ÝlkÝlk ... 143193233241242243244 SonSon
Arama sonucu : 1945 madde; 1,937 - 1,944 arasý.

Konu: KONTR - Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Þ.

1. Sayýn yönetim bu ibrikçiyi ne zaman forumdan atacaksýnýz?

Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi

2. Sayýn nevriz,
    yatýrýmcý iliþkilerini aradigimizda telefonlara cikmiyorlar. Çýkýnca da kap map vsvs diyorlar. Alican Bey'in müdürlüðünde oluyor bunlar. Yatýrýmcisiyla iliskisi olmayan bir yatýrýmcý iliþkileri müdürlüðünden sorumlu bir mudur!

Ayný "kalite" emkel e taþýnýyor diye neden heyecanlandiginizi biraz daha açarsanýz biz de heyecanlanýrdik.
    Teþekkürler.

3. Yapay zekaya KONTR için bir þiir yazdýrýlmadýðý kalmýþtý, o da yapýlmýþ... Þiir de þiir olsa bari, her tarafý dökülüyor. Baþlýk tam bir trajikomediye dönmüþ. Buradan akýl devþirenin vay haline. "Þeyh uçmaz, mürid uçurur." demiþler ya, tam yerini bulmuþ.
    "Ýyi bir planýn en büyük düþmaný, mükemmel bir planýn hayalini kurmaktýr."
    Clausewitz

4.  Alýntý Originally Posted by simsek.otuken Yazýyý Oku
    Sayýn nevriz,
    yatýrýmcý iliþkilerini aradigimizda telefonlara cikmiyorlar. Çýkýnca da kap map vsvs diyorlar. Alican Bey'in müdürlüðünde oluyor bunlar. Yatýrýmcisiyla iliskisi olmayan bir yatýrýmcý iliþkileri müdürlüðünden sorumlu bir mudur!

Ayný "kalite" emkel e taþýnýyor diye neden heyecanlandiginizi biraz daha açarsanýz biz de heyecanlanýrdik.
    Teþekkürler.
    Sayýn simsek.otuken

çok eski tarhhlerden beri borsadayým en az 250 /300 þirkete zaman zaman yatýrým yapmýþýmdýr günlük girip çýktýklarýmla bu daha fazla olabilir inanýn çetelesini tutmadým ama öyledir. girdiðim kaðýtlarda bazen uzun vade takýldýklarýmda var bir yýl birkaç ay takýldýklarýmda var 20 yýldýr elimde olan ama hiç trade etmeden tuttuðum kaðýt bile var
    ileride çok iyi yerlere geleceðine inandýðým kaðýt olunca o þirkete yatýrým yaparým ve iyi takip ederim kontrolmatikte benim elimde beþ yýldýr trade etmeden tuttuðum bir þirket trade etmesini bilmiyor da deðilim ama ona tenezül etmedim buda bir tutum benim için

dolaysýyla sýk sýk yatýrým yaptýðým þirketlerin yatýrýmcý iliþkilerini ararým kafama takýlan anlayamadýðým konularda fikir edinmeye çalýþýrým
    bukadar çok þirketle muhatap olunca bir çok yatýrýmcý ilikilerinede ulaþmaya çalýþýyorum ,bunlar içinde kasýntýmý ararsýn seni aradýðýna piþman edenmi ararsýn en ufak bir bilgiyi aðzýndan kerpetenle alabildiðinizimi ararsýn ,bilgisiz ilgisiz olanýmý ararsýn þirketi yatýrýmcý kadar tanýmayanýmý birde hiç telefona ulaþamadýklarýnýz var kýsaca var oðlu var
    kontrolmatik þirketine Alican beye gelince Alican beyden önce birisi vardý aman allahým bana saç baþ yolduruyordu didiþ didiþ oluyorduk neyse bir genel kurul olsun seni orada þikayet edeceðim dedim genel kurul oldu dediðimi yaptým böyle yatýrýmcý iliþkileriyle siz yatýrýmcý küstürüp kaybedersiniz lütfen bunu deðiþtirin dedim kendiside oradaydý ,not aldýklarýný söylediler bizzat Sami bey not aldýrdý evet hemen ertesi gün KAP açýklamasý geldi Alican beyi görvlendirdiler daha sonraki genel kurulardada þahsen tanýþtýk ancak bu yakýnlýðý asla istismar etmedim Alican beyde bana özel hiç bir bilgi aktarmadý konuþtuðumuzun akþamý çok iyi haberler bildirdiler onun mutlaka haberi vardý ama bana en ufak bir imada dahi bulunmadý ,bu objektif ve dürüst tutumu benim çok hoþuma gitti ayrýca bazen sabýrlada sorularýma verebileceði sýnýrlar içinde bilgi aktardý buradada çok bilgili olduðunu gördüm yani benim için idealdi inþallah hep orada kalýr bunu derken tabi daha yüksek yerlere gelmesinide isterim hiç bir þey sonsuz deðildir.
    gelelim sorunuza inanýn bende bazý günler defalarca aramama raðmen çýkaramýyorum bu sadece kontrolmatikte deðil diðer þirketlerdede çokca olabiliyor
    ancak bunu anlayabiliyorum çünkü yatýrýmcý iliþkilerinden sorumlu insanlar bazen bir bardak çayý bile yudumlayamadýðý günler olabilir
    1-arayan sayýsýz yatýrýmcý var bunlarla görüþmek
    2-þirketle ilgili tüm bilgilere ulaþmak (kontrolmatiðin diðer iþtrakleride dahil)
    3-yönetimle yatýrýmcý arasýnda köprü olmak iletiþimi aktarmak
    4-KAP duyrularýný hazýrlamak ve bildirmek
    5-deðiþen SPK ve finas kurallarýný takip edip þirketi ona göre hatasýz yürütmek
    6- bilançolarý hazýrlamak
    7- bedelli yada bedelsizde izahname hazýrlamak ve SPK ya bildirmek
    8-ani geliþmeler karþýsýnda yönetim toplantýlarýna katýlmak bunlar bazen uzun saatleri alabiliyor
    9- bunlar aklýma gelen bir kaçý dahalarý mutlaka vardýr
    10- bu insanlar ne zaman yemek yiyecek ne zaman ihtiyaç giderecek kýsaca zor iþtir çok zor

o ndenle ben kaprisliler hariç tüm yatýrýmcý iliþkilerine hakverilmesi taraftarýyým ,tekrar ediyorum Alican beye bende bazen bir kaç gün ulaþamadýðým bile çok olmuþtur ,bazende santralden kaynaklanan durumlar olabilir

Alican beyin bir üst katagoride görevlendirilmesi beni hem sevindirdi hem þirketin ne kadar doðru bir karar verdiðini görünce herkesin batýyor dediði þirketin ne kadar doðru karar aldýðýný görünce umutvar oldum,yukarýda bazý özelliklerinden bahsettiðim Alican bey tabiri caizse bulunmaz hint kumaþýdýr keþke bütün þirketlerin böyle yatýrýmcý iliþkileri olsa
    ben dört beþ iþ batýrmýþ feleðin çemberinden geçmiþ bir insan olarak insanlarý tanýmakta pek yanýlmadým bu güne kadar,
    Þirketler kaliteli ve kabiliyetli kiþilerin omuzlarýnda büyür

5. https://www.youtube.com/watch?v=MSsGfuzcB_k

PROF DR. SONER GÖKTEN
    Deðerli izleyicilerim, deðerli dostlarým, hepinize iyi pazarlar. Yeni bir hafta geliyor. Bu pazar yayýnda paranýn yönünü konuþmayacaðým, küçük bir tavsiye vereceðim ama pazartesi ya da salý konuþuruz. Bugün daha önemli gündemler var. Özellikle finansal okuryazarlýk açýsýndan Uzaya üç yüz uydu göndereceði söylenen, depolama teknolojileri alanýnda anahtar teslim faaliyetler yürüttüðü iddia edilen ve medyada PR ve reklam anlamýnda müthiþ olarak lanse edilen bir teknoloji þirketimiz var: Kontrolmatik. Müthiþ derken, medyada bize bu þekilde yansýtýldýðý için söylüyorum. Buna inanan, güvenen çok sayýda yatýrýmcý var. Çünkü her zaman olduðu gibi hikâye satýn alýnýyor. Ancak bugün bu hikâyeye parasýný baðlayan yatýrýmcýlarýn önemli bir bölümü çok dertli, adeta sinir küpü hâline gelmiþ durumda.

Çünkü büyüme senaryosu tersine iþliyor gibi görünüyor. Hisse bu süreçte on iki bandýna kadar düþtü. Ortak satýþlarýný, hâkim ortak satýþlarýný gördük. Bedelliden sonra bile bu satýþlarýn ve KAP bildirimlerinin devam ettiðini gördük. Yaklaþýk doksan dört milyon lot civarýnda bir satýþtan söz ediyoruz. Aracý kurumlar ve kurumsal yatýrýmcý kisvesi altýnda, toptan alýþ satýþ pazarýnda on iki küsur fiyatlardan bu satýþlarýn gerçekleþtiði ifade edildi. Finansal okuryazarlýðýn ne kadar önemli olduðunu burada bir kez daha görüyoruz. Þunu net söyleyeyim: Meþruiyetle yasallýk arasýnda ince bir çizgi vardýr. Her yasal olan meþru deðildir, her meþru olan da yasal deðildir. Buradaki iþlemler yasal olabilir; ancak meþru olup olmadýðýna hep birlikte bakmak zorundayýz. Yasallýðý tartýþmaya açan þüphe var mý? Bana göre var ve þimdi bunu anlatýyorum.

Küçük yatýrýmcýlara özellikle þunu ifade etmek istiyorum: Lütfen her reklamý yapýlan, her parlatýlan hikâyeye bu denli kolay inanmayýn. Örneðin 21 Kasým 2025 tarihli takas daðýlýmýna baktýðýmýzda, 29-30-31 TL maliyetli alýmlar görüyoruz. Aracý kurumlarýn kim olduðu bazen bir þey ifade etmez, bazen eder; özellikle çok kýsa vadeli iþlemlerde buna dikkat edilmelidir. Bu alýmlardan sonra, 24 Kasým da bir haber ortaya çýkýyor; meþhur Tera haberi ve bir pay devri söz konusu oluyor.

Burada karþýmýza **KMT Teknolojik ve Finansal Yatýrýmlar AÞ** çýkýyor. Bu þirket, Þubat ayýnda Kontrolmatikin gerçek kiþi ortaklarý tarafýndan kuruluyor. Kontrolmatik hisseleri, bu þirkete sermaye olarak konuluyor. Dolayýsýyla KMT, Kontrolmatik’te önemli bir paya sahip oluyor. Fiilen hâkim ortaðýn iliþkili tarafý hâline geliyor; yani bir bakýma hâkim ortaðýn baðlýsý konumunda bir tüzel kiþilik ortaya çýkýyor.

Bu þirket neden kurulmuþtu? Özellikle altýný çiziyorum: Daha uygun finansman koþullarýna eriþmek için. Bu ifadeyi bir kenara not edelim. 24 Kasým daki KAP bildiriminde KMT diyor ki: Yüzde beþe ulaþan payýmý Teraya devrettim, Kontrolmatikeki payým yüzde yediye indi.Bu haberle birlikte hissede ciddi bir heyecan oluþuyor ve fiyatlar 35 TLlere kadar çýkýyor. Çünkü ne yazýk ki Türkiye de artýk þirket nedir, nakit akýþý nedir, ne yapýyor gibi sorularýn önemi ikinci plana atýlmýþ durumda. Hikâye anlatýlýyor, yatýrýmcýlar hücum ediyor.

Oysa 21 Kasýmda 29-30 TL bandýndan alým yapanlar, 24 Kasýmda bu hisseleri 34-35 TL seviyelerinden satýyor. Yani çok kýsa vadeli bir al-sat döngüsü var. Buradan açýkça Sermaye Piyasasý Kuruluna sesleniyorum: Bu tarihlerdeki takaslarý detaylý biçimde inceleyin. Ben kýsýtlý verilerle bile burada finansal açýdan ciddi bir þüphe görüyorum. Suçlama yapmýyorum, ancak içeriden öðrenenlerin ticareti var mý yok mu, bunun araþtýrýlmasý gerekir. Bu, þu anda ne olduðunu anlamaya çalýþan, baðýran, çaðýran, maðdur olduðunu düþünen yatýrýmcýlar için yapýlmalýdýr. Ayný zamanda TFRS ve Uluslararasý Deðerleme Standartlarý gereði, makul fiyat oluþumu saðlanmýþ mý, buna bakýlmalýdýr.

Þirketin nakit akýþý son derece kötü. Bunu defalarca söylüyorum. Sadece Kontrolmatik özelinde deðil; güneþ enerjisi panelleri, enerji depolama ve enerji iletim teknolojileri alanlarýnda Çinle rekabet son derece zor. Antidampingler bile bu sorunu çözmeyebilir. Bir þirketin bu alanlara yatýrým yapýyor olmasý, o þirketin mutlaka baþarýlý olacaðý anlamýna gelmez. Finansallara baktýðýnýzda, Kontrolmatikin nakit akýþýnýn ciddi biçimde problemli olduðunu görüyorsunuz. Kontrolsüz yatýrýmlarýn sonuçlarýný yaþýyoruz. Ortada henüz gerçekleþmemiþ bir pýrýltý var ama nakit yok.
    Buna raðmen hisse 35 TL lere gelirken, daha uygun finansman için kurulmuþ olan KMT satýþ yapýyor. Üstelik iki ayrý KAP bildirimiyle satýþ yapýyor. Sonrasýnda ne oluyor? Bedelli sermaye artýrýmý açýklanýyor, hisse bölünüyor, rüçhan süreci baþlýyor, fiili dolaþým oraný yüzde 60 a çýkýyor. Yetmiyor; bedelli varken bir de 12,80 TLden aracý kurumlara, toptan alýþ satýþ pazarýnda yaklaþýk 94 milyon lotluk satýþ açýklanýyor.

Bu arada Teraya yapýlan pay devrini de unutmayýn. Bu devir tahtadan yapýlmadý, borsa dýþý gerçekleþtirildi. Neden? Bu çok büyük bir soru iþareti. Krediniz mi vardý, borç mu ödediniz, yoksa Tera bu paylarý piyasada satmak üzere mi aldý? Tahta dýþý yapýlan her iþlem sorgulanmalýdýr. Otoritenin de bunu sorgulamasý gerekir.

Þimdi açýkça soruyorum: Nakit akýþý sýkýntýsýndasýn, bedelli yapýyorsun, fiili dolaþýmý artýrýyorsun ama büyüme hikâyesi anlatýyorsun. Bu yaptýklarýn anlattýðýn hikâyeyle örtüþmüyor. Bu iþlemler yasal olabilir ama verdiði algý açýsýndan meþru mudur? Bana göre deðildir. Sorulmasý gereken soru þudur: Bu satýþlar bedelliyi finanse etmek için mi yapýldý, yoksa bedelli sürecinde tahtaya likidite saðlamak ve yatýrýmcýyý çekmek için mi?

Kontrolmatik hâkim ortaklýðýna sesleniyorum: Nakit sýkýntýsýndasýnýz. Teraya devredilen paylarýn ne olduðu belirsiz. Daha uygun finansman ifadesi bu iþlemleri açýklamaya yetmez. Ortaklarýn bunu bilmeye hakký vardýr. Otorite detaylý açýklama istemelidir. Bu açýklamalarla bu iþler olmaz. Ben bir finans profesörüyüm; bu iþlemleri akademik ve teorik olarak anlamlandýrmakta zorlanýyorum. Hangi finansman saðlandý, hangi maliyet düþtü, hangi borç kapandý? Bunlar açýkça söylenmelidir.

Son olarak þunu söyleyeyim: Finansal okuryazarlýk eksikliði, liyakat sorunlarý ve bilgi kirliliði devam ettiði sürece daha çok Kontrolmatik vakasý görürüz. Spikerden ekonomist, emlakçýdan tasarruf uzmaný, her alandan uzman ürettiðimiz sürece küçük yatýrýmcý zarar görmeye devam eder. Yine de umutluyum; son düzenlemelerle nitelikli yatýrýmcý tanýmý sýkýlaþtýrýldý, fonlara yönelik denetimler artýyor. Önümüzde yalancý bir bahar olabilir; tahvil ve tahvil fonlarýnýn önümüzdeki dönemde önemli bir alternatif hâline geleceðini düþünüyorum.

Deðerli dostlarým, hepinize saðlýk, huzur ve bereket dolu bir hafta diliyorum. Kazancýnýz bol olsun. Saygýlar, sevgiler.

Bedelli döneminde böyle bir açýklama yapýlmasýnýn piyasa anlamý
    Asýl kritik nokta burasýdýr.
    Bedelli sermaye artýrýmý dönemlerinde:
    Yatýrýmcý güveni,
    Rüçhan kullaným motivasyonu,
    Fiyat istikrarý,
    Þirket anlatýsýnýn tutarlýlýðý hayati önemdedir.
    Bu dönemde yapýlan yüksek sesli, tek yönlü, þüphe merkezli açýklamalar:
    Yatýrýmcý psikolojisini baskýlar
    Kararsýz yatýrýmcýyý rüçhan kullanmaktan caydýrabilir
    Likiditeyi bozmaz ama algýyý bozar
    Bedelliye katýlým oranýný dolaylý etkileyebilir
    Bu, hukuken suç deðildir; ancak zamanlama açýsýndan etik ve sorumluluk tartýþmasý doðurur.

Bu açýklama hukuki bir sorun yaratmaz; ancak bedelli döneminde yapýlmasý, yatýrýmcý güvenini zedeleyebilecek algýsal ve etik bir baský oluþturur.
    Son düzenleme : carizma; Bugün saat: 08:15.

6. info@kontrolmatik.com
    yatirimci.iliskileri@kontrolmatik.com

Konu: Kamuyu Aydýnlatma Kapsamýnda Detaylý Açýklama Talebi (Kamuya Yansýyan Deðerlendirmeler Hakkýnda)

Sayýn Yetkili,

Þirketinizin son dönemde gerçekleþtirmiþ olduðu pay devirleri, bedelli sermaye artýrýmý süreci ve finansman yapýsýna iliþkin iþlemler hakkýnda, gerek yatýrýmcýlar gerekse sermaye piyasasý kamuoyu nezdinde çeþitli deðerlendirmeler yapýlmaktadýr.

Bu kapsamda, bir akademisyen tarafýndan kamuya açýk bir platformda paylaþýlan ve tamamý kamuya açýklanmýþ bilgiler, KAP bildirimleri ve piyasa verileri üzerinden yapýlan bir deðerlendirme metni tarafýmýzca da incelenmiþtir (EK-1).

Söz konusu deðerlendirme, herhangi bir kesin suçlama içermemekle birlikte; özellikle finansman yapýsý, pay devirlerinin gerekçesi, bedelli sermaye artýrýmý ile iliþkisi ve makul fiyat oluþumu konularýnda yatýrýmcýlarýn daha detaylý ve sayýsal açýklamalara ihtiyaç duyduðunu ortaya koymaktadýr.

Sermaye Piyasasý Kanununun kamuyu aydýnlatma ve þeffaflýk ilkeleri çerçevesinde, yatýrýmcý güveninin güçlendirilmesi adýna aþaðýdaki hususlarda detaylý bir KAP açýklamasý yapýlmasýnýn faydalý olacaðý kanaatindeyim:

KMT Teknolojik ve Finansal Yatýrýmlar AÞnin kuruluþ amacý kapsamýnda ifade edilen daha uygun finansman ifadesinin somut karþýlýðý;

Saðlanan finansmanýn türü, tutarý, vadesi ve maliyeti.

KMT tarafýndan gerçekleþtirilen pay devirlerinin;

Hangi finansal yükümlülüklerin karþýlanmasý amacýyla yapýldýðý,

Bedelli sermaye artýrýmý süreciyle doðrudan veya dolaylý bir baðlantýsýnýn bulunup bulunmadýðý.

Tera Yatýrýma gerçekleþtirilen pay devrinin;

Borsa dýþý gerçekleþtirilme gerekçesi,

Devir sonrasý paylarýn kullaným amacýna iliþkin bilgilendirme.

Bedelli sermaye artýrýmý ile saðlanan fonlarýn;

Kullaným alanlarý,

Önceki açýklamalarla karþýlaþtýrmalý güncel durumu.

Toptan alýþ satýþ pazarýnda gerçekleþtirilen iþlemlerin;

Þirketin likidite ve finansman yönetimi açýsýndan gerekçesi.

EK-1 de yer alan deðerlendirmelerin amacý yatýrýmcýlarý yönlendirmek deðil, kamusal bilgi seti üzerinden soru iþaretlerini görünür kýlmaktýr. Bu çerçevede yapýlacak açýk, net ve detaylý bir KAP açýklamasýnýn, hem bilgi kirliliðini azaltacaðý hem de yatýrýmcý güvenine katký saðlayacaðý düþünülmektedir.

Kamuyu aydýnlatma yükümlülüðünüz kapsamýnda göstereceðiniz hassasiyet için teþekkür eder, yatýrýmcý iliþkileri biriminiz aracýlýðýyla gerekli bilgilendirmenin yapýlmasýný rica ederim.

Saygýlarýmla,

EK-1: Kamuya Açýk Platformda Yayýnlanan Deðerlendirme Metni

https://www.youtube.com/watch?v=MSsGfuzcB_k

PROF DR. SONER GÖKTEN
    Deðerli izleyicilerim, deðerli dostlarým, hepinize iyi pazarlar. Yeni bir hafta geliyor. Bu pazar yayýnda paranýn yönünü konuþmayacaðým, küçük bir tavsiye vereceðim ama pazartesi ya da salý konuþuruz. Bugün daha önemli gündemler var. Özellikle finansal okuryazarlýk açýsýndan Uzaya üç yüz uydu göndereceði söylenen, depolama teknolojileri alanýnda anahtar teslim faaliyetler yürüttüðü iddia edilen ve medyada PR ve reklam anlamýnda müthiþ olarak lanse edilen bir teknoloji þirketimiz var: Kontrolmatik. Müthiþ derken, medyada bize bu þekilde yansýtýldýðý için söylüyorum. Buna inanan, güvenen çok sayýda yatýrýmcý var. Çünkü her zaman olduðu gibi hikâye satýn alýnýyor. Ancak bugün bu hikâyeye parasýný baðlayan yatýrýmcýlarýn önemli bir bölümü çok dertli, adeta sinir küpü hâline gelmiþ durumda.

Çünkü büyüme senaryosu tersine iþliyor gibi görünüyor. Hisse bu süreçte on iki bandýna kadar düþtü. Ortak satýþlarýný, hâkim ortak satýþlarýný gördük. Bedelliden sonra bile bu satýþlarýn ve KAP bildirimlerinin devam ettiðini gördük. Yaklaþýk doksan dört milyon lot civarýnda bir satýþtan söz ediyoruz. Aracý kurumlar ve kurumsal yatýrýmcý kisvesi altýnda, toptan alýþ satýþ pazarýnda on iki küsur fiyatlardan bu satýþlarýn gerçekleþtiði ifade edildi. Finansal okuryazarlýðýn ne kadar önemli olduðunu burada bir kez daha görüyoruz. Þunu net söyleyeyim: Meþruiyetle yasallýk arasýnda ince bir çizgi vardýr. Her yasal olan meþru deðildir, her meþru olan da yasal deðildir. Buradaki iþlemler yasal olabilir; ancak meþru olup olmadýðýna hep birlikte bakmak zorundayýz. Yasallýðý tartýþmaya açan þüphe var mý? Bana göre var ve þimdi bunu anlatýyorum.

Küçük yatýrýmcýlara özellikle þunu ifade etmek istiyorum: Lütfen her reklamý yapýlan, her parlatýlan hikâyeye bu denli kolay inanmayýn. Örneðin 21 Kasým 2025 tarihli takas daðýlýmýna baktýðýmýzda, 29-30-31 TL maliyetli alýmlar görüyoruz. Aracý kurumlarýn kim olduðu bazen bir þey ifade etmez, bazen eder; özellikle çok kýsa vadeli iþlemlerde buna dikkat edilmelidir. Bu alýmlardan sonra, 24 Kasým da bir haber ortaya çýkýyor; meþhur Tera haberi ve bir pay devri söz konusu oluyor.

Burada karþýmýza *KMT Teknolojik ve Finansal Yatýrýmlar AÞ* çýkýyor. Bu þirket, Þubat ayýnda Kontrolmatikin gerçek kiþi ortaklarý tarafýndan kuruluyor. Kontrolmatik hisseleri, bu þirkete sermaye olarak konuluyor. Dolayýsýyla KMT, Kontrolmatikte önemli bir paya sahip oluyor. Fiilen hâkim ortaðýn iliþkili tarafý hâline geliyor; yani bir bakýma hâkim ortaðýn baðlýsý konumunda bir tüzel kiþilik ortaya çýkýyor.

Bu þirket neden kurulmuþtu? Özellikle altýný çiziyorum: Daha uygun finansman koþullarýna eriþmek için. Bu ifadeyi bir kenara not edelim. 24 Kasým daki KAP bildiriminde KMT diyor ki: Yüzde beþe ulaþan payýmý Teraya devrettim, Kontrolmatikteki payým yüzde yediye indi.Bu haberle birlikte hissede ciddi bir heyecan oluþuyor ve fiyatlar 35 TLlere kadar çýkýyor. Çünkü ne yazýk ki Türkiye de artýk þirket nedir, nakit akýþý nedir, ne yapýyor gibi sorularýn önemi ikinci plana atýlmýþ durumda. Hikâye anlatýlýyor, yatýrýmcýlar hücum ediyor.

Oysa 21 Kasýmda 29-30 TL bandýndan alým yapanlar, 24 Kasýmda bu hisseleri 34-35 TL seviyelerinden satýyor. Yani çok kýsa vadeli bir al-sat döngüsü var. Buradan açýkça Sermaye Piyasasý Kuruluna sesleniyorum: Bu tarihlerdeki takaslarý detaylý biçimde inceleyin. Ben kýsýtlý verilerle bile burada finansal açýdan ciddi bir þüphe görüyorum. Suçlama yapmýyorum, ancak içeriden öðrenenlerin ticareti var mý yok mu, bunun araþtýrýlmasý gerekir. Bu, þu anda ne olduðunu anlamaya çalýþan, baðýran, çaðýran, maðdur olduðunu düþünen yatýrýmcýlar için yapýlmalýdýr. Ayný zamanda TFRS ve Uluslararasý Deðerleme Standartlarý gereði, makul fiyat oluþumu saðlanmýþ mý, buna bakýlmalýdýr.

Þirketin nakit akýþý son derece kötü. Bunu defalarca söylüyorum. Sadece Kontrolmatik özelinde deðil; güneþ enerjisi panelleri, enerji depolama ve enerji iletim teknolojileri alanlarýnda Çinle rekabet son derece zor. Antidampingler bile bu sorunu çözmeyebilir. Bir þirketin bu alanlara yatýrým yapýyor olmasý, o þirketin mutlaka baþarýlý olacaðý anlamýna gelmez. Finansallara baktýðýnýzda, Kontrolmatikin nakit akýþýnýn ciddi biçimde problemli olduðunu görüyorsunuz. Kontrolsüz yatýrýmlarýn sonuçlarýný yaþýyoruz. Ortada henüz gerçekleþmemiþ bir pýrýltý var ama nakit yok.
    Buna raðmen hisse 35 TL lere gelirken, daha uygun finansman için kurulmuþ olan KMT satýþ yapýyor. Üstelik iki ayrý KAP bildirimiyle satýþ yapýyor. Sonrasýnda ne oluyor? Bedelli sermaye artýrýmý açýklanýyor, hisse bölünüyor, rüçhan süreci baþlýyor, fiili dolaþým oraný yüzde 60 a çýkýyor. Yetmiyor; bedelli varken bir de 12,80 TLden aracý kurumlara, toptan alýþ satýþ pazarýnda yaklaþýk 94 milyon lotluk satýþ açýklanýyor.

Bu arada Teraya yapýlan pay devrini de unutmayýn. Bu devir tahtadan yapýlmadý, borsa dýþý gerçekleþtirildi. Neden? Bu çok büyük bir soru iþareti. Krediniz mi vardý, borç mu ödediniz, yoksa Tera bu paylarý piyasada satmak üzere mi aldý? Tahta dýþý yapýlan her iþlem sorgulanmalýdýr. Otoritenin de bunu sorgulamasý gerekir.

Þimdi açýkça soruyorum: Nakit akýþý sýkýntýsýndasýn, bedelli yapýyorsun, fiili dolaþýmý artýrýyorsun ama büyüme hikâyesi anlatýyorsun. Bu yaptýklarýn anlattýðýn hikâyeyle örtüþmüyor. Bu iþlemler yasal olabilir ama verdiði algý açýsýndan meþru mudur? Bana göre deðildir. Sorulmasý gereken soru þudur: Bu satýþlar bedelliyi finanse etmek için mi yapýldý, yoksa bedelli sürecinde tahtaya likidite saðlamak ve yatýrýmcýyý çekmek için mi?

Kontrolmatik hâkim ortaklýðýna sesleniyorum: Nakit sýkýntýsýndasýnýz. Teraya devredilen paylarýn ne olduðu belirsiz. Daha uygun finansman ifadesi bu iþlemleri açýklamaya yetmez. Ortaklarýn bunu bilmeye hakký vardýr. Otorite detaylý açýklama istemelidir. Bu açýklamalarla bu iþler olmaz. Ben bir finans profesörüyüm; bu iþlemleri akademik ve teorik olarak anlamlandýrmakta zorlanýyorum. Hangi finansman saðlandý, hangi maliyet düþtü, hangi borç kapandý? Bunlar açýkça söylenmelidir.

Son olarak þunu söyleyeyim: Finansal okuryazarlýk eksikliði, liyakat sorunlarý ve bilgi kirliliði devam ettiði sürece daha çok Kontrolmatik vakasý görürüz. Spikerden ekonomist, emlakçýdan tasarruf uzmaný, her alandan uzman ürettiðimiz sürece küçük yatýrýmcý zarar görmeye devam eder. Yine de umutluyum; son düzenlemelerle nitelikli yatýrýmcý tanýmý sýkýlaþtýrýldý, fonlara yönelik denetimler artýyor. Önümüzde yalancý bir bahar olabilir; tahvil ve tahvil fonlarýnýn önümüzdeki dönemde önemli bir alternatif hâline geleceðini düþünüyorum.

Deðerli dostlarým, hepinize saðlýk, huzur ve bereket dolu bir hafta diliyorum. Kazancýnýz bol olsun. Saygýlar, sevgiler.

7. Günaydýn arkadaþlar

Bu gün rüçhan hakký kullaným son günü 1,20 kuruþ olan katmercilerin bedellisini millet kullandý neden 20 kuruþ karý olacaðý için kontrolmatiktede sorunsuz kullanýlacaðý kanaatindeyim çünkü fiyat 12 liranýn üzerinde ,
    objektif ve dürüst bir adam prof ve akademisyen deðilse bile benim için ahlaksýz ve objektif olmayan bir akdemisyen ve proftan bin kat iyidir ,
    bu tür ahlaksýzlardan etkilenmemek için biraz araþtýrma ve okumaya zaman ayrýlmalýdýr düþüncesindeyim kendi kararlarýmýzý verebilmek açýsýndan bu çok önemlidir yoksa aðzý olan konuþur siz seyredersiniz

8. Kontrolmatik bu zorluklarý aþabilir. Ancak bu, her þirket için geçerli olan otomatik bir süreç deðil; bunun gerçekleþmesi üç somut þartýn yerine gelmesine baðlý. Bu þartlardan biri aksarsa, düþen sadece hisse fiyatý deðil, þirketin anlatýlan büyüme hikâyesi olur.

Aþabilir dememin nedeni, sorunun iþ modelinden deðil, finansman ve zamanlamadan kaynaklanmasýdýr. Kontrolmatikin temel problemi iþ yapamamasý deðil; ayný anda çok fazla projeyi ve yatýrýmý paralel yürütmesidir. Enerji iletim projeleri, enerji depolama, Pomega yatýrýmý ve yurtdýþý açýlýmlar doðru stratejik hamlelerdir; ancak bu alanlarýn tamamý uzun nakit döngüsü, yüksek CapEx ihtiyacý ve ciddi özkaynak baskýsý yaratmaktadýr. Bu nedenle bedelli sermaye artýrýmý ve pay satýþlarý þirketin zayýflýðýndan deðil, büyümenin artýk yalnýzca özkaynakla taþýnamayacak noktaya gelmiþ olmasýndan kaynaklanmýþtýr. Bu ayrým önemlidir.

Bedelli sermaye artýrýmý ile birlikte yapýlan toptan pay satýþlarýný bir kaçýþ olarak okumak teknik olarak eksik kalýr. Gerçekten bir çýkýþ niyeti olsaydý, satýþlar tahtadan, panik fiyatlarla ve daðýnýk alýcý profiliyle gerçekleþirdi. Oysa süreç; SPK onaylý, toptan, kurumsal ve nitelikli yatýrýmcýlara yapýlan satýþlarla ve bilanço temizliði hedefiyle ilerlemiþtir. Bu yapý Borsa Ýstanbulda nadir görülse de, küresel ölçekte büyümeden ölçeklenmeye geçen þirketlerde sýk kullanýlan bir finansman modelidir. Dolayýsýyla patron satýyor anlatýsý tabloyu tam yansýtmamaktadýr.

Asýl kýrýlma noktasý Pomegadýr. Belirleyici soru þudur: Pomega önümüzdeki 12-24 ay içinde nakit üreten bir varlýða dönüþecek mi? Eðer Meksika yatýrýmý devreye girer, kapasite doluluðu saðlanýr ve müþteri sürekliliði oluþursa, bugün eleþtirilen tüm finansman adýmlarý geriye dönük olarak erken alýnmýþ doðru önlemler þeklinde okunur. Ancak bu süreç gecikir veya ölçeklenemezse, yapýlan eleþtiriler haklýlýk kazanýr. Bu nedenle mesele geçmiþ kararlar deðil, önümüzdeki 4-6 bilanço dönemidir.

Prof. Gökten in eleþtirileri tamamen haksýz deðildir. Nakit akýþý üzerindeki baský, yatýrýmcý iletiþiminin zayýflýðý ve bazý adýmlarýn zamanlama riski konusunda haklý noktalar vardýr. Ancak her yasal iþlemi meþruiyet dýþýymýþ gibi ima etmek, þirketin iþ varlýðýný yok saymak ve tüm tabloyu tek bir “boþaltma hikâyesine indirgemek akademik bir analizden çok, tek senaryoya kilitlenmiþ bir yorum niteliði taþýmaktadýr.

Bir yatýrýmcý olarak söze, yayýnlara ya da tartýþmalara deðil; somut göstergelere bakarým. Pomeganýn üretim ve satýþ takvimi, bedelli sonrasý net borç/FAVÖK oraný, kurumsal yatýrýmcýlarýn 3-6 aylýk kalýcýlýðý ve nakit akýþ tablosunda operasyonel bir kýrýlma olup olmadýðý benim için belirleyici olur. Bu göstergeler olumluya dönerse Kontrolmatik bu dönemi atlattý derim; gelmezse doðru iþ, yanlýþ zamanlama sonucuna varýrým.

Sonuç olarak Kontrolmatik batýk bir þirket deðildir; ancak sabýrsýz yatýrýmcýya da uygun deðildir. Bu hisse ne kýsa vadeli bir trade konusudur ne de salt bir hikâye yatýrýmýdýr. Zaman, bilanço disiplini ve sabýr isteyen bir geçiþ sürecindedir.

Kim haklý çýkacak sorusunun cevabýný ne YouTube anlatýlarý ne de forum savunmalarý verecek; bilanço konuþacaktýr.

Sayfa 243/244 ÝlkÝlk ... 143193233241242243244 SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •