osman hocam haddıme değil ama konuya dahil olmuş gibi oldum.
şirket güzel kötü değil zaten bu tarz şirketlerin analizlerini benim yapmam saglıklı değil cunku sanayiler gibi değiller.
Ancak şöyle bir göz ucuyla incelediğimde şirketlerin karlı olması karının ivmesi her çeyrek azalsa dahi sonuçta pozitif bir değerde olması iyi birşey. Bana göre bu şirket kötü şirket değil.
Fakat en iyi varken neden sadece iyi olanı tercih edesin ki.
Yani şimdi kaydırılmış karını %20 %25 %30 %30 %30 %28 diye götüren bir şirket varsa.
sen gidip %20 %18 %14 %13 %12 diye giden bir şirketimi alırsın.
Fikirlerimizin cogu sızınle uyusuyor baska topıklerde sohbetlerımız oldu mantıklı akıllıca davranan bir insansınız. Ayakta alkışladıgım cok mesajınız olmustur.
kaydırılmışta baksan yıl yıl da baksan şirket 2016 yılındakı ıvmesını 2017 de biraz düşürdüğünü farketmişsindir. Karın hala artıyor olması iyi birşey altını çiziyorum fakat ivmenin düşüyor olması acaba 2018 de ivme dahada hızlanarak düşecek mi sorusunu sordutturuyor bana. Belkı yalın hocamda boyle düşünmüştür.
Kaydırılmışta kaydırılmamışta baksan ivmenin hareketini görebiliyorsun yanı bunlar zaten benzer şeyler baktıgımız veri aynı verinin farklı sekılde sunulmasından ıbaret.
Yani bence alınganlık gösterilecek birşey yok ve biraz objektif olabilmek lazım.
Ben yazılarınızda hissettiğim şey bu şirkete karşı bir sempatinizin o0ldugunu düşünüyorum. Ya sizde aldınız bu şirketi Yada size iyi kazandırdı, bilmiyorum ama yazılarınızdan gördüğüm hani borsa tabiriyle hisseye aşık olma deriz ya, ben öyle hissetim.
Arada duygusal bir bağ olunca. objektiflikten ve mantıktan uzaklaşıyoruz ve daha duygusal yaklaşıyoruz.
İvme hızının düştüğü sadece kaydırılmışlarda değil sizinde tabloda yayınladıgınız gibi yıllık baksanda düşüyor.
Mantıgın demeli ki evet 2016 yılı kadar hızlı büyümüyor büyümede bir yavaslama var. Bunu kabul ederek bu şirket yinede karı poztif dolayısı büyüme hızı yavaslamıs olsada büyüme hala var diye yatırım yapmaya değer buluyorsan sorun yok.
Ancak sen oyle bir anlatıyorsun kı yada öyle bir algıda anlatmışsın kı ben şöyle algıladım.
kaydırılmışları %30 %31 %32 %30 %29 %30 giden şirketi boşverin.
kaydırılmışları %30 %25 %20 %15 %10 giden lidfayı en iyi şirkettir gibi anlatmışsın.
kurdugun cumleler anlatıyor şirkete objektif bakamadıgını.
mesela "DEV" gibi İŞ BANKASI RAKIBI diyorsun.
"Adı gibi" LİDER OLMA HEDEFİ var diyorsun.
Yani dısardan gören birisi seni sanki LİDFANIN PATRONUYLA KONUSUYORMUSSUN SANIR.
öyle bir izlenim uyandırdın o yuzden bahsettım. Kötü birşey yapmıyorsun sadece dıs gözle bak bu şirket evet iyi bir şirket evet bu şirket sektorununde en iyi olabilir bunlarda sorun yok. evet gelecek yıl yine büyüyecektir bundada sorun yok.
Fakat biraz kapıyı aralayıp dısarda neler daha var diye baktıgında çok daha iyisini bulabılırsın.
BANVT mesela ivme hızlarına hem yıllıkta bak hemde kaydırılmışta bak.
senin hesaptan bakalım 2017/6 ile 2016/6 arasında %370 var. EFK yıllık bazda %230
yani yatırımcılar olarak amacımız bazı hisselerle aşk yaşama noktasında hareket etmek değil. bana para kazandıracak hisse karlılık ıvmesı en iyi olan hıssedır. BU bugun LİDFA ise alırım BANVT ise onu satar otekını alırım.
Hemde 3 ayda anında satarım o hisseyi daha iyisi buldugumda hiç gözünün yaşına bakmam/bakmamalıyızda. Banane bana para kazandıracak olan hangisi ise. ona dırek dalarım.
Bugune kadar benim aşk yaşadıgım bir hisse oldu BİMAS onu bile kaydırılmış karlarındakı ivmesi atıyorum %8 giderken. sadece bir çeyrek %1 oldu diye sattım. Hiç gözünün yaşına bakmam ivmenin pozitif olması geçtim öncekine göre ivme hızında sadece %8 den %1 e düştü diye satıyorum.
bence bu yontem saglıklı bir yöntem. ne gerek var abi daha iyisi varken sadece iyi olanı tercih edeyim ki. bu benim kılasık her topıkte yazdıgım bır cumledir.
Daha iyisi varken sadece iyi olanı tercih etmeyin.
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri