Sayfa 14/95 İlkİlk ... 412131415162464 ... SonSon
Arama sonucu : 754 madde; 105 - 112 arası.

Konu: TH ile Lebalep

1. Dünya merkez bankaları tek tek CBDC (central bank digital currency=merkez bankası dijital para birimi) yol haritaları üzerinde çalışıyorlar hatta bazıları planlarını açıklamaya bile başladı mesela Çin MB. Artık dünya merkez bankaları kendileri dijital para birimi çıkarıp bunları arz edecekler.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

2. Bir merkez bankasının arz ettiği kripto para birimi bitcoin veya ethereum gibi olmayacak çünkü bunların arkasında herhangi bir varlık yok, tamamen sanallar ve güvene dayalı bir sisteme sahipler. Öte yandan CBDC'nin arkasında varlık ve güvence olacak. Böyle bir durumda Bitcoin Ethereum CBDC ile rekabet edebilir mi?
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

3. Şu anda Bitcoin'in piyasa değeri 1.25 trilyon dolar, Ethereum ise yuvarlak 300 milyar dolar. Tüm kriptoları toplarsak ortaya 2 trilyon dolarlık bir toplam piyasa değeri çıkar. Bunların arkasında hiç bir varlık yok, tamamen sanal ve güvene dayalılar. Öte yandan tüm dünyadaki altın stoğu 200 bin tona yakındır, tüm altınların toplam piyasa değeri de şu anki fiyat bazında kabaca 10 trilyon dolardır. Arkasında hiç bir varlık bulunmayan kriptoların piyasa değeri, arkasında varlıkların en sağlamı bulunan altının %20'sine gelmiş. Çok anormal bir durumdur bu. Dönüp dolaşıp psikolojiye geliyoruz. Piyasa (sürü) psikolojisinin en önemli 2 bileşeni açgözlülük ile korku'dur. Şu anda kriptolarda açgözlülüğün açık ara ile en ön plana çıktığına şahit oluyoruz.

4. Piyasalarda, özellikle de borsalarda her zaman SDSBMK prensibi geçerlidir yani "Senden Daha Salak Birine Malı Kakalamak". Aslında buna İngilizcede "Greater Fool Theory" deniyor ve borsa ortamında her zaman geçerli olan bir teoridir. Bu teoriyi anlayamayan borsada para kazanamaz.

5. TR'de enflasyon rakamlarındaki bir çarpıklık dikkatimi çekti. Son 12 aylık TÜFE %16 civarında iken son 12 aylık ÜFE bunun 2 katı gibi ve %31 civarında. Üretici enflasyonu tüketicininkinin neden 2 katı acaba? İşte bu durum gayet net bir mesaj veriyor ve üreticinin sattığı maldan kâr elde etmediğini hatta zararına satış yaptığını söylüyor. Yüksek ihtimalle FIFO sistemini kullanıyor üreticilerin çoğu yani First In Fırst Out, en önce imal edilen ürünün çıkışı en önce yapılıyor, böylece maliyetlerdeki artışları satış fiyatına tam olarak yansıtmıyorlar. İster FIFO olsun ister LIFO, sonuç değişmiyor. Ortada bir talep krizi var, şirketler ayakta kalmaya çalışıyorlar, zararına da olsa mal satıp nakit akışını aksatmamaya gayret ediyorlar. Eğer piyasa toparlanırsa talep canlanacaktır, o zaman da ÜFE ürün fiyatlarına yansıyacak ve böylece TÜFE de artış eğilimine girecek. Özetle enflasyon canavarı ile baş etmek zorlaşacak.

6. Buradan çıkan sonuç şu: Yüksek enflasyon bizimle olmaya devam edecek. İşte bu gerçeğin ışığında yatırım yapılmalıdır ve yüksek enflasyon ortamında yatırım yapmaya uygun enstrümanlar hangileri ise onlara yönelmek lazımdır. Bunların başında gayrimenkul gelir. Gayrimenkul enflasyona karşı bir hedge görevi görür.

7. Çinlilerin binlerce yıl uyguladığı yatırım metodu şöyle: Eldeki parayı 3 e bölüp 1 payı gayrimenkule, 1 payı altına yatırıp diğer 1 payı da nakit olarak elde tutarak kısa/orta vade bazlı ticari fırsatları kollarlar.

8. Bana en çok sorulanların arasında şu soru var: Borsada vade ne anlama geliyor? Tanımlar şöyle:

1 haftaya kadar "günlük" vade
    1 hafta ile 1 ay arası "çok kısa vade"
    1 ay ile 3 ay arası "kısa vade"
    3 ay ile 2 yıl arası "orta vade"
    2 yıldan fazlası "uzun vade"

Sayfa 14/95 İlkİlk ... 412131415162464 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •