Sayfa 15/106 İlkİlk ... 513141516172565 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 113 - 120 arası.

Konu: Temettu Etkisizligi

1.  Alıntı Originally Posted by Pardayan Yazıyı Oku
    Erhan Bey, tüm yazdıklarınızı okudum, inanın farkındalık yaratma çabanızı ayakta alkışlıyorum, etkilenmedim desem yalan olur.

Bir sorum olacak, ben borsada yeni sayılırım, çevremde temettü yatırımcısı çok, bende onların gazına gelip İSYAT aldım, İSYAT mart sonunda temettü verdiği için şuan hisse fiyatı düşük, yazdıklarınızı okuyunca önümüzdeki temettü döneminde çıkmayı düşünüyorum. Lakin temettü versin ya da vermesin karlılığını uzun yıllar istikrarlı devam ettirecek şirket bulmak zor. Hadi diyelim bulduk, ekonomisi dışa bağımlı ve siyasi olaylardan etkilenen bizim gibi ülkelerde borsanın iniş dönemleri çok olur. Temettü işte bu noktada küçük yatırımcının sığınağı oluyor. Örneğin 17 Ağustos depreminde Tüpraşın rafinerisi yandı, o yıl bile tüpraş temettü verdi. 2001 krizinde yine aynı şekilde. Anlatmak istediğim tüpraş iyi hisse falan değil, bu dönemlerde sizin belirttiğiniz karlılık odaklı yatırım yapan biri ile temettü odaklı yatırım yapan birinin kar-zarar durumları aynı olur mu?

Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
    Maksadım etkilemek değil olağan birşey bilmeyenler için anlatıyorum.

Sorunuza geçelim.

Yazınızda bir çelişki var. Biraz kafa karısıklıgı oldugunu hissetim.

Öncelikle eğer paran düşükse yani 100 binin altında ise mesela sırf vergiden kurtulayım diye temettü den bir gün önce saat 5 gibi satıp ertesi gun sabah tekrar alman seni vergiden kurtarır lakin kucuk bir miktardaki portfoy için bunu yapmaya değmez.

Ayrıca İsyatın biklancosunda bir problem gördüğün içinmi satacaksın yoksa temettü veriyor diye mi ?

Temettü veriyor diye satıyorsan hata yaparsın. Bana isyatin bilancosunu beğenmediğim için cıkacagım demen lazım. Temettü verdiği için değil.

Karlılıgı istikrarlı şekilde devam edecek hisse bulmak zor evet geleceği kimse göremiyor sonuçta.

Siz nasıl buluyorsunuz karlılıgı istikrarlı sekılde devam edecek hisseyi ? Temettü veren hissenin karlılıgı istikrarlı şekilde devam edecek anlamımı çıkıyor ? Yada şirket biz her sene hep temettü dağıtırmıyız diyor ? Yani bunu senin merak ettiğin gibi bende merak ettim.

karlılıgı istikrarlı şekilde büyeyecek hisseyi sen nasıl buluyorsun mesela ?

Yazılarımı okumuş ancak matematiğin saglamasını yapmamış Veyahutta temettü kopyalaması konusunu anlamamışsınız...

Bence soruyu sorarken aklınızdan geçen sizin cevabını merak ediyorum.

Sizce fark ne olur ?

A şirketi ve B şirketi örneğiyle 2001 kriz veya rafine patlama olayını örnekleyin. Tıpkı benım 3 5 gonderıde yaptıgım gibi.

A şirketi TÜPRAŞ OLSUN RAFİNESİ PATLASIN VE TEMTTÜ DAĞITSIN YATIRIMCININ NE KAZANDIGINI ANLAT.

B ŞİRKETİDE TÜPRAŞ İKİZİ OLSUN ONUNDA RAFİNESİNİ PATLAT. SONRA Temettüyü kopyala bu şirkettede İKİ YATIRIMCININDA KAzANCINI ORATAYA KOY.

Bunu yapamayacaksan şu soruyu sormam lazım cunku anlasılamayan yer burası bence.

TEMETTÜ KOYAPALAMAK NASIL OLUYOR BANA ANLAT.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2. Şu noktayı not olarak belirteyim Genellikle temettü severlerin savundukları şey temettüye bir anlam yüklemek.

Yani temettü veriyorsa iyi hissedir. Temettü veriyorsa kar ettiğinin bir göstergesidir temettü veriyorsa istikrarlı kar eden firmadır gibisinden.

Temettüye bu anlamı yüklemek yanlış. Neden diyeceksiniz neyi yanlış diyeceksiniz.

Temettüye bu anlamı yüklediğinizde Yüksek temettü vermenin anlamı daha istikrarlı daha karlı ve daha yüksek kar eden şirket anlamına gelmeli.

Temettüyü düşük veriyorsa az kar eden istikrarı düşük şirket anlamı cıkar.

Hiç temettü vermiyorsada kötü şirket anlamı çıkar.

Bakın siz sadece temettüye bir anlam yüklediniz fakat bu yüklediğiniz anlam dolaylı olarak biraz önce saydıgım anlamlarıda içermek zorunda.

İşte bu bakış açısı sizi yanlışa götürüyor. YÜksek temetttü veren hisseleri alıyorsunuz cunku yukledıgınız anlam sizi buna sevk ediyor.

Düşük temettü hisselerini amıyorsunuz yükseldiğiniz anlam bunları az kar eden hisseler oldugunu söylüyor.

Hiç temettü vermeyen hisse zaten kötü şirkettir elenmiştir.

Gelelim bunun sonuçlarına:

YÜksek temettü dağıtan ancak sürekli banka borcu çeken şirketler var. Bu şirketin büyümesi normalde yıllık %40 olacakken banka borçları sebebi ile düşük yayınlanan kar dolayısıyla %20 yukarı gidebiliyor. Halbukı akllı bir şirket yönetici dış kaynaklar yerine iç kaynakları kullanmalıydı.

Keza yine temettüyü yüksek dagıtan bir hisse alıyorsunuz ertesi yıl temettü dağıtmayınca hisseyi satıyorsunuz ? temettüye bir anlam yüklemiştiniz istikrarlı kar eden şirket diye bu çıkarımınıza ne oldu bu sene temettü dağıtmadı diye istikrarsız şirkete mi dönüştü ?

Aselsan çok düşük temettü dağıtır son iki sene de %0,1 dagıttı. ancak şirket hisse değeri ucuyor Karıda öyle.

Yani bu şirket dış kaynaklar yerine iç kaynakları kullanarak yatırım yapıyor haliyle banka faizi ödemek zounda kalmıyor.

Ancak sizin temettüye yüklediğiniz anlam dolayısyıla aselsan asla portfoye giremez cunku aselsan büyümesi düşük istikrarsız kar eden bir şirket. baksanıza temettüsünü düşük veriyor cunku.

Bu temettüye anlam yükleminizin sizi ne kadar cok yanlışa götürdüğünü görmenizi isterim.

Bizi geçin amrıkadaki hisselere bakın. Amrıkada temettü dağıtan yüksek temettü dağıtan ile hiç temettü dağıtmayan veya cok düşük dagıtanlara bakın.

temettü dağıtırsa patron para çalaz diyorsunuz.

Nasıl çalamaz ya zaten temettü dağıtarak şirketin kasasında parayı cebe indirdi çalmasını gerektiren birşey kalmadı ki ?

Temettü sadece size değil patronunda cebine yatan bir para ve şirketten çıkan bir paradır.

Kalan parayı isterse yine çalar.

Ayrıca zaten temettüyü kopyalayabiliyorsunuz. Temettü dağıtmayan ancak calacagını düşündüğünüz bir şirket var ise siz hisse temettü dağıtmasa bile temettüyü kopyalayarak istediğiniz oranda temettüyü cebinize indirebilirsiniz.

Kaldı ki insan güvenmediği bir patronun şirketine nasıl ortak olur ? Zaten bir güvensizliğiniz varsa Temettü dağıtsada dagitmasada güvenmediğiniz bir patronla nasıl ortak olacaksınız ?
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..

3.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    @ekzi hüseyin öncelikle yazın için teşekkür ederim.

İşte senin gibi oturalım böyle örneklerle gidelim düzgünce meseleyi anlayalım anlaşalım..

cevaplara geçiyorum.

1-Bu konuda haklısın. Tabiki bizim borsamız ile amerıkan borsasını karşılaştırma yapmamız doğru değil. Fakat
    ...
    2-BU meseleye gelirsek.

....
    Gelelim senaryolarına süper bir örnek işte böyle şeylerle gelip konuyu daha iyi anlayacagınızı umıt ediyorum. Gelin bana örnekle gelin. Hatta örnegınizin saglamasınıda beraber yapalım. Ben bunların HEPSİNE AÇIĞIM...

Şimdi örnegınızde A şirketinin de B şirketininde AYNI KARI ELDE ETTİĞİNİ ANCAK BİRİNİN TEMETTÜ DAĞITIP DİĞERİNİN DAĞITMADIGINI EKLEMEMIZ GEREKIR AKSİ TAKDİRDE HANGİSİNİN DAĞA KARLI OLACAĞI DEĞİŞKENLİK GÖSTERECEKTİR BU MADDEYİ BELIRTMEDİĞİNİZ İÇİN BEN BELİRTMİŞ OLAYIM TÜM BILANCO KARLARI AYNI SADECE TEMETTÜ POLITIKASI FARKLI İKİ ADET İKİZ ŞİRKET ÜZERİNDEN SERNAYOLARINIZI YÜRÜTÜYORUM.

İki şirketinde hisse fiyatı 10 TL olsun. A senaryosu SEN OL B senaryosunuda ben uygulamış olayım.

A Senaryosundakı şirket isminede A hissesi Diyelim B senaryosundaki Şirket İSMİNEDE B hissesi diyelim.

A hissesi temettü dağıtsın.
    B hissesi temettü dağıtmasın.

....

Dikkat ettinmi cahil erhanın herhangibirşey analiz etmesine bu fiyat yüksekmi düşükmü demesine gerek kalmadı.

Senin temettü aldıgın tarihte cahil erhanda kendine temettü yarattı ? DİKKAT ET YÜKSEK FİYATMI DÜŞÜK FİYATMI TEKNIK ANALIZMIŞ FİLAN GIRMEDI SENIN TEMETTÜ ALACAGIN GUN AYNI SEKILDE TEMETTÜ ALMIŞ GİBİ YAPTI. TEMETTÜYÜ KOPYALADI ÜSTELİK VERGİSİZ.

üstelik lotları seninkine nazaran her geçen yıl azalmasına rağmen senle aynı getiriyi elde etti. ve bu ornegı istersen 100 yıl boyunca uzat cahil erhanın hiçbirzman lotları 0 a ulaşamaz.
    ----------------

Bravo Erhan Bey, gerçekten sizi bu kadar yorma niyeti ile sormamıştım ama azminize şapka çıkartıyorum

Ancak sanırım benim sorudaki beceriksizliğim yüzünden bir nokta tam olarak aydınlanmadı: Şimdi sizin maksadınızın da benim ki gibi BİST şirketleri üzerinden giderek somut bir gönül mutmainliğine ulaşma olduğunu varsayarak atladığım noktayı izah edecek olursam:
    Ben soruda temettü veren şirket olarak somut bazı örnekler vermiştim (tekrar etmem gerekirse geçmiş yıllar performansına bakarak Hektaş, Aksa vb yazmıştım), aslında sorudaki ikinci senaryoda alacağımız şirket veya şirketleri yine BİST üzerinden somutlaştırmayı size bırakmıştım (burada siz de benim gibi geçmiş performanslardan yola çıkarak bir somutlaştırma yapmanızı beklemiştim) ama siz cevabınızda B şirketi diyerek soyut bir şirket üzerinden senaryonuzu yürüttünüz. Aslında somut örnek/örnekler üzerinden gitseydiniz BİST kapsamında bu tür bir şirket bulmak için çok üst düzey ekonomi ve şirket analizi becerisine ve yeterli zamana sahip olmak gerektiği ortaya çıkabilirdi. Veya benim sorudaki maksadım hasıl olacak siz gerçekten ikna edici somut örneklerle bizi mutmain edecektiniz.

Derdimi anlatabilmişimdir umarım. Tekrar saygılar selamlar
    ""Koyun verdi kuzu verdi süt verdi, Yemek verdi ekmek verdi et verdi,Kazma ile döğmeyince kıt verdi...
    Benim sadık yârim kara topraktır" Koca Veysel

4.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    http://www.acikders.org.tr/file.php/...s/Ders-a-6.pdf

bu dökümanı boş yere paylasmadım bana inanmadınız bari buna inanın diye paylaştım gördüğünüz gibi bunu sadece ben değil bu adamda açıklamış. YUkardakı gönderidede bunun nasıl oldugunu anlattım!!!!!

Sayın Topik Okurları ;
    Yukarıdaki Erhan bey’in gönderisinde, ilgili slaytın başlığı “M&M TEMETTÜ ETKİSİZLİĞİ” imiş ; en altta ilgili yazının kaynağı olarak gösterilen “FİNANS TEORİSİ II” KİTABI 2003 yılında basılmış olmakla beraber adı geçen “M&M” in 1961 yılında yazdıkları “TEMETTÜ İLGİSİZLİĞİ TEORİSİ” nden alıntı imiş. Aşağıdaki linkteki çalışmanın 12.sayfası)
    http://openaccess.ogu.edu.tr:8080/xm...pdf?sequence=1

Adamlar 1961 de bir teori yazmışlar, Prof.Dr. Dirk Jenter bu teoriyi kitabına koymuş ve amerikanın en ünlü işletme fakültesinde (MIT) lisansüstü seviyede ders kitabı olarak okutuluyor/muş.
    Yani düşünebiliyormusunuz bu ne demek ? Amerikan işletme fakülteleri 1961’den bu yana temettünün etkisizliğini biliyor ve lisansüstü olarak en iyi işletme fakültelerinde öğretiyorlarmış…. Böyle olunca tabiidir ki ülkemizin işletme fakültelerinin de bu konudan haberi vardır diye düşünmek yanlış olmaz (yukarıdaki link Eskişehir Osmangazi Üni. de yapılanbir çalışma mesela...).

O zaman , Gizmen Bey’ in aşağıdaki çalışmasındaki getiriyi nasıl açıklamalıyız ?
    http://bigpara.hurriyet.com.tr/bigpa...urma_ID985711/

5.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    GÖRECEKSİNKİ HALA İKİ ŞİRKETİN YATIRIMCISIDA AYNI PARAYI KAZANMIŞ.
    Bende onu diyorum.

Diğer başlıktaki arkadaşın sorduğu soruya verginiz ilk cevapta, ikinci yılda A şirketi verdiği temettüleri ekleyince 130 lira yaparken, B şirketi 132 lira yapıyordu. Arada fark vardı.

Temettü için hisse alıyorsam uzun vadeli alırım, dolayısıyla temettüyü harcamam, hisse alırım. Benim için bir şey değişmez. 2nci paragrafı bu nedenle yazmıştım.

2 şirketinde yatırımcısı aynı parayı kazanıyorsa neden temettü vermeyen şirkete yatırım yapayım?

6.  Alıntı Originally Posted by tcspirit Yazıyı Oku
    Bende onu diyorum.

Diğer başlıktaki arkadaşın sorduğu soruya verginiz ilk cevapta, ikinci yılda A şirketi verdiği temettüleri ekleyince 130 lira yaparken, B şirketi 132 lira yapıyordu. Arada fark vardı.

Temettü için hisse alıyorsam uzun vadeli alırım, dolayısıyla temettüyü harcamam, hisse alırım. Benim için bir şey değişmez. 2nci paragrafı bu nedenle yazmıştım.

2 şirketinde yatırımcısı aynı parayı kazanıyorsa neden temettü vermeyen şirkete yatırım yapayım?
    sırayla gideceğim...

Aynen oyle yani temettü almamış gibi yapmış olursun.

"aynı parayı kazanıyorsa neden temettü vermeyen şirkete yatırım yapayım?"

Aynen oyle yapabilirsin sorun yok yani bende diyorum temettü veren hissede alabilirsiniz diyorum.

fakat

aynı soruyu diğer arkadaşlara tersten soruyorum iki yatırımcıda aynı şeyi kazanıyorsa neden illa temettü verene yatırım yapıyorsun diyorum :D

Onlarda illa öle yapacaz diyorlar fakat bakın ben ikiside olabilir cunku aynı seyı kazanıyoruz gordunuzmu diyorum yani ben her ikiside okey diyorken.

Arkadaşlar her ikiside okey demiyor Neden demiyor neden onlarda bu hesaplamayı yapıp yaw ikiside aynı seymıs ozman ha vermiş ha vermemiş farketmez

DİYEMİYOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

gariplik orda

7. Erhan Bey merhaba ;

Forumu az çok okudum. Daha önceden de takip ettiğim bir yorumcusunuz. Size şöyle bir soru sormak istiyorum.

Kar eden şirket değeri artar burda hem fikiriz. İllaki kar dağıtması gerekmez. Fakat şirketin karının gerçek mi yoksa bilanço süslemesi mi olduğunu ancak reel olarak elimize geçince anlarız. Uzun yıllar yüksek kar rakamları yazmış bu karı dağıtmamış, fakat daha sonra tek kuruş dağıtmadan içinin boş olduğu anlaşılıp batıp giden firmalar mevcut. Yani kısaca sorum şu ? Temettü ödeyen şirket ettiği karın gerçek olduğunu ispat açısından temettünün bir güven anlamına geldiğini göstermez mi ? şahsen 2 şirket olsa ve biri dağıtsa karı diğeri dağıtmasa. dağıtan firma 5 yıl sonra batsa ben en azından 5 yıl temettü almış olurum. Lakin hep kar açıklayan firma kar dağıtmayıp 5 yıl sonra batsa bilançoda kar yazsa ne olacak ? ABD gibi denetimin süper olduğu bir ülkede yaşamıyoruz ... Denetim olmayan bu ülkede ortak illaki temetü yoluyla kasayı boşaltmaz :D bilabçoda kar gördüğün rakkam pek ala hayal ürünü de olabilir. Elindeki hisseleri el altından satmak için Merak ettiğim için sordum .. sanırım benim bilmediğim bir başka konu var bunla alakalı ?

8.  Alıntı Originally Posted by ekizhuseyin Yazıyı Oku
    ----------------

Bravo Erhan Bey, gerçekten sizi bu kadar yorma niyeti ile sormamıştım ama azminize şapka çıkartıyorum

Ancak sanırım benim sorudaki beceriksizliğim yüzünden bir nokta tam olarak aydınlanmadı: Şimdi sizin maksadınızın da benim ki gibi BİST şirketleri üzerinden giderek somut bir gönül mutmainliğine ulaşma olduğunu varsayarak atladığım noktayı izah edecek olursam:
    Ben soruda temettü veren şirket olarak somut bazı örnekler vermiştim (tekrar etmem gerekirse geçmiş yıllar performansına bakarak Hektaş, Aksa vb yazmıştım), aslında sorudaki ikinci senaryoda alacağımız şirket veya şirketleri yine BİST üzerinden somutlaştırmayı size bırakmıştım (burada siz de benim gibi geçmiş performanslardan yola çıkarak bir somutlaştırma yapmanızı beklemiştim) ama siz cevabınızda B şirketi diyerek soyut bir şirket üzerinden senaryonuzu yürüttünüz. Aslında somut örnek/örnekler üzerinden gitseydiniz BİST kapsamında bu tür bir şirket bulmak için çok üst düzey ekonomi ve şirket analizi becerisine ve yeterli zamana sahip olmak gerektiği ortaya çıkabilirdi. Veya benim sorudaki maksadım hasıl olacak siz gerçekten ikna edici somut örneklerle bizi mutmain edecektiniz.

Derdimi anlatabilmişimdir umarım. Tekrar saygılar selamlar
    hmmm anladım... yanlış anlamışım ben sizi.

Bu konuda daha önce araştırmam olmadı bist üzerinde fakat Göz gezdirmişliğim vardır. Bir tane bulmuştum. Bundan 3 sene kadar öncesinde Altınyıldızdı Şimdi googlede aratırken buldum.

Hiç temettü dağıtmıyor

Daha sonra ismimi değişti öyle birşey oldu şimdiki ismi BOYP

İncelemek isterseniz https://tr.investing.com/equities/altinyildiz/

2002 yılında 0,70 kuruşmuş bugun son fıyatla 50 TL

71 Kat mı ediyor sanırım oyle.

froto en bildigim güzel istikrarlı temettü dagıtan hissemiz. Benımde sevdigim bir hissedir kendileri.

aynı tarihte 1,26 TL imiş bugun 37 TL

29 Kat getiri üretmiş.

Somut bir örnek Fakat yine söylüyorum ben haklıyı haksızı aramıyorum.

Benim derdim temettünun mantık ve mantalıtesini tıpkı derslerde okutuldugu üzere anlamanız kuru kuruya temettü hisse almamanız bilinçli hisseleri Almanız yönünde bu temettü dağıtanda olabilir dagıtmayan hissede olabilir.

Size kalsa Boynerı hayya almazdınız fakat 2002 yılında aynı görüşte olmayan birisi 71 kat kazanırken cocugune temettü yatırımı yapan Frotodakı yatırımcı 37 Kat kazandı üstelik adlgıı temettüyle hisse almasına ve lotlarını cogaltmasına ragmen.

Tekrar söylüyorum Haklısı haksızı yok bu işin doğrusu var bilinçli yatırımcı olmak var benim aradıgım ve öğretmek için didindiğim şey temettüyü bak hisse al kuralından cıkıpp

Temettü versin yada vermesin kar eden şirket aldıgınızda sırtınız yere gelmez SOMUT ORNEGI BOYP hissesidir.

Sayfa 15/106 İlkİlk ... 513141516172565 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •