Originally Posted by
erhanacikgoz1
@ekzi hüseyin öncelikle yazın için teşekkür ederim.
İşte senin gibi oturalım böyle örneklerle gidelim düzgünce meseleyi anlayalım anlaşalım..
cevaplara geçiyorum.
1-Bu konuda haklısın. Tabiki bizim borsamız ile amerıkan borsasını karşılaştırma yapmamız doğru değil. Fakat
...
2-BU meseleye gelirsek.
....
Gelelim senaryolarına süper bir örnek işte böyle şeylerle gelip konuyu daha iyi anlayacagınızı umıt ediyorum. Gelin bana örnekle gelin. Hatta örnegınizin saglamasınıda beraber yapalım. Ben bunların HEPSİNE AÇIĞIM...
Şimdi örnegınızde A şirketinin de B şirketininde AYNI KARI ELDE ETTİĞİNİ ANCAK BİRİNİN TEMETTÜ DAĞITIP DİĞERİNİN DAĞITMADIGINI EKLEMEMIZ GEREKIR AKSİ TAKDİRDE HANGİSİNİN DAĞA KARLI OLACAĞI DEĞİŞKENLİK GÖSTERECEKTİR BU MADDEYİ BELIRTMEDİĞİNİZ İÇİN BEN BELİRTMİŞ OLAYIM TÜM BILANCO KARLARI AYNI SADECE TEMETTÜ POLITIKASI FARKLI İKİ ADET İKİZ ŞİRKET ÜZERİNDEN SERNAYOLARINIZI YÜRÜTÜYORUM.
İki şirketinde hisse fiyatı 10 TL olsun. A senaryosu SEN OL B senaryosunuda ben uygulamış olayım.
A Senaryosundakı şirket isminede A hissesi Diyelim B senaryosundaki Şirket İSMİNEDE B hissesi diyelim.
A hissesi temettü dağıtsın.
B hissesi temettü dağıtmasın.
....
Dikkat ettinmi cahil erhanın herhangibirşey analiz etmesine bu fiyat yüksekmi düşükmü demesine gerek kalmadı.
Senin temettü aldıgın tarihte cahil erhanda kendine temettü yarattı ? DİKKAT ET YÜKSEK FİYATMI DÜŞÜK FİYATMI TEKNIK ANALIZMIŞ FİLAN GIRMEDI SENIN TEMETTÜ ALACAGIN GUN AYNI SEKILDE TEMETTÜ ALMIŞ GİBİ YAPTI. TEMETTÜYÜ KOPYALADI ÜSTELİK VERGİSİZ.
üstelik lotları seninkine nazaran her geçen yıl azalmasına rağmen senle aynı getiriyi elde etti. ve bu ornegı istersen 100 yıl boyunca uzat cahil erhanın hiçbirzman lotları 0 a ulaşamaz.
----------------
Bravo Erhan Bey, gerçekten sizi bu kadar yorma niyeti ile sormamıştım ama azminize şapka çıkartıyorum 
Ancak sanırım benim sorudaki beceriksizliğim yüzünden bir nokta tam olarak aydınlanmadı: Şimdi sizin maksadınızın da benim ki gibi BİST şirketleri üzerinden giderek somut bir gönül mutmainliğine ulaşma olduğunu varsayarak atladığım noktayı izah edecek olursam:
Ben soruda temettü veren şirket olarak somut bazı örnekler vermiştim (tekrar etmem gerekirse geçmiş yıllar performansına bakarak Hektaş, Aksa vb yazmıştım), aslında sorudaki ikinci senaryoda alacağımız şirket veya şirketleri yine BİST üzerinden somutlaştırmayı size bırakmıştım (burada siz de benim gibi geçmiş performanslardan yola çıkarak bir somutlaştırma yapmanızı beklemiştim) ama siz cevabınızda B şirketi diyerek soyut bir şirket üzerinden senaryonuzu yürüttünüz. Aslında somut örnek/örnekler üzerinden gitseydiniz BİST kapsamında bu tür bir şirket bulmak için çok üst düzey ekonomi ve şirket analizi becerisine ve yeterli zamana sahip olmak gerektiği ortaya çıkabilirdi. Veya benim sorudaki maksadım hasıl olacak siz gerçekten ikna edici somut örneklerle bizi mutmain edecektiniz.
Derdimi anlatabilmişimdir umarım. Tekrar saygılar selamlar
""Koyun verdi kuzu verdi süt verdi, Yemek verdi ekmek verdi et verdi,Kazma ile döğmeyince kıt verdi...
Benim sadık yârim kara topraktır" Koca Veysel
Yer İmleri