Artan

224,40 10 12:40
43,38 9.99 12:40
46,46 9.99 12:40
59,45 9.99 12:40
88,05 9.99 12:40
Artan Hisseler

Azalan

9,63 -9.92 12:40
304,00 -9.32 12:40
17,57 -8.82 12:40
1,26 -6.67 12:40
17,97 -6.5 12:40
Azalan Hisseler

İşlem

3.204.291.990,36 12:40
3.019.761.418,75 12:40
2.910.312.366,10 12:40
2.538.916.739,60 12:40
2.187.864.357,74 12:40
Tüm Hisseler
Sayfa 15/25 İlkİlk ... 51314151617 ... SonSon
Arama sonucu : 199 madde; 113 - 120 arası.

Konu: Borsa Felsefesi, Borsacı Kafası.

1. Dikkatlice düşünülüp anlaşılması gereken kavramlar var.
    Muhteşem 7li denen ABD şirketleri ABD endekslerini, dolayısıyla dünya borsalarını yönlendiriyor tanımlaması eksik. Bazılarının endeks mühendisliği diye tabir ettiği şeyin arkasındaki gerekçe borsa endeks fonlarının ulaştığı büyüklüktür ve bu fonların performansının, toplam değerinin tüm borsanın değerinin yüzde 30u seviyelerine ulaşmış 7~8 şirketin performansıyla belirlenmesi söz konusudur.

Aşırı derecede finansallaşan ve kağıda dayalı bir güce dönüşen ABDde borsa endeksleri artık tahvil piyasası ile eşit ağırlığa ve güce ulaşmıştır. Bunu sağlayan da endeks fonlarının ağırlığıdır. Süper güç için beka meselesi olan bu durumun sonuçları nelerdir???

1. ABD Hisse senedi piyasalarında orta ve uzun vade getiriler tahvil getirilerine yakınsanacak, bu ise nakit temettü getirileriyle direkt faiz benzeri gelirler elde etme veya hisse geri alım programlarıyla, dolaylı yoldan hisse fiyatlarında artış şeklinde gerçekleşiyor. Bu durum borsanın temel şirketleriyle alakalı.

2. Başta Çin, Japonya olmak üzere büyük ükleler ABD varlıklarının artan riskinden rahatsız olacak ve karşı tedbirler de ABDyi rahatsız edecek. Ticaret savaşları buna örnek.

3. Borsa stratejilerini, beklentilerini bu çerçevede oluşturmayanlar için aşırı dalgalı ve tahmin edilemez bir süreç söz konusu olacak. Endekslerin hisse senetlerine dönüştüğü bir düzenden söz ediyoruz.

4. Muhteşem 7linin performansının ABD'nin borçlanma kapasitesiyle ilişkisini kavrayamamış kişilerin faiz beklentileri hatalı olacak. Zira borçlanma koşulları da bu sürecin parçası.

Türk borsasına yatırım yaparken de bu prensipler belli ölçüde geçerli kabul edilmeli.

2. Aliağada 28.000 m2 alan üzerine kurulu, deniz bağlantılı depolama ve dolum tesisi ile 300 istasyonu olan Teco akaryakıta el konmuştu. Şimdi Energy petrol istasyonları, bilgi ünv. Doğa kolejleri(İTÜ vakfı) ve ünlü yayın kurumlarının dahil olduğu bir holdinge el konulmuş. Dünyada sorunlu ülke çok ama en ölümcül hata varlıklarla ilgili yapılanlardır.

Ben borsacı olarak bu trendi şöyle okurum; politik amaçlar için yeterli kaynak bulunamadığından el koymalar yoluyla özel sermayenin nakit akışlarını kamuya aktarma. Gittikçe güçlenen bir trend.

Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    Aliağada 28.000 m2 alan üzerine kurulu, deniz bağlantılı depolama ve dolum tesisi ile 300 istasyonu olan Teco akaryakıta el konmuştu. Şimdi Energy petrol istasyonları, bilgi ünv. Doğa kolejleri(İTÜ vakfı) ve ünlü yayın kurumlarının dahil olduğu bir holdinge el konulmuş. Dünyada sorunlu ülke çok ama en ölümcül hata varlıklarla ilgili yapılanlardır.

Ben borsacı olarak bu trendi şöyle okurum; politik amaçlar için yeterli kaynak bulunamadığından el koymalar yoluyla özel sermayenin nakit akışlarını kamuya aktarma. Gittikçe güçlenen bir trend.
    'Masanın başında Gürsel Tekin var, nasıl bir oyun oynanıyor?'
    Zafer Partisi lideri, CHP İstanbul İl Başkanlığına kayyum olarak atanan Gürsel Tekin’in casusluk iddiasıyla tutuklanan avukat Epözdemirle çekilmiş fotoğrafını hatırlattı, “Nasıl bir oyun?†dedi.

https://www.sozcu.com.tr/masanin-bas...aniyor-p225408

Zaten güvenmiyordum şimdi daha başka şüphelerimde oluştu.

Büyük bir tezgah var CUMHURİYET ve ATATÜRK üzerinde.

Bu haberde baş köşede oturan ve çağıran kayyum.

Konuyu kısa tutayım bop elemanları iş başında net.

Başımız belada
    NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
    YERLİ MALI YURDUN MALI HERKES ONU KULLANMALI

4. Zaten olaylar çok karışık olduğundan yorum yapamıyorum. Bu operasyonlar yasal dayanağa sahip, haklı gerekçelerle yapılıyordur ama ben varlıklara el koymanın nasıl algılandığını vurguluyorum. Sonuçta burası gelişmekte olan bir ülke olarak bazı yasal boşluklar veya yorum farklarından kaynaklanan itilaflı sermaye hareketleri olabilir. Bunları zamanla azaltmalısınız ama zaten sermaye sıkıntısı çektiğiniz biliniyorken sermayeyi böyle korkutmak???

5.  Alıntı Originally Posted by kubilayhan23 Yazıyı Oku
    Zafer Partisi lideri, CHP İstanbul İl Başkanlığına kayyum olarak atanan Gürsel Tekinâ€â•in casusluk iddiasıyla tutuklanan avukat Epözdemirle çekilmiş fotoğrafını hatırlattı,
    Zaten güvenmiyordum şimdi daha başka şüphelerimde oluştu.
    Büyük bir tezgah var CUMHURİYET ve ATATÜRK
    bop elemanları iş başında net. Başımız belada
    Değerli kubilayhan, bence bop diye bişey yok. Çağın aşırı gerisinde kalmış topluluklar ileri medeniyetlerce, doğal bir süreçte öğütülüyor.
    Bunu ekonomik olarak yaparken, israil gibi askeri güçlü kullanımıyla çeşitlendirmek de seçenek.
    Cumhuriyet ve Atatürk ilkeleri bizim için bir seçenek değil zorunluluk. Borç ödeme gücümüz azaldıkça gerici zihniyet güç kaybediyor,

6. Yelpaze hocam selamlar umarım sağlığın ve keyfin yerindedir. Daha önce seninle işlediğimiz "ABD borsalarının aşırı pahalılığı" ile alakalı bana sorulan bir soruyu ve benim cevabımı aşağıda veriyorum. Bilgi akışının düzenliliği açısından senin topiğine bu bilgileri geçmekte fayda var diye düşündüm.

TH sana sormak istediğim bir soru var ABD borsaları hakkında:

F/K oranları tüm zamanların en yüksek seviyesinde veya yakınında şu anda. S&P500'de sadece 7 hissenin yoğunlaşması %40 ı buldu ve tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Kredili hisse alımlarındaki marjin borcu tüm zamanların en yüksek seviyesinde veya yakınında. Öte yandan hepimiz biliyoruz ki piyasada zamanlama yapmaya çalışmak aptalca bir çaba. Peki, eğer biri piyasanın büyük bir düzeltme yaşayacağına inanıyorsa, ne yapmalı? Gelmiş geçmiş en büyük borsa duayeni olan Warren Buffett büyük oranda nakde dönmüş durumda şu anda alım fırsatlarından yararlanmak için. Ciddi bir çalkantıdan yararlanmak için bir stratejimiz var mı?
    26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den AKBNK aldım. Tek kağıt.

7. TH:
    Tüm bu yazdıkların doğru amma velakin %10, %20, %25'lik bir düşüş beklentisi ile piyasadan çıkmak belki de %40 gibi bir getiriyi kaçırmak anlamına gelebilir. Şimdi, Buffett'ın nakit hikayesi tamamen yanlış aktarılıyor, paydayı hesaba katmıyor: NAKİDİN TOPLAM VARLIKLARA ORANI. Buffett %85 oranında uzun vadeli bir hisse senedi portföyü yönetiyor ve aklın almayacağı kadar çok hisse senedi pozisyonuna sahiptir. Sabit getirili menkul kıymetler (tahvil, repo, mevduat, PPF) kriz, çöküş veya sıkıntılı durumlarda hisse satın almak için paranın gelmesi gereken yerdir. Şimdi piyasa değerlemelerine geri dönelim: Geniş kapsamlı S&P değerlemeleri, üst düzey ağırlıktan etkileniyor. Çekirdek temettü portföyü piyasa gibi 25xFK'dan değil, 15xFK'dan işlem görüyor. Alan Greenspan'in 1995'teki "mantıksız coşku" açıklamasını hatırlatmamda büyük fayda var. 1996, 1997, 1998, 1999 yıllarına (mantıksız coşkunun hüküm sürdüğü yıllar) ait piyasa getirilerine bir bakın, borsanın roketlemeye devam ettiğini görürsünüz. Değerleme bir zamanlama aracı değildir. Değerlemeler sadece bilemedin 10 isim için aşırıdır. Mag7'nin haricindekiler dikkate alındığında pek de panik yapılacak bir durum olmadığı görülebilir.
    26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den AKBNK aldım. Tek kağıt.

8. Selamlar hocam, umarım senin ve tüm dostların da sağlık ve keyfi yerindedir.
    Son derece doğru tespitlerde bulunmuşsun. Aslında bende bunları kendimce değerlendiriyorum ama insanlar haklı olarak bir araf durumu yaşıyor. Bir yanda öyle aşırılıklar var ki; tüm tarihi örnekleri delip geçmiş, böylece risk duygusunu deşiyor.. Diğer yanda düzenli yükselen borsa ve hatta altının getirilerinden mahrum kalma korkusu. Mathias ile tartışmanızda eskiden popüler olan altın-borsa mukayesesini gündeme getirip sonra gene kendisi iki piyasa aradındaki hacim farkını tespit ederek ilişkinin öneminin azaldığını ima etmişti. Ben de muhteşem 7 li ve cripto piyasasının toplam değerinin ancak abd borçlarıyla açıklanabileceğini söylüyorum zira dünyada 20-25 trilyonluk başka kütle göremiyorum. Bu riskli durum tüm dünya için belirsizlik demek çünkü söz ettiklerimiz petrol şirketleri değil, çok kırılgan bir yapı ve öz sermayeden ziyade beklentiye dayalı varlık yapısında. 90lardan farkı ise bu şirketler gelir ve kar yaratıyor, hem de yeterince. Küçük yatırımcı bu alandan uzak durmak istiyorsa buffet gibi uzun vadeli temettü getirilerine odaklanmalı ki bu da faiz getirisinden hallice olabilir. Bu da senin pek sıcak bakmadığın mevzu ama bir taktik sonuçta.

Türk borsası TL nin de zayıflığıyla tam bir spekülasyon alanı, uzak durabilirsiniz veya belirsizliğe karşı temettü odaklı bir portföyle en kötüye hazır bekleyebilirsiniz. Öte yandan bu yılki şirket performansları beni temettü ödeyen büyükler hakkında olumsuzluğa sevk ediyor.

2000 yılında şu andakine benzer bir durum vardı. Teknoloji endeksi nasdaq şımarıkça yükselirken geleneksel sektörlerde hisseler temkinliydi. Balon patladığında sağlam şirketler daha az etkilendi ancak hesapta olmayan Enron ve Worldcom skandalları ile 9/11 vakası tüm piyasaları etkiledi. Buffet bu tip öngörülemez durumlardan dolayı nakit oranını yükseltiyordur ama yatırımcı olarak uygun bir örnek değil kesinlikle, kişilik ve karakter olarak ise çok özel biri.

ABD kaynaklı para politikası, 2009'da ileri vitese takıp 2020'de çılgınlığın ötesine geçince tüm dünya finansallaştı ve bilindik klasik değerlemeler önemini yitirdi. Bankalara yığılan trilyon dolarlar kısa vadeli yatırımlara yani menkul ve gayrimenkullere yöneldi. Bir nevi "şaşkın paranın yönünü tahmin et" oyununa döndü. Ancak bir şekilde değer biçmek de gerekiyor. Ben bu noktada olumsuzlukları iskontolayın diyorum.

Sayfa 15/25 İlkİlk ... 51314151617 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •