Sayfa 176/195 İlkİlk ... 76126166174175176177178186 ... SonSon
Arama sonucu : 1559 madde; 1,401 - 1,408 arası.

Konu: Mevduat faizimi yoksa Para piyasası fonu mu

Alıntı Originally Posted by Tarila Yazıyı Oku
    İş PPF 21.17 oranımız .
    Yazın Arsa... Kışın Borsa

2.  Alıntı Originally Posted by myfinans Yazıyı Oku
    BU PPF'lerin çalışma sistemi nasıl acaba?

Fon miktarı bir bütün olarak günlük değerlendiriliyor, getiri fona ekleniyor, ertesi gün önceki getirinin de katılımı ile fon yeniden değerlendiriliyor şeklinde mi?
    Böyle ise adeta bileşik faiz gibi bir durum da ortaya çıkıyor.

Ama ben bu güne kadar bunu hissetmedim.Çünkü günlük fon getirisi % olarak aynı olan her gün benim getiri de aynı kaldı.Halbuki elde edilen getiri ertesi gün ana fon parasına eklenerek değerlendirilseydi kısaca bileşik işlem olsaydı aynı oranda getiri elde edilse bile benim getirim azda olsa artarak gitmeliydi.

Böyle olmadığına göre ,

Acaba sabit bir ana fon miktarı varda hep o miktar değerlendirilip elde edilen kar paylarımıza mı yükleniyor.Öyle ise hergün sabit ana para değerlendirilmiş oluyor.
    Beyin fırtınası yapalım Fon alarak fona nakit girişi yapıyoruz. Fon ne yapıyor bu parayı mevduatta ve ters repoda değerlendiriyor ve getiriyi fon yönetim ücretini düştükten sonra fiyata yansıtıyor. Bileşik faiz getirisi nasıl oluşuyor faiz getirisi ana paraya eklenirse. Yani fondaki para miktarı sabit olsaydı ve bu paradan hiç çıkış olmasaydı bileşik faiz getirisi fon icerisinde oluşabilirdi. Fakat 90.000 yatırımcı olan bir fonda birileri alırken birileri satıyor tüm fonlar satılmıyor bazen. Belki şu durum da bileşik faizi getiriye ekleyebiilirdik, bana yatırdığınız parayı 12 dönem %24 faizle mevduat yapacağım veya tpp'de değerlendirecegim diyen bir fona para yatırsaydık bilirdik ki 12 dönem sonunda ana param yaklaşık %26 gibi getiri elde edecek. Böyle bir fonda yok. Siz sadece kendi yatırdığınız para üzerinden düşünüyorsunuz. Fakat fon tüm yatırımcıların parasını değerlendiriyor. Girişler ve çıkışlar hergün oluyor. Benim düşüncem bu bir fon yöneticisi olsaydı daha güzel açıklardı belki. Getirisi fiyatla belirlenen bir enstrümanda bileşik faiz getiri hesabı yapılmaz sanırım. 100 tane küçük altınımız var diyelim 400 TL olsun aldığınız fiyat bir sene sonra 500 TL olursa burda neyi hesaplarsınız. Altınlardan %25 kazanç elde ettiginizi dimi? Bunun bileşiği basiti neydi demeyiz.

3.  Alıntı Originally Posted by admustafa Yazıyı Oku
    Beyin fırtınası yapalım Fon alarak fona nakit girişi yapıyoruz. Fon ne yapıyor bu parayı mevduatta ve ters repoda değerlendiriyor ve getiriyi fon yönetim ücretini düştükten sonra fiyata yansıtıyor. Bileşik faiz getirisi nasıl oluşuyor faiz getirisi ana paraya eklenirse. Yani fondaki para miktarı sabit olsaydı ve bu paradan hiç çıkış olmasaydı bileşik faiz getirisi fon icerisinde oluşabilirdi. Fakat 90.000 yatırımcı olan bir fonda birileri alırken birileri satıyor tüm fonlar satılmıyor bazen. Belki şu durum da bileşik faizi getiriye ekleyebiilirdik, bana yatırdığınız parayı 12 dönem %24 faizle mevduat yapacağım veya tpp'de değerlendirecegim diyen bir fona para yatırsaydık bilirdik ki 12 dönem sonunda ana param yaklaşık %26 gibi getiri elde edecek. Böyle bir fonda yok. Siz sadece kendi yatırdığınız para üzerinden düşünüyorsunuz. Fakat fon tüm yatırımcıların parasını değerlendiriyor. Girişler ve çıkışlar hergün oluyor. Benim düşüncem bu bir fon yöneticisi olsaydı daha güzel açıklardı belki. Getirisi fiyatla belirlenen bir enstrümanda bileşik faiz getiri hesabı yapılmaz sanırım. 100 tane küçük altınımız var diyelim 400 TL olsun aldığınız fiyat bir sene sonra 500 TL olursa burda neyi hesaplarsınız. Altınlardan %25 kazanç elde ettiginizi dimi? Bunun bileşiği basiti neydi demeyiz.
    Bileşik basit meselesini ben konu biraz rahat anlaşılsın diye yazdım.

Asıl sorum şu.
    Fon o gün 1000 birimi değerlendirip, elde ettiği getiri ile 1010 birim yapıyorsa ertesi gün 1010 birimi mi değerlendirmeye sokuyor.Yoksa gene 1000 birim üzerinden mi devam ediyor.
    (Giriş çıkışları, yönetim ücretini görmezden gelelim şimdilik).

Somut olay da şu:Getiri oranlarının % 0.059 olduğu her gün bana aynı getiri miktarını veriyor.Halbuki ben kaç gündür nema alıyorum, bu nema da değerlendirilseydi getirim artmış olacaktı.
    Benim bundan anladığım şuki ben fona ilk girişte ne koyduysam sürekli o miktar üzerinden nemalandırıyor, nemayı ayrı bir yerde karım olarak tutuyor, ama nemayı değerlendirmiyor.

4.  Alıntı Originally Posted by myfinans Yazıyı Oku

Asıl sorum şu.
    Fon o gün 1000 birimi değerlendirip, elde ettiği getiri ile 1010 birim yapıyorsa ertesi gün 1010 birimi mi değerlendirmeye sokuyor.Yoksa gene 1000 birim üzerinden mi devam ediyor.

Somut olay da şu:Getiri oranlarının % 0.059 olduğu her gün bana aynı getiri miktarını veriyor.Halbuki ben kaç gündür nema alıyorum, bu nema da değerlendirilseydi getirim artmış olacaktı.
    Benim bundan anladığım şuki ben fona ilk girişte ne koyduysam sürekli o miktar üzerinden nemalandırıyor, nemayı ayrı bir yerde karım olarak tutuyor, ama nemayı değerlendirmiyor.

Ben fona girdiğimde merak edip bunu kendim incelemiştim. YKB ile çalışıyorum ve gözlemlediğim şu ki 100 birim 101 birim olsa veya 1000 birim 1010 birim olsa hiçbir şey değişmiyor. Ana birim üzerinden getiri ekleniyor. Ancak şunu da unutmayın, getirilerde yazan 0.04-0.05 veya 0.06 gibi kuruş göstergeleri her 100tl'ye karşılık birime ekleniyor. Yani 100tl karşılığı fon adetiniz varsa ve 0.06 kuruş gecelik kazanç elde ediyorsanız bu rakam 110tl karşılığında olduğunda getiriniz değişmeyecek ama 200 olsa +0.06 daha yani 0.12 krş kazanç gelecektir.

Sizin sorunuzda 1000 tl karşılığı fonunuz varsa ve bunun için 0.60 krş gecelik alıyorsanız 1010 olduğunda da 0.60 almaya devam edeceksiniz fakat 1100 olduğunda 0.66 olacak (bir 100 kademe daha geldiği için). Tabii tüm bunları fon getirisini sabit alarak söyledim. Yine de o gördüğünüz getiriler her ortalama 100tl birimlik değerlere ekleniyor. Dolayısıyla her 100tl civarında bir eklemeye ekstradan kazanç sağlayacaksınız.

5. Yani kısaca çoğu para piyasası fonunun günlük getirisi 0,06 aylığa vurduğumuzda nette 1,8 civarı (yuvarladım 1,70-1,8 arası)

6.  Alıntı Originally Posted by myfinans Yazıyı Oku

Asıl sorum şu.

Asıl sorunuzun cevabı şu olabilir fonun değerlendirdiği tüm yatırımcıların parası. Elde ettiği kazancıda kazandığı oranda fiyata yansıtıyor. Anapara kısmına ekleme kısmı fiyat artarak gidiyor zaten kazanç oranında. Yani bir nevi sizin dediğiniz bileşik faiz getirisi gibi oluyor.

Somut olay kısmına gelirsek, getiri oranı yani basit faiz sabit bileşik faiz hesabında. Yani % 24 faizle 32 gün 12 ay mevduat yaparsanız ve kazancınızı anapara üzerine eklerseniz %26-27 bileşik faiz getirisi elde etmiş olursunuz. Yani getiri oranına değil getiri miktarına bakmanız gerekiyor bileşik getiri için.

Fon içersinde bileşik faiz getirisi oluşabilir fakat bunu hesaplamak güç. Fonda getiriyi belirleyici fiyattır. Fiyat üzerinden giderek getiri hesabı yapılır.
    Mevduatta ve faiz ürünlerinde getiriyi belirleyici % faiz ve dönemdir. Bileşik faiz getiriside faizin anaparaya eklenmesi sonucunda oluşur.

7.  Alıntı Originally Posted by Sercanhan Yazıyı Oku
    Yani kısaca çoğu para piyasası fonunun günlük getirisi 0,06 aylığa vurduğumuzda nette 1,8 civarı (yuvarladım 1,70-1,8 arası)
    Bencede olayı karmaşıklaştırmaya gerek yok. Basitte olsa bileşikte olsa ne kadar kazandığımıza bakıp oranlara takılmamak lazım

8.  Alıntı Originally Posted by admustafa Yazıyı Oku
    Bencede olayı karmaşıklaştırmaya gerek yok. Basitte olsa bileşikte olsa ne kadar kazandığımıza bakıp oranlara takılmamak lazım
    Bunu hisse senedi gibi düşünmek lazım.. Ama bu tip fonlar; günlük faiz verip alınan faizin ana paraya eklendiği Bi yatırım aracı değildir.. (marifetli, turuncu vs)

Sayfa 176/195 İlkİlk ... 76126166174175176177178186 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •