Yukarıdaki yazı bunları (ahvaldeki) yazıyor mu ;
Fitch'in söz konusu üç banka için yaptığı tespitlerin nedeni ise bu bankaların iflas edip etmeyeceği değil, iflas durumunda sermayedarlarının verebileceği desteğin sınırlı olmasından kaynaklanıyor. Özetle ''Bu bankalar batınca paranızı patronlarından alamazsınız'' deniyor.
Fitch'in raporunda Akbank ve İş Bankası için neden böyle söylediğini anlamak mümkün. Çünkü, Fitch'in ortaklarını mali açıdan yetersiz gördüğü İş Bankası'nın ana hissedarları Türk Dil Kurumu ve banka çalışanlarının kurduğu vakıftan oluşuyor. Bu kuruluşların banka kurtaracak sermayeleri yok.
Öte yandan notu sermaye yetersizliği endişesiyle BB- 'ye indirilen bir diğer banka olan Akbank ise Türkiye'nin en büyük grupları arasında yer alan Sabancı'ya ait. Grubun bankacılık dışında çimento, enerji ve otomotiv gibi ana alanlarda büyük yatırımları var. Ancak bu üç sektörde de önemli gerilemeler olduğu son dönemde sık sık medyaya yansıyor.
Fitch'in notunu uçurumun kıyısına getirdiği üçüncü banka ise tek başına Türk bankacılık sektörünün yüzde 15'ini oluşturan Ziraat Bankası yapmasının nedeni ise diğerlerine göre daha çarpıcı. Fitch ekonomik şartlardaki kötüleşme nedeniyle, Ziraat Bankası'nın ortaklarının da gerekli sermayeyi bulma konusunda yetersiz kalabileceğini belirtiyor. Yani Türkiye'de hızla büyüyen bir bankacılık krizi durumunda TC devletinin elindeki para miktarının Ziraat Bankası'nı kurtarmaya yetmeyeceğinin hesaplarını yapıyor. Fitch'e göre Merkez Bankası'nın net döviz rezervleri Mayıs sonu itibariyle 35 milyar dolara düştü ve daha da düşmeye devam ediyor. Bu yüzden de devlet Ziraat Bankası'na gerekli finansman desteği sağlayamayabilir!
orijinal haber doğru da not indirimi v.s..,
ilgili sitenin haberi bire bin katmış,
şu bankalar iflasın eşiğindeymiş falan filan
not indirimi gayet doğal
hiç bir kurum veya kuruluş ülkesinin puanından daha iyi olamaz.
ancak ahvalnews.com adlı Fetö iltisaklı haber sitesi goygoyculuk yapmış herzaman yaptıkları gibi
Türkiye'de temel problem şu : bilgili olanların yetkisi yok , yetkisi olanlarında bilgisi yok.
şimdi ahvaldeki fetöcü kendi yorumunu katmış ama "fitch böyle diyor" demiyor, kendi yorumu o. çimento vs. falan fitch niye desin zaten ona ne sabancıdan.
ahvaldeki fetöcü bu üç bankanın notunu fitch ayrıca indirmiş diyor, ki inmiş sebebini de yazmış fitch. haberde yalan yok. akbank işbankasının notu ayrıca düşmüş.
RATING SENSITIVITIES
VRs OF ALL BANKS, AND IDRS, SENIOR DEBT RATINGS AND NATIONAL RATINGS OF AKBANK AND ISBANK
Further downgrades could result from (i) a further marked deterioration in the operating environment, as reflected, in particular, in negative changes in the lira exchange rate, domestic interest rates, economic growth prospects and external funding market access; (ii) bank-specific deterioration of asset quality; (iii) marked erosion of capital ratios; or (iv) a weakening of the banks' FC liquidity positions (without this being offset by shareholder support).
Anlaşamayacağız galiba..Fitch'in yazdıklarına yalan demedim ben..orada banka risklerinden bahsediyor, bende okuyorum..adam kendi yorumunuda katmış, dediğim o zaten..
Yok dersen ki o şu anlama gelir, bu şu anlama gelir ayrı konu..örn. Fitch tarafından verilen en son bizim notumuz ne, BB..BB katagori olarak ne demek mesela.. ben diyeyim çöp, sen de yatırım yapılamaz, başkası desin borçlarını ödeyemez, spekülatif..bilmem anlatabiliyormuyum..
Diğer konu, hadi geçtim İşi, Sabancıyı fetcunun yorumuna göre Ziraat nasıl batıyormuş açıklasın hele..en basit tesbittir devlet bankalarının batabilmesi için devletin batması gerekir..yoksa 2001'de olduğu gibi devlet bir çözümünü bulacaktır..kaldıki Vakıf, Halk vb. not olarak aynı seviyeye çekilmiş..yazısında bunları niye batırmamış ki..![]()
Yer İmleri