Hükümetin verdiği talimat çerçevesinde HALKB ile Ziraat ev kredisi faiz oranlarını aylık %0.98'e çektiler. Bu karar son derece talihsiz, mantıksız ve de külliyen yanlış bir karardır. Halk Bankası son aylarda %16 civarında bir yıllık faizinden mevduat toplayabiliyor. Finansman borçlanma araçlarını nitelikli yatırımcılara satarak bu mevduatları topluyor. Maliyeti diğer bankalara oranla %15 gibi daha yukarıda anlayacağınız. Bu maliyete 1 puan gibi işletme giderini de eklemek lazım, toplam maliyet %17 eder. Bu %17 yıllık maliyetli mevduatı aylık %0.98, yıllık %11.76 faizden kredi olarak vermek hiç mi hiç mantıklı değil çünkü kafadan %31 faiz gideri yazıyorsunuz. Bu durum sürdürülemez. Bu gerçeği şu anki hükümet de biliyor, bankanın yönetimi de, ana hissedar TVF de. Eğer sürdürmeye devam ederlerse bankanın zaten %12.9 a inmiş olan sermaye yeterlilik rasyosu büyük yara alır ve %10 a doğru yol alır, bu durum da ciddi oranlı bir bedelliye gitme zorunluluğunu doğurur. Bu faiz düşürme hamlesinin amacı belli, oy avcılığı. Umarım bu hatadan hükümet bir an önce döner. Eğer dönmezlerse işbaşına gelecek olan yeni hükümet gerekeni yapmak zorundadır.
27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.
OFAC'tan ceza ile ilgili haber artık her an düşebilir, bir ihtimal seçimlerin aradan çıkmasını bekleyebilirler yani 8 temmuz sonrasına kalabilir, ama ben şahsen beklemeyeceklerini ve bir an önce bu mevzuyu çözeceklerini düşünüyorum hem de tüm tarafların uzlaşımıyla, TR ekonomisi çok kritik bir dönemeçten geçiyor, mevcut durumu daha da kötüleştirmek ne ABD'nin ne de bir başkasının işine gelmez.
27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.
hocam full spekulasyon yapiyorsun ama. ABD'ye ne bizim secimimizden bizim ekonomimizden. bunun bir ornegi emsali var midir. ne kadar sure alir. dolandikca dolandi lanet sey.
spekülasyonlar hayatın ayrılmaz bir parçasıdır, geleceği önceden doğru şekilde öngörebilmek mümkün olmadığına göre biz sadece tahminlerde bulunabiliyoruz, adamlar bankanın genel müdürlüğünde kamp kurup defterleri inceledi, tüm bilgileri aldı, ellerinde emsaller gani, HA kararı açıklandı, beklemeleri için bir neden kalmadı
Yarınki halkbank hisse degeri icin goruslerini alabilirmiyiz acaba.ne gibi bir hareket yapabilir.Th.
En önemli detay şu: Banka kirli işlere alet edildi, yönetimi tamamıyla elinde bulunduran en tepedeki adamlar kendi şahsi menfaatleri için bankayı kullandılar, bu işten bankanın ciddi bir menfaati de olmadı. Ambargoya aykırı olduğu iddia edilen işlemlerden kimlerin nemalandığı ortada. Böyle bir durumda bankanın ceza alması abestir çünkü banka; en üst yönetim kademesi tarafından bir alet olmaktan başka bir işlev görmedi. Hatta OFAC yaptırımlarını yakından takip edip her çeyrek rapor hazırlayan Sherman gibi hukuk bürolarının açıklamalarını okursanız HALKB'nin alet olduğu söz konusu işlemlerin boyutunun çok cüzi olduğunu ve twitter'da şurada burada dile getirilen meblağlarla uzaktan yakından bir alakası olmadığını görürsünüz. Özetlersem, bu OFAC cezası aşırı şekilde mübalağa edildi hem piyasa tarafından hem de tahtadaki hakim oyuncular tarafından. Benim şahsi görüşüm bu yöndedir.
Yer İmleri