Originally Posted by
Xer
20 Kasım itibarıyla döviz cinsi Serbest Fonlarda bulunan toplam tutar 1.39 trilyon TL’ye ulaşmış durumda. Bu fonların 1 Eylül’den itibaren ağırlıklı ortalama getirisi yalnızca %1.77. Aynı dönemde tüm PPF’lerin getirisi yaklaşık %10 civarındaydı.
Dikkat çekici bir durum şu ki, sadece bu fonlarda tutulan para miktarı, PPF’lerdeki toplam parayı bile aşıyor.
Bu kadar büyük bir tutarın döviz cinsi Serbest Fonlarda bu şekilde değerlendirilmesi anlamlı görünmüyor. Eğer bankalar, müşterilerinin paralarını bu fonlarda kendileri yönetebiliyorsa, bu durum zorunlu karşılık ayırmaktan kaçınmak için bir yöntem olabilir. Ancak yönetmiyorlarsa, bu kadar büyük bir sermayenin sistemde ve süreçte yeterli güven olmadığına işaret ettiğini düşünüyorum.
Fonlar portföy yönetim şirketleri adına takas bankta saklanıyorlar. İçeriğinde eurobond, devlet tahvili, özel sektör tahvilleri falan var. Bunları alırken de döviz ile alıyorlar. Bu durumda bunlarında MB de karşılığı olması gerekmez mi?
bence karşılıktan kaçmak düşüncesinden ziyade döviz mevduata verilen faizin düşük olması nedeniyle döviz yatırımcısı serbest fona geçti. Bende kendi dövizimin bir kısmını serbest fonda tutuyorum uzun zamandır.
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
Yer İmleri