Ülkemizde üretilen bakliyat fiyatları dahi doların artış azalışına göre tekel haline gelmiş bir kaç firma sayesinde belirleniyor.
Dolar düştü diye bakliyat alım fiyatını düşürüp çıktı diye artıran bu firmalar incelenmeli.
İç piyasada fiyat düşerse alır yurtdışına satarım mantığıyla hareket eden bu firmalar halkı öpüyorlar.
Devletin bu firmaların işleyişini çözüp ihracat yasağı getirmesi gerekir. Yoksa bu fiyat artışlarının toplu isyana yol açacağı günler yaklaştı.
Adam halkın gıdasını ihraç ediyor.
Geçen yıl nohutun çok pahalı olması sonucu(bütün dünyada böyle oldu) önüne gelen nohut ekmiş, iç tüketimin 10 katı üretim yapılmış. Ama markette geçen senenin nohutları 8TL den satılıyor.
A101 markette 950gr. tereyağı olmuş 37,5TL, raflarda 60-70TL ye tereyağı var.
Gıda uyanıkları zamları koyuyorlar koymasına da, ekonominin hızla çökmesine de sebep olduklarının farkında değiller, olması gereken üretimin artırılıp fiyatların düşürülmesidir. Bu da senin parana değer kazandıracaktır.
Ancak açıkgözlülük yapıp maliyetleri artmadığı halde dolar arttı zammı koyarım deyince tüketim düşecek, haliyle üretim azalacak.
Azalan üretim pahalılaşan fiyatlar demek(mesela batan tavukçular sebebi ile 2 katına çıkan yumurta fiyatları), yani bu durum TL'yi değersiz hale getirmeye devam edecek.
Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri