Sayfa 26/106 İlkİlk ... 1624252627283676 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 201 - 208 arası.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. bu yüzde 3000 mi demek.

noktadan sonrakı iki sıfırı saymıyormuyuz
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2. Sorular:

Sıralama Sütunu Seçiminiz: bu tam ne anlamda

hangi sırayı belirleyecek bu hisse seçerkenki sırayımı tam anlayamadım yoksa sadece bu kriteri öncelik filanmı verecek anlamadım.

Sıralama Yönü: bunuda anlamadım üstteki kriteri büyükten kucugemı sıralıyor. en büyük olandan kucuge dogru giderken daha altta kalanları lıstenın sonunamı yerleştiriyor portfoyde.

Portföy adedini giriniz: birden fazla portfoymu oluşturuyor neden zaten kriterlerim belli değilmi neden birden fazla portfoy yapıyor.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

3. pratik olsun diye grafiği ben öyle okuyorum...

sıralama sütununda sisteminizdeki 1 kriter temel alınarak seçılen hisseler sıralanıyor.....azalan büyükten küçüğe, artan küçükten büyüğe sıralar.....

portföy adedi 1 hisse adedi 10 olarak hesaplayın, ben öyle yaptım örneklerimde...karşılaştırmak kolay olur.

FASTWEB kullanmadınız mı?

4. tlf gönderdim

5. erhan bey,
    yaşar erdinç program üzerindeki verileri tek tek manuel olarak ta teyit ettiğini söylemişti...

6. Sayın topik okurları ;

Bazı çalışmalar yaptım….Bazı ilginç sonuçlara ulaştım…İzin verirseniz paylaşmak isterim :

SONUÇ 1 : 185 NOLU İLETİDE verdiğim ÖZV.KARLILIĞI/TEMETTÜ VERİMİ karşılaştırması maalesef YANLIŞMIŞ…Yaaaa değerli okurlar ve nedeni de tamamen benim dikkatsizliğim….Hatam şu : Çalışmamda BİST TÜM den BAZI ENDEKSLERİ DEĞİŞTİREREK oluşturduğum endeksi kullanmışım. Düzelttim ve işlemleri BİST TÜM de tekrar yaptım sonuçlar şöyle :
    SADECE TEMETTÜ VERİMİ % 20.000 (önceki % 27.051 idi),
    SADECE ÖZVARLIK KARLILIĞI (yıllık) % 2000 (önceki % 1561 idi )
    SADECE ÖZVARLIK KARLILIĞI (%) % 2200 (önceden hesaplamamıştım)
    ÖZVARLIK KARLILIĞI + TEMETTÜ VERİMİ % 21.000 (önceki % 27.600 idi).

Bu aşamada “acaba” dedim “Özvarlık karlılığı BİST SINAİ de daha iyi çalışıyor olabilir mi ?”

SONUÇ 2 : Hayır, çalışmıyormuş. Her iki oran da ÇUVALLADI…..

Sonra Erhan Beyin mesajı dikkatimi çekti. Kendisi şöyle yazmıştı : “Denemeden birşey soylemek istemem ama tahminimce olan şey Temettü kriteri burada bir nevi temettü endeksini seçmek gibi bist 30 u seçmek gibi bir kriter koyacağından farkettiğini düşünüyorum.” (bkz .186.ileti). “Acaba” dedim “BİST TÜM e dahil hisseler içinde BİST TEMETTÜ ye dahil olanların DIŞINDA temettü veren başka hisselerde mi var ; bir hisse hem temettü verip hem de temettü endeksi dışında olabilir mi? Ya da bir hisse temettü vermemesine rağmen temettü verimliliği hesaplanabilir mi? Erhan Bey benim, ve sanırım BİST in, bilmediği birşeyler mi biliyor ? Sonra düşününce temel analiz eğitimi vermeye hazırlanan biri için oldukça iyi bir tahmin yapmış olduğunu gördüm, hem de hiç deneme yapmadan : Temettü verimliliği ile temettü endeksine dahil olan 30-50-100-hatta TÜM endekslerinin temettü veren hisseleri arasından seçim yapıyoruz. Ve ben yine “acaba” dedim “özvarlık karlılığı TEMETTÜ ENDEKSİNDE NASIL ÇALIŞIR?”

SONUÇ 3 : Nispeten iyi çalıştı ;yıllık olan % 2300 diğeri % 4000. Bu sonuçtan çıkardığım sonuç şudur ki; HEM ORAN HEM DE ENDEKS OLARAK TEMETTÜ CANDIR…….

Sonra yine “acaba” dedim “BİST TÜM den BİST TEMETTÜ yü ÇIKARSAK, hiç yokmuşlar gibi yapsak, aşağılasak, görmezden gelsek ne iyi olurdu? Hem temettü vermeyen hissenin temettü verimi de olmayacağı için kıyaslama yapacak bir şey de olmazdı” dedim ve yaptım…BİST TÜMden BİST TEMETTÜ yü çıkardım ; çalıştır düğmesine bastım.

SONUÇ 4 : Getiriler YARI YARIYA DÜŞEREK % 1000 düzeylerine indi……

7. Getiri..Getiri…Getiri.. hep getiri diyorsun da ya risk nooolllcccaaaakkkk? Diye düşündünüz mü? İyi artık düşünüyorsunuz…..(bununla ilgili bir deney var, deneklere “beyaz tavşanı düşünme” diyosun; böylece herkes beyaz tavşan düşünüyor falan..)

Portföy yöneticileri portföylerinin riskini belirlerken SHARPE ORANI diye bir oran kullanıyorlar (başka oranlar da var ama birini gören hepsini görmüş oluyor gibi). Bu oran ne kadar YÜKSEK İSE portföyün performansı, riske dayalı getiri esasına göre, o kadar BAŞARILIDIR diyebiliriz….Genellikle bu oranın 0,60 ve üzeri olanları makbul….

Temettü verimliliği portföylerinde bu oran 1,29-1,30 iken ; özvarlık karlılığı portföylerine geldiğimizde 0,65-0,44-0,59-0,84-0,69(son ikisi temettü endeksi kullandığım testler)-0,43-0,47(son ikisi temettü endeksini çıkardığım testler). 1,29-1,30 gibi oranlar ortada iken aldığım eğitimlerde “YATIRIM GURUSU” denen harward mezunu mıt yüksek lisanslı portföy yöneticilerinin kullandıkları karmaşık formüllere göre getirilerini gördüğümde “Bu kadarı ancak eğitimle mümkün” diye düşünmüştüm….Haksızlık etmeyeyim, belki de çalışmalarını yaparken bazı şeyleri bilmiyorlardı ama bilip te görmezden gelenler var mıydı? Bilmiyorum.

İYİ PERFORMANS CANDIR…..

8. Sayın Oralet Osman ;

Yaa bilader temettü veren şirketler daha çok kazandırıyor işte, bak grafiklere sonuç ortada dersen KABUL. (ileti no :195)” Bak siz ne güzel kabul etmişsiniz, ben bunu taaaaa 87 nolu iletimde söylemişim….keşke daha önce gelseymişsiniz.

Bu topikte yazanların bir kısmı söylediklerini, aynen 193 nolu iletinizde sizin de yaptığınız gibi, temelde 2 varsayıma dayandırıyorlar :

1- Yüksek kar eden şirketler yüksek temettü dağıtır, bu nedenle çok kazandırır, hele bir de temettü dağıtmasalar daha da çok kazandırırlardı.
    2- Bir şirketin kar etmesi temettü dağıtmasından daha önemlidir.

Eğer böyle ise KAR ARTIŞI , TEMETTÜ VERİMİNDEN, DAHA ÖNEMLİDİR diye düşünüyor olmalısınız (diğerleri gibi). Çünkü böyle düşünmeseydiniz ;
    Yanlış olan : Bu şirketler yüksek temettü dağıttığı için 2005 den bu yana %27.000 kazandırdı.
    Doğru olan: Bu şirketler yüksek KAR elde ettiği için 2005 den bu yana % 27.000 kazandırdı.

Şeklinde bir düşünce belirtmezdiniz diye düşünüyorum (bu sadece sizin düşünceniz değil elbette).

Acaba öyle mi?

Hipotezinizi şöyle formülize ettim : 01.01.2005 ile 25.04.2017 tarihleri arasında BİST TÜM hisseleri arasında gerek yıllık(geçen yılın aynı dönemine göre) gerekse dönemlik(bir önceki döneme göre) olarak bakıldığında NET KARINI EN ÇOK ARTTIRAN şirketler TEMETTÜ VERİMİ YÜKSEK OLANLARA GÖRE DAHA ÇOK KAZANDIRIR. (Niye ? Çünkü esas olan NET KARDIR…temettü de neymiş ?)

Hipotezinizi hemen test edelim :

01.01.2005 ile 24.04.2017 tarihleri arasında ;

NET KARINI BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE ARTTIRAN BİST TÜM HİSSELERİNDEN, ENÇOK KAR ARTIŞI SAĞLAYAN İLK 10 HİSSELİK POTFÖYÜN GETİRİSİ…. % 2700 (kabaca)

NET KARINI BİR ÖNCEKİ BİLANÇO DÖNEMİNE GÖRE EN ÇOK ARTTIRAN 10 HİSSELİK PORTFÖYÜN GETİRİSİ….. % 3000 (kabaca).

TEMETTÜ NE GETİRİYORDU ?

Bu sonuçlara göre ben doğru düşünüyormuşum; sizin “doğru bildiğiniz yanlış, yanlış bildiğiniz doğru imiş aslında….”

Sayfa 26/106 İlkİlk ... 1624252627283676 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •