Sayfa 27/1032 İlkİlk ... 17252627282937771275271027 ... SonSon
Arama sonucu : 8252 madde; 209 - 216 arası.

Konu: HALK Cafe - I

1. Büyük küresel bankalar 2018 1Ç bilançolarını açıklamaya başladılar ve bu bilançolarda kârlarda büyük artışlar görülüyor. JP Morgan, BoA, Wells Fargo, Citigroup halihazırda bilançolarını açıkladı ve ciddi artış var kârlarda. Bugün ise meşhur Goldman Sachs 1Ç bilançosunu açıkladı, net kâr %27 artmış geçen senenin ayni zaman dilimine oranla.
    27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.

2. 3 Mayısta HALKB hisse başına net 25.33 kuruş net, 29.9 kuruş brüt temettü verecek. Bana göre yanlış yaptılar. 2018 temettüsünün bankaya maliyeti 1250x0.3=375 milyon tl dir. Bu paranın zaten %15'i stopaja gidecek yani vergiye. Bu temettüyü dağıtmak yerine bu parayı hisse geri alımına ayışalardı bugünkü kapanış fiyatından 375M : 8.77=43 milyon lot hisseyi geri alabileceklerdi, ki tedavüldeki adedin 43 : 611=%7'si yapar. Hiç de az değil. Sonra da bunları tedavülden kaldırıp ana hissedarınkilere eklerlerdi. Böylece tahtada al-sata alet edilen serseri lotlar ciddi azalış gösterirdi ve hisse fiyatı da stabil olurdu. Ama bu cihete gitmediler ve bana göre hata ettiler. Bir şirketin elde ettiği kârı ortaklara iade etmenin en verimli yolu o kârlarla hisse geri alımı yapmak ve böylece dolaşımdaki sayıyı azaltmaktır. Maalesef banka yönetimi yeterince profesyonel değil.
    27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.

3. Bankanın 2018'de vereceği temettünün bankaya maliyeti 375 milyon tl'dir dedim. Bu rakamı banka kolaylıkla 1 milyar tl'ye çıkarabilir, sonuçta 2.5-3 aylık net kâr. Böylece 43 milyon adet hisseyi geri almak yerine 115 milyon lot hisseyi geri almış olurdu. Tahtadaki anormal derecedeki olumsuz görünümden ve hisseye alıcı gelmemesinden yararlanarak bu 115 milyon adet hisseyi toplardı, zaten son 8 aydır tahtada alıcı yok. Bu durumu fırsata çevirmeleri gerekirdi. 115 milyon lot hisse, tahtadaki toplam serseri lotların yani bir aracı kurumdan diğerine sürekli git gel yapan ve al-satlara alet edilen hisselerin tümüdür ve tedavüldeki adedin %20'si yapar. İşte böyle yapılsaydı hisse çoktan stabil olurdu ve Merrill/Credit Suisse gibi sülüklerle açıkçı BY'ların bundan sonra hisseyi açığa satmaya maçası yemezdi.

4. 2018 sonunda açıklanacak net kâr itibariyle hisse 2 F/K'dan işlem görüyor şu anda. Şirketin kabaca yarısı halka açık. Demek ki 1 yıllık net kâr halka açık olan tüm hisseleri satın alabiliyor. Bu bankanın ana hissedarı ben olsam mevcut durumu 100 yılda 1 ortaya çıkan bir fırsat olarak görürdüm ve tedavüldeki hisselerden alabildiğim kadarını alıp dolaşımdan çıkarırdım yani dolaşımda olmayan kendi elimdekilere eklerdim.

5. Eh, yönetim böyle yapmıyor ve yapmayacak da. Durum onu gösteriyor. Temettü dağıtma cihetine giderek şirket kârının ortaklara verimsiz bir yol ile dağıtılmasını tercih ediyorlar. Ek olarak hissenin şu anda bulunduğu tarihi dip seviyeler onları rahatsız etmiyor tam tersine hoşlarına gidiyor olsa gerek. Bu durumda OFAC kararını beklemekten başka yapılacak bir şey yok.

6.  Alıntı Originally Posted by civanmert Yazıyı Oku
    hisse de bir löp löp alım gözlemledim sanki, güzel şeyler olacak hissine kapıldım..
    bekleyelim görelim inşallah hislerim ve gözlemlediklerim doğru çıkar....
    Aslında gözlemlerinin doğru çıkması icap eder zira son 8 ayda gerçekleşen ve tedavüldeki adedin 8 katına yakın 4.5 milyar adetlik işlem hacmi artık bu hissede ciddi satışların sona ermiş olması gerektiğini söylüyor. TR'nin tarihinde etkilendiği en büyük krizlerden birisi olan 2008 krizinde bile hisse düşüş sürecini 10 ayda 1.2 milyar adetlik işlem hacminin eşliğinde tamamlamıştı. Şimdi ise 8. ay dolmak üzere ve işlem hacmi de 5 milyar adede ulaşmak üzere. Nereden bakarsak bakalım ciddi satıcılar çoktan gemiyi terk etmiş olmalı.

7. Yatırımcılar balık hafızalıdır, aynen kitlelerin/halkın balık hafızalı olduğu gibi. Bugün aşırı kötümser davranıp 8 tl den satmakta bir beis görmeyenler 2 yıl sonra 28 tl den almakta da bir beis görmezler. Yapılması gereken de bana göre işte budur. Tahtadaki aşırı kötümserliğin alım fırsatına dönüştürülmesi gerekiyor. Eh gücün var, sene sonunda özkaynakların 30 milyar tl olacak. Bunun 5 milyar tl sini hisse geri alımına ayırıver ve tedavüldekileri toplamaya başla artık.

8. Temel analizin babası Benjamin Graham'ın meşhur sözünü unutmayalım: Piyasa manik depresif bir şizofrendir. Bir sabah uyandığında o kadar kötümserdir ki elindeki malı kelepir fiyattan vermekten çekinmez. Başka bir sabah uyandığında ise her şey toz pembedir. Klasik bir manik depresiflik mevcuttur bu adına piyasa dediğimiz ortamda. Tabii buna ek olarak şizofrenlik durumu da söz konusu çünkü piyasa sürekli olmayan şeyleri görmeye çalışır, komplo teorilerine prim verir, sık sık deveyi pire pireyi de deve yapar. Sonra da bunların hepsini unutup hiç bir şey olmamış gibi yaşantısına devam eder, klasik bir şizofren işte. Lütfen bu tanımı unutmayın çünkü gerçeğin ta kendisi.

Sayfa 27/1032 İlkİlk ... 17252627282937771275271027 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •